El projecte de fer un camí de ronda a la platja del Francàs (el Vendrell) seria la solució per protegir els habitatges d’aquesta zona. Així ho han comunicat des del Servei Provincial de Costes tant a l’Ajuntament del Vendrell com als veïns del bloc Finisterre. El camí de ronda és un projecte antic que recentment s’ha actualitzat per adaptar-lo a les circumstàncies que provoca la regressió del litoral.
Així, el projecte combinaria tant el camí per vorejar la platja, com la protecció dels habitatges de primera línia. «Ens diuen que és un projecte que tindrà una vida d’uns 25 o 30 anys», explica Lluís Toldrà, veí del conjunt Finisterre. «Serà la manera de consolidar la zona davant els temporals i garantir els accessos a la platja», afegeix l’alcalde del municipi, Kenneth Martínez.
La platja més afectada pels temporals
La platja del Francàs és una de les més afectades del Baix Penedès per la regressió del litoral. Sobretot el tram que va de Cala Berenguer fins a l’antic búnquer, però també a la part més propera a Roda de Berà. La crescuda del mar durant els temporals provoca que, sovint, desaparegui completament la platja en alguns punts.
Durant el temporal Glòria, a principis del 2020, l’aigua de mar va entrar a dins dels habitatges de la zona coneguda com a Port Francàs. El novembre d’aquell mateix any, el fort onatge va provocar greus destrosses en un passeig que formava part de l’edifici Finisterre. La vorera va quedar completament destrossada i l’Ajuntament va prohibir, des d’aquell moment, el pas de les persones.
La situació s’ha anat repetint els últims hiverns, amb el temor que l’aigua pugui acabar erosionant els fonaments dels habitatges. El doctor en Geografia i Geologia Xiscu Roig, que ha fet el Pla de Gestió del Litoral del Vendrell, va admetre que el futur de la platja era molt complicat. I en la ment de tothom hi ha successos com el del passat abril a Altafulla, quan es va ensorrar la terrassa d’un restaurant que estava a primera línia.
Un any i mig sense accés i amb el passeig destrossat
Per això els veïns d’alguns dels complexos que estan a prop de la platja del Francàs, com el Finisterre, fa temps que demanen solucions. De fet, un any i mig després de l’ensorrament del passeig, les restes de la destrossa segueixen al mateix lloc. Com que formen part d’un edifici privat, ni Costes ni l’Ajuntament les han retirat.
L’única actuació va tenir lloc abans de l’estiu del 2021, quan Costes va fer una escullera amb roques al davant. Però el pas segueix tancat i els accessos a la platja no s’han arreglat. De fet, un cartell avisa que aquest tram de platja és l’únic que no és accessible en tot el litoral vendrellenc.

Comissió per tractar el problema
Els propietaris del conjunt Finisterre fa més d’un any que mantenen reunions amb el Servei de Costes i amb l’Ajuntament. Fins i tot han format una comissió per tractar el problema de l’erosió del litoral. Lluís Toldrà, que fa les funcions de president, i Josep Maria Bosch en són dos dels integrants.
En conversa amb TarragonaDigital, expliquen que el setembre del 2021 van demanar formalment a Costes que arreglessin les destrosses i posessin més sorra. «Ens van dir que no perquè no hi havia pressupost, i que la solució seria el projecte del camí de ronda», afirma Toldrà. En aquell moment els van assegurar que era un projecte «imminent», afegeix Bosch, tot i que un any després tot segueix igual.
Des de Costes els van donar l’opció que els mateixos veïns del conjunt fessin l’actuació. Podien arreglar la zona amb un talús de pedra —amb un cost d’uns 120.000 euros— o amb sorra, que costava uns 20.000 euros. «Però ho havíem de fer tal com ells ens deien, perquè ja seria la base del futur camí de ronda», recorda Bosch.
Els veïns van decidir no fer-ho, ja que tenien la sensació que suposava avançar «una part de la feina que han de fer ells». En lloc d’això, van demanar un informe a la Universitat Politècnica de Catalunya, basant-se en l’estudi d’un enginyer que van contractar.

L’efecte dels dos ports
A les conclusions s’apunta que l’erosió «no és només resultat del canvi climàtic, sinó també de l’efecte dels dos ports que ens envolten», explica Toldrà. Aquests són el de Coma-ruga i el de Roda de Berà, separats només per tres quilòmetres. Als contractes dels ports s’estipula que han de dragar cada any la sorra que s’hi acumula, per després posar-la en altres punts de la platja on faci falta.
El problema és que aquest tram del Francàs no pot ser un punt d’evacuació de sorra perquè hi ha la reserva marina de Masia Blanca. Els veïns del Finisterre ja han decidit tornar a demanar a Costes reposicions de sorra i que arreglin els desperfectes, adjuntant ara l’informe de la UPC. A l’Ajuntament del Vendrell li demanen que arregli els accessos a la platja, recordant el «perill» que suposa l'actual estat.
«Volem que protegeixin els nostres habitatges»
«Només volem que protegeixin els nostres habitatges i que arreglin les destrosses», apunten els representants del Finisterre. Recorden, amb amargor, que paguen impostos com qualsevol altre habitant del municipi. Però no s’han sentit, en cap moment, ajudats pel consistori en aquest assumpte, afegeixen.
Des de l’Ajuntament, l’alcalde, Kenneth Martínez, ha explicat que el projecte del camí de ronda depèn de Costes, però que ja està aprovat. «S’hauria de licitar aquest 2022 i ja podria estar en execució el 2023», ha afegit el batlle. De fet, la intenció és desenvolupar-lo mitjançant els fons europeus dels Next Generation.