El Grupo Artal assumeix les obres de rehabilitació de Ca l’Ardiaca

Alguns informes municipals alertaven del perill que representa l’edifici

Publicat el 04 de desembre de 2013 a les 11:16
Les bastides cobreixen Ca l'Ardiaca. Foto: Agnès Llorens.

Després que el darrer episodi de pluges d’aquest mes de novembre deixés l’històric edifici de Ca l’Ardiaca en un mal estat que feia presagiar una situació de perill, els propietaris de l’immoble ja han assumit les obres de rehabilitació, per tal d’evitar el perill d’esfondrament d’aquest emblemàtic edifici, que és propietat del grup immobiliari Artal, amb seu a Saragossa. 
 
Segons detalla el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Tarragona, Carles Castillo, ara les tasques de conservació i rehabilitació de l’edifici –que en un moment va assumir el consistori atès el mal estat de l’edifici– ja són responsabilitat de l’empresa propietària que, segons el titular municipal d’Urbanisme, «mantenen el compromís de construir l’hotel en aquesta zona, tal com estava previst». D’aquesta manera, a principis d’aquesta setmana, el Grupo Artal ja hauria començat les actuacions que calen per mantenir l’edifici en bon estat, tal com mostra la imatge adjunta. 
 
És segur l’edifici de Ca l’Ardiaca? 
 
Però ara mateix, envoltat per una embastida de seguretat, Ca l’Ardiaca és segur per als ciutadans? Castillo admet que, després de darrer episodi de pluges d’aquest mes de novembre, l’Ajuntament tenia «informes contradictoris, alguns dels quals amenaçaven del perill de l’estructura de l’edifici», motiu pel qual, segons el regidor d’Urbanisme, es va optar per «fer cas al principi de prudència» i es va optar per posar tanques de seguretat a tot el perímetre de l’edificació situada al Pla de la Seu, una mesura de protecció que, segons la regidoria d’Urbanisme, ha de ser suficient per garantir la seguretat dels ciutadans.
 
Si es confirma el projecte de construcció d’un hotel de luxe en aquest immoble caldrà conservar la façana i el pati interior de l’edifici, el que representarà haver de fer una complicada obra de rehabilitació d’aquest immoble situat al Pla de la Seu, just al costat de la catedral de Tarragona i que, segons confirma la Reial Societat Arqueològica de Tarragona, està bastit sobre un castell medieval del segle XIV i finestres d’estil gòtic, que es completen amb altres restes molt més antigues. Aquest immoble havia estat l’antiga rectoria de la Catedral i ara, molts segles després de la seva construcció, podria estar en perill. 
 
«És molt notable el que ha perdut l’edifici en les darreres setmanes», declara el president de la Reial Societat Arqueològica de Tarragona, Jordi Rovira, que afegeix que l’estructura de Ca l’Ardiaca s’ha ressentit de les pluges i que a més les taques d’humitat o els nius de coloms que hi ha a l’edifici no ajuden a garantir-ne la bona conservació. «Aquest edifici té valor històric i arquitectònic i cal conservar-lo», defensa Rovira, que també apunta que, a parer de l’associació que presideix, la rehabilitació d’aquest edifici hauria de finalitzar en un equipament de tipus cultural, en lloc de l’hotel que es perfila com l’opció més plausible. Per Rovira, «el destí habitual que persegueix la rehabilitació d’aquest tipus d’edificis és el de convertir-los en edificis culturals, com ara un centre d’interpretació, no en edificacions destinades a usos turístics».

Pla de xoc per evitar l’enfonsament d’immobles antics  

La situació de Ca l’Ardiaca posa en relleu que hi ha diversos immobles a la Part Alta de Tarragona que presenten un perill seriós d’enderrocament. Episodis com l’esfondrament, l’any 2012, de la Casa Foixà –que datava del segle XVI i estava situada al carrer Cavallers– o, més recentment, l’avís de perill d’un habitatge situat a la plaça del Pallol, que va obligar a evacuar dues persones aquest mes de novembre, no fan més que evidenciar que són molts els edificis històrics i antics que es troben en situació de vulnerabilitat.
 
Per aquest motiu, l’Ajuntament està planificant una trobada amb col·legis professionals, com el d’Enginyers o Arquitectes, per trobar una solució a aquest problema. «La responsabilitat de tenir cura de l’edifici recau en els seus propietaris», declara Carles Castillo, que destaca que «avui en dia, en temps de crisi, hi ha propietaris que no poden fer-se càrrec de les responsabilitats que generen molts dels edificis de la Part Alta, que tenen necessitats especials per la seva conservació». Per aquest motiu, Castillo admet que el parc vell d’edificis és un tema «que preocupa» el consistori i que s’han de trobar solucions que permetin la seva conservació.