Els coneguts com a food trucks es van posar de moda en fires i festes majors ara fa uns anys, seguint la moda americana i ampliant l'oferta de firaires que ja existia al país. L'increment notable de restauradors que pujaven al carro i la davallada de la demanda ja havia començat a fer estralls abans de la pandèmia, però ara ha baixat dràsticament.
Festivals privats com la iMAGInada de Tarragona -que comença aquest dijous- han hagut de prescindir dels food trucks a causa de les mesures sanitàries, que els obliguen a fer actes en espais delimitats, amb inscripció prèvia i sense possibilitat d'aglomeracions.
[noticia]37775[/noticia]
"No té res a veure amb l'any passat", assegura Àlex Antonín, mestressa del food truck La Vaquita, que destaca que com a molt enguany recuperaran les inversions que estan fent per poder plantar els remolcs als pocs festivals que els hi conviden.
"Fins que al Camp del Barça no hagi 100.000 espectadors, no ens recuperarem", afegeix Antonín, que es lamenta que una de les seves majors fonts d'ingressos durant l'estiu, la festa major de Vilafranca, s'ha suspès, i que la resta de bolos han anat caient a compta-gotes.
En els pocs espais en què poden treballar, els clients "tenen molta por" amb les mesures sanitàries d'aquests restauradors. "Es pensen que puc contaminar el menjar", afirma Antonín. "El que fan majoritàriament és anar-se'n a sopar a casa seva després dels concerts", informa. La manca de turisme també els ha suposat un maldecap i alguns dels food trucks ja s'estan començant a vendre en una web popular del sector. "Potser n'hi ha 400 o 500 a la venda", assegura.
"El nostre negoci s'ha enfonsat totalment", conclou, ja que "els organitzadors dels festivals apreten molt amb els preus, no deixen vendre beguda... abans era un negoci molt bonic, però ja fa 2 anys que ha acabat anant a la baixa i amb la pandèmia ha esclatat".

L'empresa Remolques Tarragona és una de les poques fabricants de food trucks a Catalunya. Foto: Josep M. Llauradó
No se'n fabriquen
Carlos González, gerent de l'empresa Remolques Tarragona -una de les poques que a Catalunya es dediquen a la fabricació d'aquests restaurants ambulants- es mostra d'acord amb Àlex Antonín. A ell li ha baixat la facturació un 60% i tan sols es mantenen per altres serveis que ofereixen relacionats amb la nàutica i els remolcs de càrrega.
Tenen dos food trucks en exposició a l'espera que algun client se'ls vulgui endur, però des del passat mes de març no han rebut cap comanda. "Sí que fem reparacions, però s'ha aturat tot", es lamenta.
De fet, esperaven l'estiu per poder recuperar el forat econòmic del confinament, però constata que molts firaires s'estan "menjant els estalvis" i que "no hi ha animació" a l'hora de demanar millores per als camions. "N'hi ha molts que encara no han sortit al carrer", informa.
"Només treballen els que estan en llocs fixes, però ni aquests tenen el 100% del que tenien", comenta González, que afegeix que a aquest tipus de firaires sí que ha hagut de fer-los algunes mampares de seguretat

Un food truck de mostra, esperant que algun client se'l vulgui endur. Foto: Josep M. Llauradó