
Detall del Fòrum de la Colònia de Tarragona. Foto: Oriol Montesó.
L’Ajuntament de Tarragona desenvoluparà el Pla Director del Circ Romà. Un projecte ambiciós que consisteix en recuperar l’evolució històrica d’aquest espai que comprèn tota l’àrea on s’assentava el circ al segle I dC. Es tracta d’un full de ruta pels propers vint anys. El Pla Director –xifrat en 45.000 euros– comptarà amb 36.000 euros atorgats pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte que ha concedit aquests diners pel desenvolupament d’aquest projecte. A finals d’any, l’Ajuntament començarà amb la redacció del projecte i està previst que finalitzi al març de l’any vinent. Aquests ajuts econòmics «ens permet en un futur immediat fer un pla d’inversió que millorarà de forma important el Circ i el Fòrum a nivell de conservació i musealització», explica la consellera de Patrimoni, Begoña Floria.
El Pla Director del Circ aportarà el plantejament de la documentació gràfica i topogràfica de l’edifici, amb les noves tecnologies 3D i escàner laser; un estudi històric arqueològic diacrònic del coneixement actual del monument; el plantejament de la situació urbanística i problemàtica del Circ en el marc del conjunt històric-artístic de la Part Alta; el plantejament de les normatives urbanístiques que afavoreixen tant la recuperació dels espais de l’antic Circ romà com de les fases i elements posteriors amb valor històric i ciutadà; un estudi de patologies del monument i el seu espai, de cara a plantejar uns criteris bàsics d’intervenció, tractaments i materials; una proposta museogràfica integral del monument; una programació d’etapes i valoració econòmica, estudi econòmic-financer i fonts de finançament; un pla d’usos del monument; i un programa de accessibilitat a col·lectius especials, especialment per la situació i topografia de la resta del monument
El Fòrum de la Colònia serà més accessible
Per altra banda, l’Ajuntament de Tarragona també iniciarà a finals d’any la redacció del projecte de conservació i accessibilitat del Fòrum de la Colònia. Per poder desenvolupar-lo comptarà amb 28.875 euros que ha atorgat el Ministeri de Cultura. En primer lloc, es farà l’aixecament planimètric i dels alçats de les restes conservades, com a eina fonamental pel desenvolupament del mateix projecte, així com per l’estudi del conjunt d’edificis que el formen i que han de ser objecte d’anàlisi per la seva millor conservació i presentació al públic. La consellera de Patrimoni, Begoña Floria, considera que «s’ha de fer compatible la preservació del monument amb obrir-lo a la ciutat per convertir-lo en un espai públic del que pugui gaudir la ciutadania».
Pel que fa al projecte executiu contempla la conservació preventiva i curativa, la restauració de la restauració, l'adaptació del recorregut, el disseny de noves taquilles, la reordenació de l'enjardinat, el tancament del recinte i el disseny d'un centre d'interpretació.
Per altra banda, el dibuix del jaciment representarà un material bàsic imprescindible tant a nivell científic com pel desenvolupament del mateix projecte a redactar, per les actuacions futures, i la confecció de materials didàctics i multimèdia. «El projecte és fonamental per poder actuar de manera eficient sobre el monument. Les actuacions de conservació són imprescindibles per la supervivència del bé», afegeix el tècnic de Patrimoni, Cristòfor Salom.