Els contenidors intel·ligents arribaran a Reus entre 2023 i 2024

Una subvenció europea permetrà desplegar el projecte per a les fraccions de resta i orgànica

Publicat el 25 d’abril de 2022 a les 10:25

Els contenidors intel·ligents arribaran a Reus abans del 2025. Aquesta és la previsió que ha anunciat el govern local, que ho veu com un pas endavant en la millora de la gestió dels residus. El projecte s'espera que costi al voltant del milió d'euros, i bona part de la partida es cobrirà amb fons europeus.

 

L'Ajuntament rebrà una subvenció dels Next Generation de 716.726,63 euros. Anirà destinada específicament a la implantació de contenidors intel·ligents. A la llarga, segons s'ha plantejat, es vol aprovar una nova ordenança que permeti als reusencs pagar la taxa de la brossa en funció de si reciclen bé o no.

 

Amb la subvenció de 716.000 aprovada, l'Ajuntament de Reus haurà de justificar una inversió d'almenys 796.000 euros per fer-la efectiva. La diferència són, pel cap baix, d'uns 80.000 euros que el consistori aportarà a través de fons propis. Encara no hi ha una licitació preparada, però les estimacions fetes són que el projecte complet costi entre 800.000 euros i 1,2 milions d'euros.

 

Els contenidors registraran la freqüència d'ús dels veïns

La mateixa subvenció marca els límits del calendari de desplegament. El març del 2023 s'ha de tenir l'informe detallat de com s'implantarà el nou sistema. El desplegament en si s'ha d'haver executat el desembre del 2024 com a màxim per ajustar-se a les clàusules de la subvenció europea.

 

Inicialment es tancaran els contenidors de rebuig o resta i d'orgànic, que només es podran obrir a través d'una targeta. Cada habitatge de Reus rebrà aquesta targeta, que també registrarà la freqüència amb la qual s'obren els contenidors. Amb aquesta dada es vol començar a apuntar quin és l'ús de la recollida selectiva que es fa a la ciutat.

 

El contenidor de brossa orgànica es podrà obrir cada dia de la setmana, però la de resta només tres dies. «Quan comencem a fomentar el reciclatge, reduïm la quantitat de resta que generem i incrementem la resta de fraccions», reflexiona Daniel Rubio, regidor de Medi Ambient. Per aplicar aquest nou sistema caldrà incorporar dos elements als contenidors.

 

Per una banda, el hardwarde, és a dir, l'aparell que llegirà la targeta i obrirà la tapa. Els contenidors que s'estan instal·lant darrerament ja estan preparats per incorporar aquests aparells. La segona línia d'inversió serà la del software, és a dir, el programa que farà funcionar aquests aparells.

 

Inspectors de contenidors contra el mal reciclatge

El desplegament d'aquest nou sistema de contenidors intel·ligents comptarà, també, amb la creació d'una aplicació mòbil. Podria servir per al mateix que la targeta, l'obertura dels contenidors, però també perquè la ciutadania faci un seguiment del seu reciclatge. A banda de la implantació d'aquest sistema de contenidors també es plantejarà una nova ordenança, aquesta sense cap calendari orientatiu a hores d'ara.

 

La normativa hauria d'establir que «qui menys recicla paga més i, qui ho fa bé, es veu recompensat», ha resumit Rubio. S'ha d'estudiar, a partir d'ara, de quina manera es pot fer efectiva. El cas és que els contenidors intel·ligents registren qui i quan els obre, però no què hi llença a dins.

 

Tot i això, la filosofia que aquest dilluns ha subratllat el govern és la de bonificar qui recicli bé i penalitzar qui ho faci malament. A través de l'aplicació mòbil, segons ha detallat el regidor, es podrà fer un seguiment de «quin és el meu percentatge de reciclatge, com vaig en la meva bonificació...». Pel que fa a possible penalitzacions, s'estudiaran a través de dues línies.

 

Quan els residus arribin a la planta de triatge es detectarà si hi ha una proporció massa alta de brossa que s'ha llençat on no tocava. Es farà un seguiment de quan ha entrat aquella brossa, quin camió l'ha portat i, per tant, on i a quina franja horària s'ha llençat al contenidor. Amb aquestes dades s'activaran els inspectors a peu de carrer, segons ha plantejat Rubio.

 

Aquests tècnics controlaran què es llença als contenidors i induiran la ciutadania a reciclar correctament. La segona possible manera de detectar un mal ús dels contenidors és l'absència de registres. Precisament perquè es registra qui i quan obre cada contenidor, també es pot saber qui no ha obert el d'orgànic des de fa setmanes, per exemple.

 

Aquest indici permetria apuntar, segons ha explicat el regidor, que la persona o la família en qüestió no està reciclant correctament. La subvenció europea permetrà aplicar aquest sistema als contenidors de resta i orgànic. A la llarga el govern confia acabar-ho ampliant a totes les fraccions a través de futurs projectes.