El ministeri ratifica l'estació intermodal a Vila-seca i preveu les obres per al 2026

També s'ha anunciat una comissió de treball per estudiar com traslladar les mercaderies cap a l'interior

Publicat el 01 d’abril de 2022 a les 13:20

El ministeri de Política Territorial i Funció Pública ha ratificat, aquest divendres, el projecte d'estació intermodal per la regió de Tarragona que hi havia sobre la taula. L'equipament es construirà en terme de Vila-seca, a tocar de l'aeroport de Reus i amb connectivitat amb totes les modalitats de tren. El govern central preveu que les obres estiguin en marxa l'any 2026.

 

Imatge virtual de la distribució de l'estació intermodal prevista, amb vies a dos nivells i passarel·les i escales per canviar d'andanes
La previsió és que hi hagi dos nivells de vies i passarel·les, escales i ascensors perquè els viatges canviïn de tren | Ministeri de Política Territorial i Funció Pública

 

La projecció actual planteja un pressupost necessari per a l'obra de 35 milions d'euros. Aquest matí s'ha dut a terme una reunió a la subdelegació del govern a Tarragona. Hi ha pres part Xavier Flores, secretari general d'Infraestructures del ministeri, juntament amb els principals alcaldes de la regió.

 

També hi han participat la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. Flores ha certificat, després de la trobada, que «hem oficialitzat la proposta del ministeri de situar una estació intermodal a prop de l'aeroport». Servirà per connectar l'aeroport, l'alta velocitat, els trens convencionals i la circulació per carretera.

 

Nexe d'unió d'aeroport, AVE, trens, carretera i tramvia

També se li preveu una connexió amb el futur tramvia que planteja la Generalitat per enllaçar part del Camp de Tarragona. Tot plegat fa pensar que, quan l'estació intermodal estigui en marxa, registri un trànsit de més de 700.000 viatges l'any. El secretari general ha subratllat que la proposta «aporta un valor afegit que és la intermodalitat dels serveis ferroviaris de llarg recorregut i de rodalies i regionals».

 

Pel que fa a la connexió de trens, «té un marge de creixement i de retroalimentació entre els dos sistemes ferroviaris». El ministeri activarà ara la maquinària administrativa per licitar, conjuntament, l'estudi informatiu i el projecte executiu. D'aquesta manera s'agilitzaran dos passos que solen fer-se per separat. 

 

Les imatges virtuals que s'han mostrat aquest divendres indiquen una estació amb dos nivells. A la part de dalt, a peu pla, és on hi haurà l'aparcament i les andanes dels trens convencionals. Amb una passera es podrà accedir al nivell inferior, on hi haurà les andanes de l'AVE.

 

Amb aquest nexe com a eix principal s'aniran desenvolupant la resta de connectivitats. Tant amb l'aeroport, que podria fer-se a través d'un bus llançadora, com amb la xarxa d'autobusos urbans i interurbans dels municipis de la regió. Una connectivitat que es preveu que creixi encara més amb el projecte de tramvia regional.

 

Plànol on s'indica el canvi d'ubicació de l'estació prevista el 2009 i la que ara es vol construir
El projecte del 2009 plantejava l'estació central més a l'est, mentre que ara s'ha acostat a Reus i Vila-seca | Ministeri de Política Territorial i Funció Pública

 

La regió de Tarragona aplaudeix el compromís del ministeri

El món polític català i local ha aplaudit el compromís certificat pel govern central. Es tracta d'una estació que ja s'havia arribat a projectar, adjudicar i, fins i tot, començar les obres prèvies. Tot plegat va quedar aturat fa més de deu anys i no s'havia aconseguit reprendre.

 

Ricard Font, secretari general del departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, ha definit el projecte actual com una «estació intermodal amb visió metropolitana». Ha sentenciat que «crec que la solució d'avui, ben treballada, ens permet situar una estació a l'entorn de totes aquestes necessitats de mobilitat». La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha destacat el consens territorial necessari i la sostenibilitat ambiental que impulsa el reforç de les connexions ferroviàries.

 

Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, també ha aplaudit l'anunci, assegurant que «anem en la bona direcció». De fet ha afegit que fins i tot «hi ha el compromís d'estudiar que s'arribi a l'aeroport amb bici» des dels principals nuclis de població. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha qualificat la jornada d'avui de «dia històric» per la regió i per la connectivitat dels aeroports de Reus, Barcelona i Girona.

 

Ha sentenciat, també, que «avancem moltíssim en el futur de l'àrea metropolitana». Durant la compareixença de premsa posterior a la reunió, l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha sigut el més distès. Ha assegurat que estan «molt contents perquè per fi hem pogut resoldre un dèficit històric».

 

També ha recordat que, quan es va ubicar la cruïlla ferroviària a Vila-seca, el poble s'hi va oposar. Tot i això, però, «potser és cosa de la providència», ara aquesta cruïlla es convertirà en l'eix central de l'intermodalitat de l'àrea metropolitana. Ha recordat, precisament, que Vila-seca prové de l'àrab i volia dir vila de cruïlla.

 

L'equipament es construirà al seu terme municipal, amb una petita part al terme de Reus. Les previsions actuals són que l'obra costi uns 35 milions d'euros i que les obres estiguin en marxa el 2026. Tot i això, Xavier Flores ha insistit que, si és possible, començaran abans.

 

Una comissió estudiarà el trasllat de les mercaderies cap a l'interior

Durant la mateixa reunió, Xavier Flores ha fet un segon anunci a la plana política territorial. Es tracta de la creació d'una comissió de treball per estudiar que el pas de mercaderies deixi de fer-se per la línia de tren de la costa. La reivindicació, històrica, és que aquest trànsit es traslladi a l'interior.

 

Aquest grup de treball ha d'estudiar diferents propostes i comptarà amb un pressupost de 600.000 euros, segons s'ha anunciat, per redactar els estudis necessaris. El secretari general d'Infraestructures ha deixat clar que hi ha propostes que no són possibles. S'ha referit a la idea que, en horari nocturn, la via de l'AVE es fes servir perquè hi circulin mercaderies.

 

Una combinació que, segons ha insistit, no és tècnicament possible. Ha resumit que els condicionants dels dos serveis no són compatibles. L'AVE demana traçats amb pocs tombs o poc pronunciats, però amb vies que poden superar cert pendent.

 

Les mercaderies, per contra, funcionen a la inversa, amb la possibilitat de passar per tombs tancats, però sense poder superar pendents. A més, ha recordat que «la connexió física de la línia no hi és, això no es pot fer i no ens fem cap favor si generem falses expectatives». És per això que se segueix mantenint el tercer fil com una prioritat, «perquè permet que els trens d'ample internacional puguin sortir cap a Europa sense cap trava».

 

Tots els alcaldes presents s'han mostrat satisfets per la creació de la comissió, tot i que reclamen que no serveixi per allargar més un problema que consideren urgent. Ricard Font, per la seva banda, ha recordat l'acord del 2012 pel tercer fil com a mesura necessària perquè les mercaderies surtin directament des del port de Tarragona. «Aquell compromís del 2012 es ratifica avui», ha assegurat, recordant que es plantejava com una mesura provisional i en paral·lel a estudiar la manera de traslladar-les a l'interior.