El Club Vaixell celebra 40 anys de Carnaval inclusiu a Tarragona

La comparsa de l'esplai de l'entitat va sortir per primera vegada a la Rua de l'Artesania de l'any 1983

Publicat el 29 de gener de 2024 a les 17:30
Actualitzat el 29 de gener de 2024 a les 17:36
El Carnaval de Tarragona comença aquesta setmana i un dels moments més esperats per la ciutadania és la Rua de l'Artesania, que dissabte 10 de febrer omplirà els carrers de la capital tarragonina. Un total de 30 comparses participaran en la cita i entre elles destaca la del Club Vaixell, que enguany celebrarà la seva edició 40 de manera ininterrompuda.

[noticiadiari]99/14548[/noticiadiari]

Va ser l'any 1983 quan el Club Vaixell, que pertany a la Fundació Sant Joaquim i Santa Anna. Des de llavors, aquesta colla pionera en la inclusió en el Carnaval no ha fallat en cap de les edicions celebrades.
 

Una de les activitats amb més tradició del Club Vaixell

La celebració del Carnaval és una de les activitats amb més tradició de l'esplai. La representant de l'associació, Rosa Gallego, ha explicat que "a principis dels anys 80 la majoria d'esplais sortien al Carnaval de Tarragona i el Club Vaixell s'hi va sumar com una activitat més on s'hi pogués apuntar la gent, no com una comparsa".

En aquest sentit, el Club Vaixell mai participa en el concurs de Carnaval, ja que l'objectiu és que tant els participants —sigui quina sigui la seva diversitat funcional— com els monitors s'ho passin bé tot interpretant una bona coreografia.

Enguany, una quarantena de persones formen part de la comparsa del Club Vaixell, que aquest 2024 tindrà com a temàtica el 'Fantasy Rock'. Tot els membres de la comparsa afronten amb "moltes ganes i il·lusió" el Carnaval 2024, que coincideix amb la celebració del 40è aniversari.
 

El orígens de la comparsa

La primera sortida del Club Vaixell al Carnaval de Tarragona va ser l'any 1983. En un primer moment, la colla sortia a peu, però posteriorment l'Escola Cal·lípolis de la Pineda cedia cada any el vehicle que feien servir durant la Festa Major d'Hivern de Vila-seca.

En les darreres edicions surten a la Rua de l'Artesania amb un remolc enganxat a un vehicle, que transporta l'equip que posa música a la coreografia assajada i que es decora temàticament i amb llums.

Rosa Gallego ha destacat que "durant tots aquests anys hem estat afortunats de trobar gent que ens ha deixat el vehicle, l'equip de música, els llums o el local per anar a muntar".
 

"Volem que el cost de la disfressa no sigui un impediment per poder participar"

La confecció de les disfresses també ha canviat amb el pas dels anys. Els primers anys, les famílies eren les encarregades d'elaborar la disfressa i hi havia un grup de voluntàries que cosien el vestit d'aquelles persones que no podien fer-ho pel seu compte. Avui en dia, i gràcies al material que es pot trobar al mercat, les disfresses ja estan fetes i només cal reunir les peces adequades.

Durant aquest anys, la comparsa s'ha disfressat de pirates, marcians, mags, pintors, pallassos, vestits inspirats en Agatha Ruiz de la Prada (Premi anècdota del Carnaval 2007), de l'Edat Mitjana, banyistes centenaris, egipcis, venecians o hawaians, entre molts altres. L'objectiu, però, mai ha estat aconseguir premis, sinó normalitzar la participació de persones amb diversitat funcional al Carnaval.

En aquest sentit, el Club Vaixell aposta per disfresses "més pràctiques", per tal de no encarir el cost del vestit. Gallego ha manifestat que "volem que el cost de la disfressa no sigui un impediment per poder participar, per això s'estableix un topall de 50 o 60 euros per disfressa, de manera que tothom pugui sortir".