De la desena de films seleccionats per aquesta 23a edició, quatre s’estrenaran per primer cop a Catalunya i quatre més ho faran per primera vegada a l’estat espanyol. El certamen s’inaugurarà el pròxim 22 de novembre amb la preestrena de Teresa -dirigida per Paula Ortiz i protagonitzada per Blanca Portillo, Asier Etxeandia i Greta Fernández- i clourà el 26 de novembre amb la preestrena de El libro de las soluciones de Michel Gondry.
La secció Òpera Prima del Festival REC projectarà Heroico de David Zonana, Goodbye Julia de Mohamed Kordofani, The sweet east de Sean Price Williams, Slow de Marija Kavtaradze, Love is a gun de Lee Hong-Chi, ‘Le ravissement’ de Iris Kaltenbäck, Ama Gloria de Marie Amachoukeli-Barsacq, The limits of consent de Michael Keerdo-Dawson, How to have sex de Molly Manning Walker i The (ex)perience of love de Ann Sirot i Raphaël Balboni.
Segons el director artístic del festival, Xavier Garcia, un dels objectius de la competició Òpera Prima és dissenyar un ventall d’allò que pensen els directors actuals per saber cap a on anirà el cinema els pròxims anys. “Amb les obres d’avui, parlem del cinema del futur”, ha subratllat Garcia, qui ha afegit que, actualment, “el que més preocupa als creadors són els afectes i com es relacionen les persones”. “Aquells que visualitzin més de meitat de les pel·lícules a competició sabran com estimem a diferents parts del món”, ha afegit.
Els deu films Òpera Prima
Martín ha assegurat que la programació a concurs recull films de cinematografies tan diverses com Sudan, Lituània o Taiwan. A més, segons ha afegit, la gran majoria “han recollit l’admiració del públic assistent als festivals de referència com Sundance, Canes o Venècia”. Heroico serà el primer llargmetratge que es projectarà al Teatre Metropol el pròxim 23 de novembre. De fet, serà l’estrena a Catalunya. Es tracta d’un film que denuncia l’estament militar de Mèxic, on el “masclisme i la corrupció estan molt arrelats”.El Teatre Metropol també acollirà el mateix dia la projecció de Googbye Julia, l’estrena a Catalunya de The sweet east i Slow. La primera exposa la realitat de Sudan per parlar de grans temes que no tenen fi ni època com són la culpa, la injustícia, el pes del patriarcat i l’origen dels conflictes. El segon film proposa un viatge físic i emocional a través dels ulls d’una jove de setze anys i segons exposa Garcia, ja “és una de les preferides dels premis independents dels Estats Units”. El tercer llargmetratge “és una història d’amor com no s’ha vist mai” entre una ballarina i un intèrpret de llenguatge de signes i que ha estat guardonada amb el premi com a Millor Direcció del Festival Sundance.
El 24 de novembre serà el torn de Love is a gun, una pel·lícula de gàngsters amb una gran estètica i que ha aconseguit el premi a Millor Opera Prima a Venècia; i de Le ravissement que parla sobre què fer quan una persona es troba sense rumb i tot sembla perdut. Ambdues pel·lícules es projectaran per primera vegada a l’estat espanyol.
The limits of consent també serà una estrena a l’estat espanyol. Segons Garcia, serà la proposta que més sorprendrà a l’espectador, ja que es tracta d’un film interactiu, amb diversos finals i on el públic decidirà “quin camí agafa la narrativa”. Es projectarà el 25 de novembre, coincidint amb ‘Ama Gloria’, una història entre una nena i la seva mainadera que “farà plorar”; i How to have sex, un film que, segons el director del festival, “serà de les més comentades del REC”. De fet, ha estat guardonada com a Millor Pel·lícula al Festival de Canes (Un Certain Regard) i com a Millor Direcció Novella a la Seminci de Valladolid. Dues projeccions s’estrenaran, per primera vegada, a Catalunya.