​El MNAT exposa les monedes de la Tàrraco romana dedicades a August

Són un total de 79 exemplars per fer un recorregut des del seu naixement l’any 63 aC fins a la seva mort el 14 dC

Publicat el 18 de desembre de 2015 a les 15:06
Actualitzat el 21 de març de 2024 a les 12:04

Imatge de l'exposició. Foto: TarragonaDiari.cat


Des d’aquest divendres es pot visitar la mostra «La moneda en època d’August» al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), que ofereix una selecció de 79  monedes representatives que circulaven en els territoris integrats en el món romà en el període històric de l’emperador. La selecció de la mostra, en el cas concret de Tàrraco, esdevé exhaustiva, aplegant per primera vegada la sèrie completa de les monedes encunyades a la ciutat dedicades, en bona mesura, a la memòria d’August i al culte a la seva divinitat, procés en el qual Tàrraco fou pionera.
 
«La moneda en època d’August» presenta, amb la moneda com a fil conductor, la crònica il·lustrada d’una societat, la romana, que en la segona meitat del segle I aC va experimentar una profunda evolució que la va portar a constituir un imperi i unes estructures d’organització de les quals tots, directament o indirecta, en som hereus. La mostra ofereix l’ocasió d’apropar-se a un tema, la moneda, que per l’arqueologia clàssica i per als museus arqueològics, és un valuós instrument al servei del coneixement i de la transmissió dels valors i de la manera d’organitzar-se de les societats pretèrites. És, també, un precís indicador de la seva capacitat de fer autèntiques obres d’art que, avui, apreciem i reconeixem espontàniament com a tals, de la mateixa manera que ho fem amb l’escultura, els mosaics, les pintures, etc.
 
L’exposició planteja temes rellevants entorn a la l’ús de la moneda en època romana (Què és la moneda?; El sistema monetari romà; Salaris i cost de la vida a l’època romana), així com un exhaustiu viatge pels diferents moments de la vida d’August , des del seu naixement en el 63 aC a la seva mort en el 14 dC, a través de les monedes, en les quals es pot apreciar els esdeveniments que el portaran a ostentar el poder unipersonal i a la creació de l’Imperi: Del naixement d’August (63 aC) a la mort de Cèsar (44 aC);  De la mort de Cèsar (44 aC) a l’Imperium d’August (27 aC); L’Imperi d’August (27 aC-14 dC) i el seu llegat, i La seca de Tàrraco.
 
L’exposició, que es pot visitar fins al 26 de juny del 2016, compta amb una guia, que recull la totalitat de les peces exposades amb textos en català, castellà i anglès. Durant el període de presentació de l’exposició es portarà a terme un cicle de conferències, activitats i visites guiades.
 
Organitzada pel MNAT, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de Departament de Cultura, la mostra ha comptat amb la implicació i la col·laboració de tot un seguit d’experts col·leccionistes estudiosos de la numismàtica antiga.
 
La moneda és la forma de pagament amb més èxit de la història, utilitzada entre particulars o per pagaments de l’estat, un instrument del comerç i un símbol de riquesa i de prestigi social. Més enllà de la seva funció essencialment econòmica, el fet que sobre ella s’hi puguin estampar figures i inscripcions, ha portat els governants a utilitzar-la com un mitjà idoni per a la difusió de missatges polítics. De totes les comunitats de l’antiguitat, Roma va ser la que va fer, mitjançant unes iconografies perfectament estudiades, un ús més intens de la moneda com a instrument de comunicació al servei dels interessos del poder.