El govern municipal d'Altafulla elabora una declaració institucional contra el 155 sense consultar amb l'oposició

El PDECat i l'EINA-ERC denuncien que no han participat en la redacció del document i que hi ha punts que són inacceptables | L'alcalde afirma que no podia convocar un ple, com demanava l'AMI i l'ACM, perquè la moció "contempla alguns punts que difícilment entren dins del marc de l'Estatut i la Constitució"

Publicat el 25 d’octubre de 2017 a les 20:27
Altafulla condemna l'aplicació de l'article 155 però no convoca un ple extraordinari per a mostrar el rebuig com demanaven l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Aquest dimecres, el consistori ha emès una declaració institucional en la qual posen de manifest que si el Senat dona llum verda a l'activació de l'article suposarà "la fallida de l'ordre constitucional i és un atemptat antidemocràtic al nucli essencial del dret a l'autonomia del nostre país".

L'alcaldessa accidental d'Altafulla, Montse Castellarnau, ha estat l'encarregada de signar la Declaració Institucional de l'Ajuntament. L'alcalde, Fèlix Alonso, ha explicat a la ràdio local d'Altafulla que no convocava un ple extraordinari perquè la moció de les associacions "contempla alguns punts que difícilment entren dins del marc de l'Estatut i la Constitució".

Els partits de l'oposició denuncien que el batlle no hagi volgut celebrar aquest ple, demanat per l'EINA-ERC i PDECat, dilluns passat. Segons el portaveu dels republicans, Jordi Molinera, el text que enviat el consistori està fet a una sola mà, sense consultar amb la resta de grups municipals. "Alonso sempre demana diàleg a tothom, potser és el moment d'aplicar-se ell la història a casa seva", ha denunciat Molinera. En aquest sentit, ha assegurat que tot i estar minoria, el govern municipal fa i desfà com li convé i aquesta declaració n'és un clar exemple, ja que "parla en nom de tots quan l'Ajuntament és més que l'alcalde i el seu govern, el formem tots els representants dels ciutadans". Molts dels punts que apareixen en el text no són compartits per l'EINA-ERC.

Per la seva banda, Pere Gomès, portaveu del PDECat i antic soci de govern, afirma que en la redacció de la declaració institucional "no hi hem participat en absolut" i denuncia que "aquest govern ja fa temps que va a la seva". El demòcrata també sospita que dels cinc regidors que té Alternativa Altafulla tots estiguin d'acord amb aquest text. El mateix polític afirma que el seu partit tampoc el reconeix perquè hi ha punts que no els poden acceptar.

Gomès s'ha mostrat molt crític amb l'alcalde, a qui li ha etzibat que "va tenir la barra de formar part del consell directiu de l'AMI" i ara "no vol a convocar un ple extraordinari com demanaven les dues associacions, l'AMI i l'ACM".

El text de la discòrdia

El text de la declaració institucional també carrega contra "l'actitud bel·ligerant i d'humiliació cap a Catalunya per part del govern de l'Estat Espanyol forma part de la incapacitat endèmica del PP i C's però també del PSOE d'acceptar l'autèntica naturalesa plurinacional de l'Estat" i es destaca que tot i la "indignació que ens provoca les actuacions que vénen de lluny des de l'autoritarisme de determinades forces polítiques de l'estat espanyol; cal reiterar que només el diàleg dins la legalitat i la democràcia seran les eines per superar la crisi territorial i institucional més greu des de 1978".

A banda de condemnar el 155, també demana la llibertat de Jordi Cuixart i de Jordi Sànchez, presidents d'Òmnium i de l'ANC, respectivament, empresonats de forma preventiva per un presumpte delicte de sedició.

Ara bé, inclou punts que generen desacord entre els grups, que també estan representats en aquesta declaració, com que el cal "és donar suport a les nostres institucions, treballar per una democràcia i un país de qualitat i defensar la voluntat de la majoria de la societat de Catalunya de votar en un referèndum reconegut, inclusiu i amb garanties dins del marc de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia".

Un altre exemple, que demostraria que no s'ha consensuat el text és quan fa referència al fet que "l'1 d'octubre no pot substituir el referèndum que Catalunya necessita. Les condicions d'excepcionalitat en les que es va desenvolupar van impedir que aquest complís amb els estàndards internacionals. Com a conseqüència, no és circumstància habilitant per declarar unilateralment la independència i podria instal·lar una profunda divisió en el si mateix de la societat catalana. Rebutgem l'immobilisme i la lògica recentralitzadora, però també les iniciatives unilaterals perquè poden conduir Catalunya a una greu esquerda social". També reflecteix que des del consistori s'insta al Govern Espanyol que obri un diàleg amb la Generalitat de Catalunya i amb el conjunt d'actors polítics per buscar solucions polítiques democràtiques al conflicte. Unes solucions que permetin a la ciutadania catalana decidir el seu futur en un referèndum.

A continuació la declaració institucional completa:
 

Declaració Institucional de rebuig al 155 d'Altafulla by naciodigital on Scribd