El canvi que afecta els turistes que vulguin entrar a Catalunya: 24 hores

La validesa d'un test d'antígens negatiu passa de 48 a 24 hores | Sanitat rebaixa el període per adaptar-se a la normativa europea | Canvis en el passaport covid a la Unió Europea

Publicat el 01 de febrer de 2022 a les 09:10

La pandèmia no acaba de marxar i el govern espanyol ha modificat algunes de les mesures per entrar al país. Un canvi que s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest dimarts i que l'ha establert el Ministeri de Sanitat

 

En aquest sentit, la modificació va relacionada amb els resultats negatius dels tests d'antígens per entrar a l'estat espanyol. El canvi, en concret, és en el temps que seran vàlids aquestes proves.

 

Des de Sanitat s'ha indicat que només seran vàlids els TA negatius que s'hagin obtingut fins 24 hores abans de l'arribada. Fins ara, els resultats negatius en aquesta prova tenien validesa de 48 hores. 

 

D'aquesta manera, la direcció general de Salut Pública adapta a la nova normativa europea la validesa dels negatius dels tests com a requisit d'entrada a l'estat espanyol. D'altra banda, pel que fa a les proves PCR, se'n manté la validesa de 72 hores.

 

El Ministeri de Sanitat assenyala, fent referència a les últimes recomanacions europees, que l'àmplia disponibilitat dels tests inclosos en la llista acordada pel Comitè de Seguretat Sanitària «justifica establir aquest període de validesa no superior a les 24 hores».

 

Els canvis en el passaport Covid a la Unió Europea

A partir d'aquest 1 de febrer, els certificats digitals tindran una data de caducitat de nou mesos. Un rellotge que començarà a contar des del moment en què cada persona va rebre la pauta completa o bé pot acreditar que va passar la malaltia. Així doncs, la Unió Europea ha començat a aplicar des d'aquest dimarts la nova normativa per utilitzar el passaport covid.

 

Totes aquelles persones que estiguin vacunades i vulguin renovar el passaport covid i seguir viatjant, s'hauran de posar la dosi de reforç. Una mesura que s'implanta des de Brussel·les i es justifica amb la pèrdua de protecció de les vacunes passats sis mesos de la segona dosi, o la primera en el cas de Janssen.

 

Tot i que la pèrdua de protecció és de mig any, s'han afegit tres mesos de marge perquè tothom tingui temps de posar-se la dosi de record. Una recomanació que ha fet la Comissió Europea, però cada Estat pot fer el que cregui convenient.

 

D'altra banda, hi ha incògnites que no tenen resposta. La més comuna és què han de fer les persones amb pauta completa que acaben de passar la covid i a qui s'ha recomanat que esperin cinc mesos per rebre la tercera dosi. 

 

Aquesta nova mesura té l'objectiu de relaxar les restriccions per viatjar arreu d'Europa. En aquest sentit, tots aquells que tinguin el passaport covid en regla, pugui demostrar que s'ha recuperat de la malaltia o aporti una PCR negativa, ja no s'haurà de sotmetre a quarantenes o tests al país de destí.

 

A més, a partir d'ara, el mapa de les zones de risc ja no serà referència i quedarà eliminat com a criteri essencial.