El gastromercat de Reus troba finalment operador i l'explotarà Veritas

Les obres per adequar l'espai han de començar aquest estiu i el contracte serà vigent fins al 2041

El projecte ha patit diversos entrebancs, però s'ha mantingut com una aposta ferma per part del govern
El projecte ha patit diversos entrebancs, però s'ha mantingut com una aposta ferma per part del govern | Ajuntament de Reus
08 d'agost del 2023
Actualitzat a les 12:16h
El gastromercat del Mercat Central de Reus ja té empresa adjudicatària, Veritas. Ocuparà la zona on hi havia hagut un supermercat Caprabo i el futur espai exterior en forma de terrassa elevada que s'ha de començar a construir aquest mateix estiu. En total seran 510 metres quadrats d'espai destinat, segons s'informa des de l'Ajuntament de Reus, a la venda i degustació de productes ecològics i de proximitat i a la restauració i cafeteria.

L'espai estarà dividit entre els 386 metres quadrats de la zona interior i dues terrasses de 62 metres quadrats cadascuna, una d'exterior i una de semicoberta. Tot i que l'espai estarà integrat al Mercat Central, "podrà funcionar de manera independent i amb un horari diferent". De fet, tot i que no es concreta, el contracte deixa clar que "tota l'àrea tindrà un horari d'obertura més ampli que l'actual del mercat".

Fa tot just un mes que es va obrir la licitació per trobar un operador interessat en aquest espai. El projecte del gastromercat no ha tingut un recorregut plàcid fins ara, incloses dues negatives d'Europa a finançar-lo amb els fons Next Generation. Tot i això, des del govern local s'ha mantingut l'aposta per aquest projecte, presentat l'abril del 2021.

Preveuen que creï entre 10 i 12 llocs de feina

Des del consistori se subratlla que l'oferta de l'empresa "supera les més de 8.000 referències de productes ecològics i, en bona part, també de quilòmetre zero". La licitació pública estableix una sèrie de clàusules en aquest sentit. Almenys la meitat dels productes d'alimentació que es venguin a l'espai han de ser "de procedència ecològica".

Una altra condició és que un de cada quatre productes que s'ofereixin siguin "de proximitat km 0". L'Ajuntament qualifica Veritas de "cadena líder en producte ecològic". Des de consistori se subratlla que "promou les contractacions de personal en l'àmbit local" i que, per al gastromercat, la previsió és que es creïn entre 10 i 12 nous llocs de feina.

També posen en relleu que Reus és una de les apostes de la cadena en el seu procés d'expansió, que ha de suposar l'obertura de 20 noves botigues en tres anys. Per part de l'Ajuntament, es valora positivament l'evolució de Veritas, nascuda el 2002 "amb l'objectiu de cuidar la salut de les persones i el planeta". Actualment, compta amb 78 botigues arreu de l'Estat.
 

Imatge virtual del projecte urbanístic previst a la façana principal Foto: Ajuntament de Reus

El contracte, vigent fins al 2041

Segons el contracte públic, si Veritas incorpora la venda de productes de fleca, hauran de ser d'elaboració pròpia. Pel que fa al preu, la licitació s'ha adjudicat per 2.329,98 euros de quota mensual. A més, l'empresa també pagarà una quantitat mensual com a contribució a les despeses generals del Mercat, igual que ho fan totes les parades.

Es tracta d'una xifra que pot variar d'un any a l'altre, i que es calcula en funció de les parades que ocupa cada negoci. És a dir, a grans trets, des de Mercats de Reus s'estableix quin serà aquest cost per a una parada. Els negocis han d'abonar aquesta quantitat multiplicada pel nombre de parades que ocupen, tenint en compte que la majoria ocupen més d'una parada, encara que tinguin una sola botiga.

Amb el càlcul actual, per a Veritas suposarà un pagament de 3.378,37 euros al mes (2.792,04 euros més IVA) corresponent al cost per parada multiplicat per dotze. Sumats a la quota mensual de la licitació, suposaria un cost de 5.708,35 euros mensuals. El contracte serà vigent fins al 21 de març del 2041.

En cas que Veritas decidís abandonar el gastromercat abans del 2028, hauria d'abonar el valor de totes les quotes mensuals i les despeses previstes per manteniment i despeses generals d'aquests cinc primers anys. En la mateixa línia, si l'empresa no paga les quotes i despeses durant dos mesos i, tot i requerir-li des de Reus Mobilitat i Serveis, continua sense abonar-les, l'Ajuntament podrà rescindir el contracte.
 

El gastromercat de Veritas ocuparà l'espai on hi havia hagut un supermercat Caprabo Foto: Ajuntament de Reus

Les obres han de començar aquest estiu

Les obres de reforma de tot l'espai han de començar abans que acabi l'estiu, segons el calendari de Reus Mobilitat i Serveis, l'empresa municipal que n'ha adjudicat el contracte. La transformació de la façana principal anirà a càrrec de Constècnia 3 SL amb un pressupost de 920.250,92 euros. Enderrocarà l'espai on hi havia hagut el supermercat i s'ampliaran les instal·lacions amb una nova obertura a la façana principal.

També aniran a terra les actuals escales i rampes, per deixar pas a la terrassa elevada amb un nou accés i una nova marquesina. L'obertura del gastromercat de Veritas anirà lligada al termini de les obres. La distribució final d'aquest nou espai ha de permetre que els clients circulin entre la zona de venda "en format autoservei" i la zona de cafeteria i degustació.

La integració amb l'interior del Mercat Central es farà amb "un tancament perimetral força transparent i lliure de qualsevol element que superi una alçada màxima d'1,20 metres". No són les úniques obres previstes a l'equipament municipal. Hi ha un segon lot que consisteix a ampliar i millorar l'eficiència energètica del sistema de climatització. Es tracta d'un contracte de 574.935,55 euros adjudicat a l'empresa COMSA Service FM SAU.

També ha d'afectar especialment l'espai del futur gastromercat perquè "l'antic autoservei disposava d'un sistema independent, no inclòs en el sistema actual del mercat". D'aquesta manera, la climatització quedarà unificada amb la de la resta de la instal·lació.