La Diputació demana la bonificació... fa dos anys
Anem a pams. Aquest divendres es debatrà en el plenari el punt "3.2.1. Declarar l’especial interès o utilitat pública de les activitats econòmiques que es desenvolupen a la TAP, als efectes d’aplicar l’article 8.5 de l’Ordenança fiscal núm. 14 reguladora de l’IBI". El camí fins aquí ha estat molt llarg, ja que la Diputació va fer el pas de demanar la bonificació el 22 de desembre del 2016, segons ha pogut saber NacióTarragona.
L'ens, presidit per Josep Poblet (PDECat), va decidir que demanaria aquesta rebaixa emparant-se amb l'acord del plenari celebrat el 30 de setembre del 2016, en el qual es va modificar l'ordenança fiscal de l'IBI i que deixa el camí lliure per incloure una bonificació del 90% de la quota aplicable als immobles de propietat d'administracions públiques sempre que les activitats econòmiques que s'hi desenvolupin tinguin especial interès o utilitat pública.
Per tot plegat, la Diputació va presentar una sol·licitud al consistori, la qual havia de veure el vistiplau de les àrees d'Educació, ocupació i desenvolupament econòmic i de Cultura.
Les dues àrees que havien d'aprovar la petició de la Diputació van emetre en primera instància dos informes contradictoris, als quals ha tingut accés NacióTarragona. L'àrea d'Educació, ocupació i desenvolupament econòmic va emetre el passat 4 de juny va "informar favorablement" al fet que les activitats de la TAP siguin declarades activitats econòmiques d'interès o d'utilitat pública per a la ciutat de Tarragona.
Pel que fa a l'àrea de Cultura, el 5 de juny va desestimar la demanda dient que "es conclou que l'activitat general de la TAP no es pot declarar una activitat d'especial interès o utilitat pública, en la que concorrin circumstàncies socials o culturals".

El ple de Tarragona celebrat aquest divendres a l'Ajuntament de Tarragona Foto: Jonathan Oca
Aquesta acció semblava encallar la bonificació a l'ens supramunicipal però el passat 26 de novembre, la mateixa persona que havia signat l'informe del 5 de juny, va tornar a redactar-ne un de nou en el qual donava llum verda a la petició. En text, en el qual s'especifica que
"sense menystenir les conclusions de l'informe redactat en data 5 de juny de 2018 sobre la consideració de l'activitat cultural de la Tàrraco Arena Plaça (...)", es pot comprovar un gir en la conclusió final. Cinc mesos després de redactar el primer informe, el segon s'exposa que "malgrat que la majoria d'activitats que s'hi desenvolupen ho fan en el marc d'un règim d'explotació comercial de l'espaia través d’una concessió de la propietat (...), es conclou que l'activitat de la TAP es pot declarar majoritàriament en relació al seu contingut d'especial interès o utilitat pública en la que concorren circumstàncies socials o culturals".
Ara bé, des de Cultura apunten que "seria recomanable que per mantenir la seva naturalesa, i considerant, a més, que són susceptibles de ser considerades d'interès o d'utilitat pública, fossin objecte d'un tractament econòmic diferenciat respecte a les activitats que només tenen una finalitat comercial o de negoci".
Davant d'aquest escenari, el passat 4 de desembre es va presentar un informe de l'àrea de Serveis Centrals, economia i Hisenda en el qual es recullen frases claus dels dos informes favorables que s'han esmentat i per tant, es proposa que el plenari acordi "declarat l’especial interès o utilitat pública, per concórrer, circumstàncies socials o/i culturals, les activitats econòmiques que es desenvolupen a la Tàrraco Arena Plaça (TAP) als efectes d’aplicar l’article 8.5 de l'ordenança fiscal núm. 14 reguladora de l’impost sobre béns immobles".
Aquest divendres, 21 de desembre, tot apunta que el plenari donarà el vistiplau al fet que la Diputació gaudeixi d'aquesta bonificació i segons ha pogut saber NacióTarragona, l'increment de l'IBI, el qual es vol estalviar la Diputació, és d'uns 20.000 anuals. Aquesta quantitat és la que deixarà de cobra l'Ajuntament de Tarragona un cop s'aprovi la petició de bonificació.