Els estudiants àrabs clouen el curs acadèmic en un acte presidit pel cònsol de Marroc

Abdelaziz Jatim ha animat als joves a estudiar i els ha recordat que no suposa "una pèrdua d'identitat ni d'arrels" | La directora d'Ensenyament a Tarragona, Sílvia Rodes, ha destacat que "la diversitat no entén d'exclusió social"

Publicat el 08 de juliol de 2016 a les 20:53
L'Associació Àrab d'Estudiants de Tarragona (AAET) ha tancat oficialment el curs acadèmic 2015-2016 amb un acte que s'ha celebrat a l'Aula Magna del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquest acte ha comptat amb la participació, com a ponents, de la Vicerectora de Docència, Estudiants i Comunitat Universitària, Dra. Arantxa Capdevila, la directora del Departament d'Ensenyament a Tarragona, Sílvia Rodes i el Cònsol General del Regne del Marroc a Tarragona, Abdelaziz Jatim.

Els tres ponents han posat de manifest la importància de l'educació i han parlat sobre el sentit d'una frase que va pronunciar Nelson Mandela, "l'educació és l'arma més poderosa que pots utilitzar per canviar el món". Capdevila ha destacat que l'educació provoca tres tipus de transformacions: personal, professional i la transformació del futur. "Una bona educació garanteix avui un futur millor i ens dóna eines sobre el nou futur", ha destacat.

Per la seva banda, la directora d'Ensenyament a Tarragona, Sílvia Rodes, ha destacat que Catalunya és terra d'acollida i ha animat a la societat a enderrocar molts estereotips i ha afirmat que "el país no s'entén sense la immigració". A més a més, ha afegit que sempre hi ha hagut diversitat en els centres "però hem de deixar ben clar que la diversitat no entén d'exclusió social". Sense educació, segons Rodes, "no es construeix un país solidari, just i model com el nostre".

El cònsol de Marroc ha estat el més contundent en les seves paraules. "L'enemic és la marginació i l'exclusió social", aquests són els murs que s'han de fer caure, segons Jatim, qui ha afegit que això s'aconsegueix amb l'educació. "No hi ha màgia, l'educació canvia l'ésser ser humà, li permet sentir que és una part integrant de la vida i li permet tenir un futur laboral", ha dit el cònsol.

Jatim ha alertat del perill de l'exclusió social i de la no adaptació dels estrangers a un país que no és el seu, "resulta perillós que cada cultura es tanqui en una experiència particular i això provoqui que la societat es fragmenti en petites poblacions i que hi hagi episodis d'actituds racistes i violentes". Estudiar no suposa "una pèrdua d'identitat", ha dit Jatim, qui ha alertat  que "no hi ha riscos, s'obre la ment, es construeixen ponts i no  perden les arrels, només s'avança com a persona".

Per últim ha animat als estudiants a seguir aprenent perquè "el que pot fer un estudiant marroquí és el mateix que pot fer un estudiant de Singapur, de Xina o de Xile", ha conclòs.

En aquest acte també s'ha aprofitat per premiar als estudiants àrabs que tinguin millors expedients acadèmics de batxillerat de la demarcació de Tarragona i alhora, s' han lliurat els premis al Concurs "Fes Reflexionar Tarragona", que consistia en redactar una frase per provocar que la gent que la llegeixi hagi de perdre un moment en reflexionar. Les millors frases decoraran l'estació d'autobusos de Tarragona. 

Aquest ha estat el primer tancament de curs acadèmic ja que l’associació es va consolidar passat 12 de febrer. 

El Cònsol de Marroc a Tarragona, Abdelaziz Jatim, entregant el premi a l'alumne àrab amb més bon expedient acadèmic Foto: Jonathan Oca