El transfeminisme i la precarietat protagonitzen el 8-M de Tarragona

L'acte ha finalitzat a l'interior de l'edifici del Palau Municipal, on han escenificat el "trencament" amb l'Ajuntament per haver-los contraprogramat

Publicat el 08 de març de 2023 a les 15:39
"Tarragona és transfeminista" ha estat segurament el crit més repetit aquest dimecres 8 de març en la convocatòria de la Plataforma 8-M. Els col·lectius i sindicats anticapitalistes s'havien citat a les 12 del migdia a la plaça Imperial Tàrraco i especialment a l'inici de la marxa han arribat a acollir més de 2.000 persones. L'acte ha finalitzat a l'interior de l'edifici del Palau Municipal, on han escenificat el "trencament" amb l'Ajuntament de Tarragona per haver-los contraprogramat.

Tot plegat ha començat d'hora. Diversos carrers del centre de la ciutat s'aixecaven amb pintades feministes i cridant a la vaga general registrada pels sindicats CGT i IAC, amb el suport de la COS i la Intersindical-CSC. L'afectació de la vaga a simple vista ha estat escassa, a Tarragona, donat el trànsit de vehicles i els comerços oberts. Tot i amb això, la concurrència a la manifestació ha estat notòria: des d'un quart d'hora abans de les 12 del migdia ja s'aplegaven centenars de persones en diferents punts de la plaça Imperial Tàrraco. Han coincidit dues cites: les dels sindicats CCOO i UGT i la plataforma 8-M, que en el seu inici han confluït sense incidents.

Un pilar casteller format íntegrament per dones i la lectura del manifest ha estat el tret de sortida d'una marxa que ha tingut prop d'una desena d'aturades i que s'ha allargat durant aproximadament dues hores. La Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH) ha estat la primera a protagonitzar-ne una, lamentant que la pobresa habitacional és sovint patida per dones. En abandonar el carrer Prat de la Riba i enfilar pel carrer Gasòmetre, els Mossos d'Esquadra han barrat el pas a la multitud i han evitat així que es passés per la seu de Vox. La plataforma tenia programada una acció, doncs, que han hagut de fer a l'alçada del Fòrum de la Colònia.

Cinc activistes, vestides totes de negre i encaputxades, han aixecat la seva roba i han mostrat durant uns instants els pits, a l'estil del col·lectiu FEMEN. L'acció s'ha produït poca estona abans d'entrar a la plaça Corsini, i després de passar pel costat del Mercat Central han començat a enfilar per la Rambla Nova. A la Font del Centenari, la següent aturada assenyalava La Caixa i el projecte de Hard Rock. En aquest punt, la plataforma contrària ha llegit un manifest assenyalant que les dones solen copar la majoria dels llocs de treball del sector turístic, tradicionalment associats a la precarietat.
 
Durant el recorregut, diverses persones s'han dedicat a pintar terra i parets amb els lemes de la manifestació, així com s'han encartellat oficines bancàries de La Caixa, Banc Sabadell i el BBVA. Les aturades per reivindicar aspectes concrets de la lluita feminista continuaven i a l'alçada de l'OMAC, de l'Ajuntament de Tarragona, el Sindicat d'Habitatge i la xarxa anti-racista han recordat la importància de les seves lluites. Però encara faltaven tres aturades més: la dels sindicats de docents, que han criticat a més la no convocatòria de la vaga per part de CCOO i UGT; la del col·lectiu LGBTIQ, que ha fet proclames contra les feministes transexcloents; i finalment el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, que ha animat a tothom a manifestar-se el dia 30 de març i ha denunciat la violència obstètrica.

Quan semblava que la marxa arribava a la seva destinació, a la plaça de la Font, la capçalera de la manifestació ha decidit seguir avançant cap a l'interior del Palau Municipal, tot i la resistència del personal funcionari. Centenars de persones han ocupat durant prop de vint minuts el pati Jaume I, on la plataforma ha denunciat que la regidoria de Feminismes de l'Ajuntament havia convocat un acte aquest vespre per "dividir" el moviment feminista, contraprogramant així la seva agenda d'activitats. Amb crits contra el masclisme, la manifestació s'ha desconvocat des de l'interior de l'Ajuntament.
 

Durant la marxa s'han fet diverses aturades lligades amb reivindicacions com ara l'oposició al Hard Rock. Foto: Josep M. Llauradó