El Port de Tarragona instal·la biòtops per regenerar l'ecosistema marí a la punta del Miracle

Les set peces s'ha col·locat a una profunditat d'entre deu i catorze metres i són biodegradables

Publicat el 17 de setembre de 2021 a les 15:49
El Port de Tarragona ha instal·lat aquest divendres biòtops a la punta del Miracle per regenerar les espècies marines. En concret, per recuperar poblacions d'interès pesquer, com sèpies, calamars o pops, i les fanerògames, com la Posidònia oceànica i la Cimodocea nodosa.

En l'operació, s'han submergit set palets de biòtops, amb un pes d'uns 250 quilograms, a una profunditat d'entre deu i catorze metres. Les peces, que s'han fabricat amb materials reciclats, són biodegradables i el seu disseny s'inspira en restes arqueològiques romanes. "Tenir una àrea confinada, amb una figura de protecció i amb estructures ajuda a fer que proliferi la vida; si ho respectem augmentarà la biodiversitat", ha dit Jaume Folch, director de l'equip de Tecnatox.

El projecte s'emmarca dins del Pla de Sostenibilitat del Port de Tarragona- Agenda 2030 i compta amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili (URV). L'actuació té un pressupost de 15.000 euros i contempla dues immersions més que es faran davant del passeig de l'Escullera (al Dic de Llevant de les instal·lacions portuàries) en les pròximes setmanes.

[h3]Set palets de biòtops[/h3]
Una embarcació del port tarragoní ha estat l'encarregada de submergir set palets de biòtops a la punta del Miracle. Concretament, en punts on les espècies marines no s'han desenvolupat o bé en espai que pateixen problemes de degradació ambiental. "Volem promoure la protecció i replantació de les fanerògames marines i de la posidònia; això és la base la vida, tots els peixos que els pescadors pesquen comencen aquí, al litoral, al costat de les platges, si perdem això ho hem perdut tot", ha assegurat Folch.

Els biòtops s'han fet amb materials reciclats, com són el moresc, la palla, el sac de jute o el bambú. Tots ells són idonis per fomentar el desenvolupament d'algues de fanerògames i invertebrats marins com els pops, els calamars o les sèpies. A la vegada, aquests elements són biodegradables i s'han dissenyat perquè tinguin una vida d'entre tres i cinc anys. Així, quan es desintegrin es barrejaran amb la sorra de la platja, sense causar cap dany al fons marí.

Els models de biòtops instal·lats són un homenatge al passat romà de Tarragona. Per això, s'han dissenyat peces inspirades amb les troballes fetes a l'antic jaciment dels Carbuncles (una zona propera al port esportiu) i en altres elements arqueològics de la ciutat. A tall d'exemple, els biòtops submergits tenen forma de columnes, àmfores i mosaics romans.

Per l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, el projecte suposa una "oportunitat" tant per atreure turisme nàutic com per ajudar el sector pesquer. En la mateixa línia, s'ha manifestat la rectora de la URV, María José Figueras, que ha destacat els estudis científics fets per desenvolupar aquestes peces. "Que siguin biodegradables és el que marca la diferència amb altres biòtops que circulen, la quantitat de recerca associada a la seva generació és el valor afegit", ha subratllat la rectora.

[h3]Projecte amb tres immersions[/h3]
La instal·lació de biòtops a la punta del Miracle ha estat la primera de les tres intervencions previstes en el projecte. La segona i la tercera immersió es faran en les pròximes setmanes davant del dic de Llevant de les instal·lacions portuàries. En concret, la segona es farà a la zona anomenada 'Illa', davant l'Escullera, on es col·locaran els biòtops entre quinze i divuit metres de profunditat. Pel que fa a la tercera, serà al punt anomenat 'Corba' i s'ubicaran entre tretze i divuit metres.

En aquests espais s'instal·laran lloses pel replantat de posidònia, escenaris amb àmfores i cavitats, ja que d'aquesta manera les espècies marines podran colonitzar les estructures. "És espectacular el canvi que es produeix al voltant dels elements que avui són inerts, no hi ha res més que la matèria que hem llençat, però com en poc temps al seu voltant hi comença a arrelar i créixer la vida", ha assenyalat el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset.

[h3]Una de les accions del Pla de Sostenibilitat del port tarragoní[/h3]
El projecte de la instal·lació dels biòtops és una de les 88 accions recollides en el Pla de Sostenibilitat – Agenda 2030 del Port de Tarragona. El document es va presentar el juliol de 2020 i té com a objectiu final reduir en un 99% la petjada de carboni de l'Autoritat Portuària de Tarragona.