Parlem amb Gorka Bertran, que aquesta temporada -que no s'ha pogut ni tan sols iniciar per la Covid-19- és la seva segona com a cap de colla. Amb 33 anys, en porta 17 com a casteller de la Jove i es mostra optimista de cara a la tornada a plaça.
- Com han estat aquests primers 40 anys de la Colla Jove Xiquets de Tarragona? Creieu que s'han assolit els reptes plantejats a l'inici?
- No ho sé dir perquè la Colla en fa 40 i jo en tinc 33, però el que sí que és cert és que el creixement de la Colla va ser exponencial. Un dels objectius era tenir un bon nivell casteller a la ciutat i això ho ha aconseguit la Jove. A més, es va arribar als castells de 9, vam ser els primers en intentar el 5 de 9, es va estar a punt de guanyar un Concurs, vull dir que realment els anys 90 de la Colla van ser molt i molt bons, després és cert que vam estar en una travessia del desert i més tard vam tornar a créixer molt fort fins a tornar-nos a col·locar segons del Concurs un altre cop i ser una de les colles capdavanteres en el dia d'avui. Els que van iniciar la Colla en el seu moment poden estar orgullosos del que ha acabat sent la Jove de Tarragona.
- Durant aquests anys també s'ha transformat la rivalitat amb els Xiquets de Tarragona?
- Com en tot, hi ha gent que s'ho pren més seriosament, jo crec que és un alicient que hi hagi altres colles a la ciutat, sobretot quan l'altra colla, en aquest cas els Xiquets de Tarragona, té un nivell similar al nostre, això ens obliga a no fallar perquè sabem que ells estan allà. El creixement de la Jove va fer créixer de nou els Xiquets i durant molts anys ha estat sempre així. Però des de la concòrdia de ser colles de la ciutat, com ho són també els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau.
- Les camises han tornat als balcons dels castellers per recordar aquesta efemèride. Què teníeu previst per als 40 anys?
- Nosaltres tenim una comissió que portava temps treballant-ho, teníem actes per fer durant tot l'any, actuacions... A cada diada li donàvem un significat, volíem anar a places històriques dels nostres inicis, teníem projectes que van quedar apartats pel confinament i la nova normalitat que no permet fer pràcticament res.
- Com viuen els castellers de la Jove no poder fer castells?
- És dur, almenys jo parlo a nivell personal. Els castells són més que un hobby, el fet de trobar-te cada cop allò que t'omplia cada setmana a nivell emocional, et feia sentir-te realitzat, no existeix, doncs no és fàcil. La gent de la Colla diu que té ganes de tornar-se a posar la camisa i de tornar-nos a veure, crec que a la gent li està costant no fer castells i no tenir una perspectiva de fer-los a curt termini.

Gorka Bertran, cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó
- Creieu que hi ha alguna manera possible de continuar fent castells, en aquest context?
- Nosaltres el que hem dit és que complirem les directrius que marqui la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que està en contacte amb les autoritats sanitàries. Quan marquin que és segur tornar als assajos, hi tornarem. A dia d'avui, això no succeeix i no sembla que hagi de succeir a curt termini, per tant nosaltres entenem que mentre hi hagi distanciament social no pot tornar la pràctica castellera com l'entenem, els assajos no poden tornar ara mateix.
- Quins són els castells que la Jove tenia més ben preparats de cara a aquesta temporada?
- Veníem d'una temporada que, si bé no havia estat tan bona com volíem, ens havia portat a tenir consolidats els castells de 9, consolidar el 9 de 8, el pilar de 8, i a més fent molts canvis en aquestes estructures, però havíem ensopegats al pas del gamma extra. El 5 de 9 un descarregat però no l'havíem tornat a descarregar, el 4 de 9 amb l'agulla, vam intentar del 3 de 10 però tampoc ens en vam ensortir i una mica els que teníem previstos per aquesta temporada era el que ens va quedar pendent. Si hagués estat una temporada normal, haguéssim començat com sempre amb els castells de 7 i de 8, al juny passar als castells de 9 per poder encarar l'agost amb els gamma extra i, a més, en ser any de Concurs, poder arribar-hi amb el 3 de 10, el 4 de 9 amb l'agulla, el 5 de 9 i, per què no, alguna estructura neta.
- A banda de ser un grup de castells, la Jove també és una entitat social més de Tarragona. Quanta gent hi ha de la Jove a la ciutat?
- És complicat perquè un cop et donen camisa, mentre no diguis que ja no vols ser de la Colla, ho ets sempre, per tant devem ser milers de persones, hi ha més de 1.000 persones que tenen camisa de la Jove. Com a grup estable, jo diria que uns 500 i en un Concurs o en una diada de Santa Tecla som més i tot. Després, en la vida normal de la Colla, estem en les 300 persones, per tant, sempre que fem alguna activitat som molta gent.

La Colla Jove va convidar els seus membres a penjar la camisa als seus balcons. En la imatge, la camisa de la Jove penjada al Balcó del Mediterrani de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó
- Quin tipus d'activitats heu arribat a fer?
- Tant activitats internes -sortides a la muntanya, anar a fer el Pedraforca, anar a escalar, fer convivències...-, diades a l'estranger per exportar el fet casteller i també tenim clar que tenim una vocació cap a la ciutat. Per exemple, som molt actius a les festes de Sant Roc, el nostre barri, intentem sempre per Sant Magí i Santa Tecla organitzar festes obertes a la ciutat, de tot tipus: lúdiques, socials, culturals... De fet, ara per Santa Tecla mantenim la idea de portar algun concert a la ciutat. Hem fet el concurs d'estibacaixes que sembla que ha agradat força, la Baixada del Pajaritu per Carnaval, el concurs d'estirar la corda, el Carnaval infantil, també fem activitat al local... A més, sempre intentem estar molt a prop de les altres entitats de la ciutat, els agrupaments del Seguici, el dia del Seguici donem un refrigeri quan passen els elements, molta gent de la Colla ha estat molt implicada en la recuperació dels elements del Seguici, per tant, entenem que hem agafat aquest rol important de motor social de la ciutat.
- De cara a la retornada a l'activitat. Creieu que us pot afectar la por a possibles rebrots?
- De moment no hem rebut cap input de gent que no vulgui vindre per respecte al contacte físic. El que és cert és que el que reclami distanciament social, en una pràctica com la castellera ho té complicat, perquè no es pot mantenir. Ens frena poder tornar, però quan tornem serà perquè la gent es podrà fer abraçades, es podran fer bodes multitudinàries, es pot omplir la plaça de la Font per un concert, i per tant si la gent no té aquest punt de por, no crec que la tingui per la pràctica dels castells.
- Teniu por de perdre el vagatge de la Colla si passen anys fins que arribem a aquest escenari?
- Si ni els epidemiòlegs tenen clar cap a on anirà fer pronòstics a molt llarg termini ho veig complicat. Intento ser optimista. Si Rússia diu que té vacuna, doncs crec que la resta també l'aniran treien en breu amb una mica de sort. Jo vull pensar que la temporada vinent ja estarem fent castells. Evidentment, com més temps passa, més complicat és tornar a la situació on estaves. És cert que amb tants mesos de vacances la rutina diària l'hauràs perdut, però portem 40 anys fent castells, tenim molta gent preparada i crec que el creixement i la consolidació ens han de permetre aguantar aquest cop que implica estar un any sencer sense castells i començar-ho de la millor manera.
Estimada amiga,
— Colla Jove de Tarragona (@JoveDeTarragona) August 13, 2020
Avui en fas 40.#FemHoNostre #castellers #castelleres pic.twitter.com/tYxEW5uUri