Els calçots de Valls incorporen el braille en la nova temporada

El sistema de lectoescriptura de les persones cegues i el QR s’incorporen a totes les etiquetes dels manolls de la verdura de Valls

04 de desembre del 2023
Actualitzat a les 11:50h
Calçots etiquetats amb la IGP Calçot de Valls.
Calçots etiquetats amb la IGP Calçot de Valls. | ACN
Totes les etiquetes dels manats de l'IGP Calçot de Valls incorporaran, des d’aquest any, el braille i un codi QR. L’any passat van arribar al mercat més de 18,5 milions de calçots, en agrupacions de 25 i 50 unitats. La iniciativa ha estat possible gràcies a la sensibilitat de l’IGP (Indicació Geogràfica Protegida) del Calçot de Valls i l’assessorament de l’ONCE.

Les etiquetes són obligatòries per la traçabilitat de tots els productes que es venen al mercat. El codi QR redirigirà a la renovada pàgina web de l’IGP. Així també les persones cegues tindran accés a la informació nutricional, receptaris i tots els detalls i novetats que es pengin.

La retolació en braille dels productes de consum suposa un facilitador de l'autonomia per a les persones cegues o amb discapacitat visual greu, ja que el fet que puguin llegir per si mateixos de quin producte es tracta i les característiques els ajuda, sens dubte, a ser molt més independents en la vida diària.
 
L'ONCE, a més de defensar i promocionar l'ús del braille entre els seus afiliats, vetlla pel seu correcte ús i per la seva implantació en tots aquells productes d'ús quotidià que permetin el seu etiquetatge en aquest sistema, sis punts en relleu que són la porta del coneixement a qui no pot veure.

«El calçot és una verdura. I és molt més. És amistat, festa, retrobament, compartir, relacions humanes, fer alguna cosa entre tots... I per aquesta raó volem que el calçot estigui a les mans i al paladar de tots. I que la mateixa informació arribi a tothom. Ens congratula que ara estigui a l’abast de les persones cegues i amb discapacitat visual greu», apunta Dalmaci Clofent, president de l’IGP Calçots de Valls.