El Joan XXIII repeteix amb èxit una complicada operació a un nadó

Segona intervenció amb èxit a Tarragona per corregir de forma poc invasiva una atrèsia esofàgica a un nadó

L'operació es va realitzar amb èxit, igual que en el cas del mes d'octubre.
L'operació es va realitzar amb èxit, igual que en el cas del mes d'octubre. | TarragonaDigital
21 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:20h
El Servei de CirurgiaPediàtrica de l'Hospital Universitari JoanXXIII de Tarragona ha efectuat , aquest mes de juny, una segona intervenció quirúrgica per corregir una atrèsiaesofàgica a una nenaacabada de néixer amb una tècnicamínimamentinvasiva.

La primera operació d'aquest tipus, al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, també a una nena, va tenir lloc l'octubre passat al mateix centre. L'atrèsiaesofàgica és un defecte de naixement en què l'esòfag no es desenvolupa apropiadament. Es tracta, asseguren des del centre, d'una de les intervencions més complexes de la cirurgia pediàtrica, per via toracoscòpica ,consistent a separar l'esòfag de la via aèria i unir els dos extrems per reconstituir la continuïtat de l'esòfag.

En alguns casos el diagnòstic es pot fer abans del naixement i es confirma sempre quan aquest es produeix. Segons ha explicat el centre hospitalari en un comunicat, el tractament s'ha de fer al més aviat possible atès que aquests pacients no es poden alimentar i la unió entre l'esòfag i la via aèria genera danypulmonar progressiu.

Habitualment, aquest procediment es feia a través d'una incisió entre les costelles. Aquest abordatge s'associa a més morbiditat: adherències costals, deformitat toràcica, dolor crònic i grans cicatrius antiestètiques. La cirurgia per via toracoscòpica mínimament invasiva aplicada redueix les incisionsquirúrgiques, disminueix la morbiditat, produeix cicatrius mínimes, sense deformitats i amb menor dolor postoperatori.