Telefònica va anunciar a principis del 2022 que retiraria progressivament totes les cabines de telèfon que hi havia a Espanya. L’últim contracte de manteniment d’aquests elements va expirar el desembre del 2021. En aquell moment, les 14.824 cabines que quedaven al país van deixar de ser un servei essencial.
La seva retirada s’ha accelerat els últims mesos, i ja són poques les que es poden veure pels pobles i ciutats. Com a exemple, al Vendrell es van treure en poc temps de diferència les dues cabines de la Rambla, la de plaça Nova i la de la plaça de la Palla. Al centre, ara mateix, només queda la que hi ha a la plaça del Mercat.
La situació es repeteix a tots els municipis i les que queden tenen els dies comptats. A més a més, des de fa un temps ja no estan operatives, ja que es va desconnectar el seu sistema informàtic. Només són elements que resten a la via pública, gairebé inadvertits, com un record d’una altra època.
Mantenir cabines pel seu valor històric
Precisament aquest valor històric és el que ha impulsat diversos ajuntaments a sol·licitar-ne la conservació d’algunes. Telefònica va donar aquesta opció als consistoris quan va presentar el pla de retirada. Segons l’operador de telecomunicacions, al Camp de Tarragona ho van demanar Banyeres del Penedès, Riudoms, la Canonja i la Secuita.
«Molta gent ens demanava que les mantinguéssim i els vam fer cas perquè entenem que és una cosa històrica», explica Amadeu Benach, alcalde de Banyeres. En aquest municipi, l’Ajuntament ha demanat conservar una cabina al nucli antic i una altra a la urbanització del Priorat.
La decisió sobre què en faran encara no està presa, i segurament es prendrà amb una consulta a la població. «Podríem posar un punt d’emergències amb geolocalització per si algú es queda sense mòbil», proposa Benach. En tot cas, el primer serà treure els logotips de Telefònica i arreglar-les una mica.
Punt d'intercanvi de llibres
Altres municipis han decidit mantenir les cabines per fer-ne una escultura o per posar-hi un punt d’intercanvi de llibres. Aquesta última és la idea que tenia pensada l’Ajuntament de Riudoms, segons han explicat a TarragonaDigital. La intenció és mantenir l’estructura de la cabina, però sense servei telefònic, i que funcioni com una mena de biblioteca.
Malauradament, quinze dies després de fer la petició, la cabina va ser objecte de vandalisme, un dels problemes amb els quals es poden trobar aquests municipis. De fet, un cop Telefònica els cedeix la cabina, els consistoris es converteixen en els responsables del seu manteniment.

Record per a les noves generacions
L’ús de les cabines de telèfon era ja molt residual el 2020 i la mitjana de trucades que rebien era d’una a la setmana. Ja el 2014, l’Eurobaròmetre assenyalava que un 88% de la població espanyola reconeixia no haver-ne fet servir mai cap. Des de la irrupció dels telèfons mòbils com a objecte d’us quotidià, el seu ús havia caigut en picat i de forma continuada.
La seva presència a la via pública, des d'un punt de vista funcional, ja no tenia sentit. Però alguns creuen que és important mantenir la memòria sobre uns elements que van ser tan importants en la vida dels ciutadans. «És una manera que les noves generacions sàpiguen que abans no podies trucar d’on voguessis, que havien d’anar a aquests punts», remarca Amadeu Benach.
Altres municipis, per contra, havien demanat la seva ràpida retirada pels problemes de mobilitat que generaven en algunes voreres. És el cas de l’Espluga de Francolí, que ho va demanar el passat mes de maig davant l’evident manca de manteniment. De fet, moltes de les cabines són poc més que ferralla pel seu mal estat, com reconeixen des de Telefònica.
El principal operador espanyol no aclareix quan acabarà de retirar-les totes. És una cosa que també depèn de la celeritat dels ajuntaments, que són els que donen els permisos a la via pública. En tot cas, sembla lògic pensar que aquest 2023 ja només seran un record del passat, més viu en alguns municipis que en d’altres.