El projecte de Zona de Baixes Emissions de Reus haurà d'esperar

El Col·legi de Geògrafs d'Espanya ha interposat un recurs al procés de contractació i l'adjudicació de la redacció ha quedat anul·lat

El projecte de Zona de Baixes Emissions a Reus aniria acompanyat de la vianalització del Tomb de Ravals
El projecte de Zona de Baixes Emissions a Reus aniria acompanyat de la vianalització del Tomb de Ravals | S.P
11 de gener del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 18:14h

La redacció del pla específic de la Zona de Baixes Emissions de Reus queda aturada temporalment i el procés fa un pas enrere. Davant un recurs interposat pel Col·legi de Geògrafs d'Espanya, ha quedat anul·lada l'adjudicació del contracte.

Segons el decret publicat aquest dimecres 10 de gener al perfil del contractant, l'Ajuntament hauria estimat el recurs, motiu pel qual ha desistit del procediment d'adjudicació del contracte i haurà de compensar les cinc empreses licitadores amb la quantitat de 120 euros a cadascuna "per les despeses en què hagin incorregut".

Així, tornarà a iniciar-se el procediment amb una nova licitació que accepti a concurs empreses amb titulats de geografia, responent a la petició del col·legi professional. La redacció del projecte haurà de definir la futura Zona de Baixes Emissions de la ciutat, delimitar-la i especificar altres qüestions com el sistema d'accès.

Pendent d'una nova licitació

L'expedient de contractació per a la redacció del projecte ZBE, iniciat el passat mes d'octubre, contemplava un pressupost de licitació de 24.923,36 euros (IVA inclòs) i un valor estimat del contracte de 20.597,82 euros (sense IVA).

L'anunci de licitació va ser publicat el 14 de novembre de 2023 i es van presentar cinc empreses al concurs abans del 29 de novembre. No obstant això, el 7 de desembre de 2023, el Col·legi de Geògrafs d'Espanya va interposar un recurs contra l'anunci i el plec de la licitació.

L'argument del recurs era que "únicament es podien presentar a la licitació professionals amb la titulació d’arquitecte/a o d’enginyer/a de camins i, per tant, no amb titulació de geografia". A partir d'aquí, l'informe tècnic de l'Ajuntament ha proposat estimar el recurs i refer la documentació per admetre a licitació professionals titulats en geografia.

La futura ZBE de Reus

L'alcaldessa Sandra Guaita apuntava -en una entrevista el mes de novembre- que la voluntat del govern reusenc és "que hi hagi una mobilitat sostenible a la ciutat", tant per qüestions de contaminació com de salut ciutadana.

Amb tot, assenyalava que el desplegament de la Zona de Baixes Emissions dependria sobretot de la llei estatal i les línies d'actuació de la Generalitat de Catalunya. Fins i tot, Guaita evidenciava que el projecte inicial s'havia aturat i que, a més de la nova ordenança de circulació, la ZBE aniria avançant progressivament. 

Arxivat a