La pobresa a les comarques de Tarragona, lluny de disminuir, creix. Els brots verds i la millora econòmica que algunes administracions venen a la ciutadania no es tradueix en el dia a dia de la població de les comarques de Tarragona i Creu Roja i Càritas Diocesana de Tarragona presenten uns informes descoratjadors. La demanda d’ajudes per part de persones que viuen en la pobresa és creixent, tot i que el creixement poblacional està gairebé estancat, i només la solidaritat dels ciutadans fa front a la situació catastròfica de desenes de milers de famílies que pateixen els efectes de la crisi.
Entre les dues entitats assisteixen més de 50.000 persones de Tarragona. Si donem un cop d’ull a les dades provincials de Creu Roja Tarragona, veiem com el 2013 el nombre de persones ateses en projectes de crisi va ser de 29.764. Això representa un increment del 249% respecte al 2009, quan 8.526 tarragonins rebien les ajudes de l’ONG. Tot i que la major part d’aquest increment es va produir l’any 2010, moment en el qual se superen en més del doble les atencions (125%), el nombre persones amb necessitats bàsiques no ha parat mai de créixer.
Les dades facilitades per Creu Roja a NotíciesTgn deixen al descobert quelcom més preocupant encara. Si bé el 2012 l’augment de persones ateses va ser del 9% respecte a l’any anterior, aquest darrer 2013 l’increment ha estat del 10%. Això vol dir que no tan sols no disminueixen el nombre de persones que viuen en la pobresa a les nostres comarques sinó que el darrer any ha crescut més que en el període anterior.
Les dades que Càritas Tarragona va fer públiques aquesta setmana passada sobre la seva diòcesi (que inclou el Camp de Tarragona i les comarques lleidatanes de l’Urgell i les Garrigues) corroboren aquest increment que acabem d’esmentar. En tota la diòcesi durant el 2013, Càritas ha atès 18.096 persones, un 12% més que el 2012 quan els usuaris no van arribar als 16.000.
Si agrupem els dos informes, podem concloure que a les comarques Tarragona unes 5.000 noves persones han adquirit l’estatus de «pobres» durant el 2013.
Anna Sabaté, coordinadora de Creu Roja Tarragona, ens explica que «més que l’increment de persones és la quantitat de cops que hem d’intervenir en aquests usuaris en coses molt diverses: problemes amb l’habitatge, amb el subministrament, amb l’alimentació, ajudes per tornar a l’escola, etc.».
Segons una enquesta que Creu Roja realitza entre els seus usuaris i a la qual ha tingut accés NotíciesTarragona.cat , el juliol de 2013, un 60% de les persones ateses eren dones. Aquest percentatge es manté si comparem el primer estudi fet el 2011, igual que l’edat mitjana dels usuaris que passa dels 40 als 41 anys. El canvi més substancial en aquests dos anys el trobem en la nacionalitat de les persones ateses. A l’estiu de 2011 un 40% dels usuaris eren espanyols mentre que ara superen el 51%. Aquesta tònica no és nova i des de Creu Roja recorden que «la població autòctona que requereix ajuda bàsica ja supera la immigrant des de fa un parell d’anys». Un fet del qual Càritas es feia ressò en la presentació de l’informe 2013. Segons l’entitat, l’any passat per primer cop van haver d’ajudar més població autòctona que nouvinguda.
La coordinadora de Creu Roja Tarragona admet que «la tendència és que la majoria de persones que atenem són famílies amb infants (una de cada tres persones que ajudem són infants) i majoritàriament espanyols».
Tenint present que la pobresa ha deixat de ser feu de la població immigrant i observant el document elaborat per Creu Roja, ens adonem que els ingressos mensuals de les famílies que reben suport de l’ONG són inferiors als de 2011. Mentre que fa dos anys l’entrada de diners d’aquestes famílies es movia entre els 400 i els 600 euros, ara se situen entre els 300 i els 500 euros al mes.
Cal remarcar que al juliol de 2011 un 50% de les persones ateses sense feina no cobraven prestacions contributives o no contributives. El 2013 aquest percentatge creix fins al 62,5%. Igual de preocupant és el fer que només un 11% del total d’usuaris enquestats cobren la Renda Mínima d’Inserció, un mecanisme que es va crear per ajudar aquestes persones i que ara s’ha reduït substancialment arran de les polítiques d’austeritat dels governs català i espanyol.
Càritas aposta per la participació
Fer desaparèixer el concepte d’usuari és una de les propostes que l’entitat tarragonina està implementant al llarg del 2014. Francesc Roig, president de Càritas Diocesana de Tarragona, destaca que el canvi de model serveix perquè les persones ateses (els participants) passin a tenir una part activa en la tasca social de l’entitat. «Canviem el concepte perquè volem que les persones a les quals ajudem participin. Volem fer una acció inclusiva. Ells trien allò que agafen i allò que els convé, existeix una formació i els participants fan tasques de voluntariat», destaca Roig.
Pel que fa a les necessitats dels participants, Càritas ha detectat un increment en la demanda de suport psicològic que se suma a altres més habituals com l’alimentació, la feina, l’habitatge i la roba. En aquest sentit, Roig ha anunciat que, amb vista a la tardor d’enguany, Càritas Tarragona posarà en marxa un projecte d’atenció psicològica que inclourà dues sessions de franc i paquets de cinc sessions a 25€. «Hi ha moltes més persones de les que ens pensem que estan en una fractura psicològica», ha comentat.
En xifres absolutes, Càritas va dur a terme prop de 100.000 atencions en necessitats bàsiques a més de 18.000 persones durant el 2013. Els menjadors socials han donat uns 57.500 àpats a prop de 1.500 persones. S’ha ofert orientació laboral en 1.800 ocasions i s’han atès 3.500 persones sense llar.
Per aquest 2014, Càritas continua treballant per implicar les empreses amb cor, no només en la donació de diners o productes sinó a trobar formes d’inserció laboral a través de la formació dels participants. A part manté la seva tasca als robers Filigrana per tal d’oferir roba als més necessitats i incrementa el nombre dels Serveis de Distribució d’Aliments (SDA) fins a 34 arreu de la diòcesi (que inclou el Camp de Tarragona i les comarques lleidatanes de les Garrigues i l’Urgell).
A la ciutat de Tarragona ja són 7 els SDA que hi ha actius on els més necessitats poden anar a adquirir els aliments que els facin més falta. Aquests espais estan distribuïts a Torreforta, Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau, Sant Fructuós, La Trinitat, Sant Francesc i Campclar.