El Teatre Tarragona, tancat (almenys) fins al juny per recol·locar tot el fals sostre

Els estudis preliminars apunten que és un cas de "mala praxi" en el muntatge

Publicat el 27 de febrer de 2019 a les 17:25
Els tècnics de l'Ajuntament ja han determinat quina és la possible causa del despreniment de totes les plaques de cartó guix que hi ha sobre la zona de l'amfiteatre del Teatre Tarragona i "és la pitjor de les hipòtesis", ha lamentat la consellera de Cultura, Begoña Floria. Els estudis preliminars apunten que és un cas de "mala praxi" en el muntatge i que no afecta només una part localitzada, sinó que tot el cel ras s'haurà de tornar a col·locar, una superfície de 18 metres per 16 metres.

Per tot plegat, el teatre romandrà tancat, almenys durant tres mesos i podria obrir al juny. Tot i que no és una data tancada, ja que les obres es poden endarrerir. La bastida que permetrà iniciar les obres quan convingui ja està col·locada en el teatre des de la setmana passada.

Floria assegura que "estem dolguts, enfadats" i considera que "és una de les coses més greus que han passat en els darrers anys a la ciutat". La consellera manifesta que "és un perjudici inadmissible" per la ciutat, per als tarragonins i inclús per la imatge i la capitalitat cultural de Tarragona.

Què ha passat?

Rogelio Jiménez, arquitecte municipal, ha explicat que després d'analitzar l'incident amb l'ajuda d'una bastida, ha pogut determinar ´de forma preliminar- que "s'ha produït un ensolciment del 15% del cel ras de la sala" que no afecta l'estructura de l'edifici, ja que "només té una funció acústica". El tècnic ha expressat que han localitzat una "fallida en l'ancoratge del fals sostre" i "que aquesta execució, no normativa, s'estén a tota la part negra del cel ras (la de fusta, la més propera a l'escenari, està correctament col·locada).

Jiménez ha destacat que la primera acció que cal fer és elaborar l'informe tècnic definitiu per establir les causes de l'incident i així poder reclamar a qui calgui. Després es procedirà a millorar i col·locar correctament el sistema de suspensió del fals sostre.

El mateix arquitecte ha manifestat que van ser dues empres les que van muntar els falsos sostres. Una va emprar una tecnologia adequada per a la seva col·locació (el sostre de fusta) i l'altre va fer servir un muntatge que s'ha utilitzat per fer separacions verticals en pladur i ha fet fallida. "Ara cal utilitzar un sistema adient i específic per a la suspensió del fals sostre", ha afirmat Jiménez.

Es perd la temporada de primavera del teatre

A causa del despreniment es perd la temporada de primavera del teatre però des de l'Àrea de Cultura treballen per intentar recol·locar o canviar de data alguns dels espectacles. "L'objectiu és salvar tot el salvable però no som gaire optimistes", ha expressat amb indignació Floria. En aquest sentit, ha manifestat que alguns espectacles es podran celebrar al Metropol i a altres emplaçaments de la ciutat però alguns s'hauran de suspendre.

Floria ha recordat també que aquest canvi afecta les companyies, ja que no és mateix actuar i pensar una actuació al Metropol, que l'escenari té 9 metres d'amplada, o al Teatre Tarragona, que l'escenari en fa 16. Tanmateix també ha afirmat que la programació de la Sala trono no es veurà afectada per les reubicacions dels espectacles culturals. L'obra "Maremar" de Dagoll Dagom es podrà veure al Teatre Tarragona cap al gener.

La consellera i portaveu del govern municipal ha expressat que "un cop es resolguin els temes principals, que són arreglar el teatre i recuperar la temporada, es buscaran les responsabilitats a qui pertoquin". "No pot ser que nou anys després d'obrir un equipament cultural hi hagi tot el sostre que està malament" ha sentenciat.