El projecte de la Hispània de Reus ha tornat a passar pel ple de Reus. La iniciativa es divideix en dos projectes, la construcció d'habitatge protegit per una banda, i la d'un aparcament subterrani per l'altra. A la primera part del ple d'aquest divendres s'ha aprovat demanar un crèdit de 6,7 milions d'euros a vint anys al BBVA amb garantia hipotecària.
En concret és un crèdit de 6.714.690 euros amb els tres primers anys de carència. Hi ha donat suport el govern local (JxR, ERC i Ara Reus) i Cs. El PSC, la CUP i el regidor no adscrit Raúl Meléndez s'han abstingut.
La CUP ha decidit explicar la seva postura perquè «aquesta part de crèdit és únicament per la construcció dels blocs d'habitatge de protecció oficial». És a dir, no fa referència al pàrquing subterrani, que sí que consideren que s'hauria d'aturar. La regidora Mònica Pàmies ha tornat a subratllat que aquest projecte dona per fet que s'atorgaran els fons europeus que s'han demanat per finançar-lo.
El cas, però, és que la subvenció encara no s'ha resolt. Sense més debat, el plenari s'ha seguit l'ordre del dia, fins que s'ha debatut la moció dels cupaires reclamant que s'aturi el projecte del pàrquing. Abans d'entrar en les consideracions ambientals, Pàmies ha tornat a subratllar que hi ha informes tècnics contraris al redactat del projecte.
Per una banda, perquè queda dins de la Zona de Baixes d'Emissions que s'ha de començar a desplegar a Reus a partir del mes de gener. En segon lloc, perquè els plànols indiquen que la sortida de fums anirà enfocada contra una façana d'habitatges del carrer de l'Àngel de la Guarda. Finalment ha tornat a posar de manifest la contaminació del subsol que s'ha detectat en una part de la parcel·la.
Ha insistit que l'Ajuntament havia d'haver-ho comunicat a l'Agència de Residus de Catalunya l'estiu del 2020, quan va rebre els informes ambientals. També que cal fer, segons la normativa, un estudi per concretar la part afectada i preveure un procés d'extracció segur i específic de la terra contaminada. Quan s'hagi fet això, ha afegit, caldrà fer un segon estudi per confirmar que s'ha retirat tota la part afectada.
El pàrquing costarà més del doble del que s'havia anunciat
Ha recordat, també, el pressupost del pàrquing, d'11 milions d'euros. L'anunci públic que havia fet el govern era que el cost de l'aparcament seria de 5 milions d'euros. L'augment de pressupost, que arriba a més del doble del que s'havia dit, aniria lligat a la manera com es vol fer el pàrquing.
El govern de la ciutat no n'ha dit res, ni ha respost les preguntes que aquest mitjà ha fet al respecte. Pàmies ha apuntat que, en comissions informatives, el govern ho ha justificat amb la manera com s'ha de construir. Es vol fer de tal manera que no s'hagin de tallar els carrers del voltant.
Això implicaria un sobrecost de 6 milions d'euros, més que del doble del que s'havia anunciat. Raúl Meléndez ha qualificat el projecte d'«antisocial i discriminatori». Ha recordat que l'actual zona blava permet als veïns de la zona aparcar gratuïtament durant 16 hores al dia.
Amb el pàrquing subterrani seran de pagament les 24 hores del dia en una zona on hi ha blocs de pisos antics, sense pàrquing propi. Ni Cs ni el PSC s'han posicionat al respecte, però sí que ho ha fet el govern. Marina Berasategui considera que el plantejament de la CUP barreja diferents arguments i plantejaments.
El govern nega que s'hagi d'aturar el projecte
Ha sentenciat que «no podem votar a favor d'aturar res» perquè el projecte ja ha superat els primers tràmits. Creu que el govern sí que s'ha reconegut de manera evident la contaminació, encara que al projecte no s'hagi detallat un procés de descontaminació. Ha afirmat, per tant, que la gestió dels residus sí que s'ha previst al pla d'obres.
Pel que fa a l'increment de la mobilitat que provocaria l'existència de l'aparcament, la regidora assegura que hi ha informes que apunten que no serà superior a l'actual en hora punta. Pàmies ha insistit que no consta enlloc que s'hagi previst la descontaminació del subsol ni els estudis que s'hi vinculen. Ha tornat a recriminar que fa dos anys que el govern sap que hi ha contaminants.
Des d'aleshores no s'havia comunicat a l'Agència de Residus de Catalunya ni als veïns de la zona. «No puc dir que ho han amagat, però tampoc poden dir que ho han fet públic». Ha afegit, encara, un nou element de «preocupació», els pisos del raval més pròxims a l'aparcament.
Segons ha criticat, hi ha informes que apunten que les obres podrien afectar les estructures soterrades. Berasategui li ha demanat «que no pateixi més del compte» en relació amb els edificis. Ha assegurat que els estudis en aquest sentit s'han fet, precisament, perquè no passi res ni hi hagi situacions sobrevingudes quan comencin les obres.
El govern aprova informar els veïns i fer el pla de descontaminació
Pàmies encara li ha rebatut l'argument afirmant que no es preveu un increment de la mobilitat. Està triplicant la capacitat del pàrquing, «no em faci trampes», li ha demanat. La regidora cupaire admet que els informes poden apuntar que no creix en hora punta.
Això no implica, però, que no creixi la resta d'hores del dia, precisament, arran de l'increment de capacitat. Ha acabat avisant al govern que «aquesta batalla no l'hem acabat aquí». Ha recordat la instància presentada a intervenció municipal, que podria acabar suposant una trava per al projecte.
Pel que fa a la moció d'aquest divendres de la CUP, s'ha votat de manera separada. Per una banda s'ha aprovat per unanimitat informar el veïnat de la situació de contaminació i del pla de descontaminació. També ha rebut el suport de tot el plenari la proposta d'executar aquest pla de manera concreta i sota tutela de l'Agència de Residus de Catalunya.
La moció també demanava aturar «qualsevol moviment que signifiqui un inici en les obres de construcció». Per últim, reclamava «abandonar la idea de la construcció del pàrquing soterrat i aprofitar aquest espai per ubicar una zona verda arbrada». Aquests dos punts només ha comptat amb el suport de la CUP i del regidor no adscrit Raúl Meléndez, l'abstenció del PSC i el vot en contra del govern i Cs.