«El més important és el tren de cada dia i és on es dediquen menys esforços»

La Plataforma en Defensa del Ferrocarril alerta que calen alternatives a les propostes de Foment pel corredor mediterrani perquè els passatgers es veuran afectats i alhora minvarà el servei ferroviari

Publicat el 15 de novembre de 2017 a les 20:01
El servei ferroviari, pel que fa a passatgers, podria ser molt "pitjor" a Tarragona d'aquí a uns anys. Aquesta és una de les conseqüències que patirà la ciutat, i també el territori, si el ministeri de Foment vol tirar endavant les seves propostes del corredor mediterrani.

Davant de l'estació de la ciutat, representants de la Plataforma en Defensa del ferrocarril públic i de qualitat, ha alertat de la situació actual -però també de la futura-. Carlos Montejano, portaveu de la plataforma, lamenta que s'hagi anat ajornant un projecte molt important pel territori com és el tercer fil, que havia d'estar enllestit el 2015 i al 2017 encara "no n'hi ha res, ni res que s'hi assembli". Ara bé, també assegura que hi ha un avantatge i és que "encara som a temps de fer millores en el que sembla que el Ministeri vol tirar endavant". Aquestes millores, que ja van ser contemplades i presentades el passat 12 de juliol d'enguany, passen per un pla de xoc (actuar damunt les estacions i dels trens), facilitar l'arribada de l'alta velocitat a les estacions urbanes del Camp i la prolongació cap a les Terres de l'Ebre sense perdre linealitat; mantenir i transformar l'actual línia de la costa (Salou, Cambrils i Tarragona) i actualitzar-la i permetre la sortida de mercaderies amb ample europeu i al mateix temps que no afecti els viatgers -això suposa la recuperació de la línia Reus-Roda amb les variants necessàries- i resoldre els colls d'ampolla "absurds", entre altres.
 

Acció reivindicativa davant de l'estació aquest dimecres Foto: Jonathan Oca


Aquestes accions són necessàries perquè el servei del ferrocarril no es vegi minvat a la demarcació i que Tarragona sigui l'única capital que no té trens de llarga distància. Montejano denuncia que el 80% dels desplaçaments que es fan al territori són per anar a Barcelona i per tant, aquest és el tipus de viatge que s'hauria d'impulsar. A més, afirma que les accions que es pretenen fer "estan pensades per a les mercaderies i amb la milionada que costarà cal que els viatgers trobem algun benefici per aquest desplaçament".

Aquesta reivindicació es torna a fer aquest dimecres, en el marc de la Setmana de Lluita pel Ferrocarril, impulsada per la Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Públic, Social i Sostenible.

Per la seva banda, Daniel Pi, portaveu de l'Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), destaca que és la primera vegada que a escala de tot l'estat espanyol es diu ben alt que el més important és "el tren de cada dia, les rodalies, que és on no s'han fet els esforços". Segons Pi, aquest discurs que des de Catalunya "ja teníem clar, és un discurs que ja es comença a veure a la resta de l'Estat". A més, assegura que cal revertir la situació perquè a Tarragona, com apuntava Montejano, podria empitjorar. Això vol dir que hi hagi trens que vagin de Tarragona a Tortosa i que passin pel Camp.

A continuació hi ha l'estudi diagnòstic presentat el 12 de juliol a Tarragona:

Estudi diagnòstic i propostes per revifar el ferrocarril al Camp de Tarragona by naciodigital on Scribd