
Josep Fèlix Ballesteros, en una imatge d'arxiu, al plenari. Foto: TarragonaDiari.cat
Que el plenari d'aquest mandat, amb set forces polítiques, seria més complicat per al govern Ballesteros ja era conegut. El següent escull del PSC és la votació dels pressupostos. En la comissió informativa d'aquest dilluns 21 de desembre tots els grups menys un s'han posicionat, a l'espera de noves converses que es puguin desenvolupar fins al dia 28, quan se celebrarà el ple. De moment, són tres els grups municipals que es decanten més cap al «no», mentre que dos més opten per l'abstenció. El PP, per la seva banda, ha excusat la seva assistència per problemes d'agenda i segons fonts del partit encara estan estudiant la proposta presentada pel tinent d'alcalde d'Hisenda Pau Pérez. Una abstenció dels populars permetria, amb l'actual composició i si cap grup no canvia de parer, tirar endavant els pressupostos, això sí, amb el vot de qualitat de l'alcalde, ja que s'esdevindria un empat.
Pérez, conscient de la situació, ha explicat que durant aquesta setmana establirà converses amb CiU i ERC - dos dels grups contraris - per possibilitar la seva abstenció. El tinent d'alcalde tem que els grups hagin de dir «quina és la responsabilitat que assumiran en cas que no es puguin fer algunes polítiques i els problemes seriosos de les pròrrogues». En el procés de negociació també serà clau el paper d'Unió, amb qui Pérez parlarà per «aclarir quina és la situació» després del trencament del grup municipal de CiU.
ICV-EUiA i Ciutadans podrien ser els millors aliats
Entre els vots de CiU, ERC i la CUP sumarien un total de 9, els mateixos que el PSC. L'empat requeriria d'un vot de qualitat de Ballesteros, una mesura que Pérez ja ha qualificat de «problemàtica», sempre i quan ICV-EUiA i Ciutadans mantinguessin la seva abstenció i el PP els seguís en l'estratègia. Mentre que la regidora Lorena Roldán, del partit taronja, ha reconegut que encara no havien tingut temps d'estudiar-se la proposta a fons, la representant ecosocialista, Arga Sentís, ha assegurat que «la situació és tan dura que val la pena fer l'esforç d'arribar a acords i per part meva estic disposada a fer-ho». Sentís, doncs, tot i que diu que «hi ha coses que no m'agraden», descarta facilitar la pròrroga dels comptes municipals.
Cultura, ocupació i Jocs, elements centrals per a l'oposició als pressupostos
ERC i la CUP han coincidit a titllar la proposta de «continuista». El republicà Pau Ricomà ha afirmat que la seva postura era un «no constructiu i obert», que podria canviar durant la propera setmana «si hi ha canvis substancials», especialment en l'àmbit de la cultura o dels Jocs. Ricomà creu que, en general, «no marca cap línia estratègica de ciutat» i és per això que durant aquesta setmana miraran d'incloure mesures en relació al comerç i al turisme. Per la seva banda, Jordi Martí ha repetit que per a la CUP «els pressupostos són una presa de pèl» i dubten canviar d'opinió ja que no s'ha tocat cap de les tres partides que consideren bàsiques: el servei de neteja, el deute municipal i la inversió en els Jocs. Tampoc veuen que els comptes centrin les inversions en serveis socials i, pel que fa a les formes de negociació, asseguren que «no hi ha diàleg».
I si fa tot just un any Convergència donava un vot de confiança abstenint-se a la votació, ara amb Albert Abelló al capdavant parteixen d'un «no», això sí, que «no és cap posició inamovible». El portaveu del grup municipal encara de Convergència i Unió ha detallat que la seva postura podria canviar en funció de les polítiques que es posin sobre la taula en generació d'ocupació i recuperació econòmica. Tot plegat, pendent del que pugui fer el regidor d'Unió, Josep Maria Prats, que podria facilitar-ne l'aprovació independentment del que facin els seus dos companys de grup. «La posició no pot ser massa diferent perquè hem arribat aquí junts, a no ser que hi hagi alguna estratègia política que no sabem», ha afirmat Abelló.