Els hospitals tarragonins col·laboren per un millor servei sanitari

El Joan XXIII, Santa Tecla i Sociosanitari Francolí busquen establir sinergies en benefici de la població de Tarragona

Publicat el 18 de juny de 2014 a les 11:04
Els hospitals de Santa Tecla, Joan XXIII i Sociosanitari Francolí. Foto: NotíciesTarragona.

Els tres proveïdors de serveis sanitaris públics de la ciutat de Tarragona (ICS, GIPSS i Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla) fa temps que col·laboren amb l’objectiu d’establir sinergies per millorar l’atenció a la ciutadania, tant des del punt de vista sanitari com de l’atenció a la dependència, d’una manera coordinada, funcional i eficient. Un dels principals objectius d’aquesta col·laboració és afrontar d’una manera definitiva la històrica problemàtica de les llistes d’espera quirúrgiques, unificant criteris i garantint un accés equitatiu per a tots els habitants de Tarragona, independentment del seu lloc de residència. 
 
Altres objectius d’aquesta aliança estratègica, emmarcada dins dels objectius plantejats pel Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 de la Generalitat, passen per incrementar la qualitat de l’atenció sanitària i social a Tarragona, gràcies a la posada en comú dels coneixements dels equips professionals i de les especialitats dels diferents centres, i per desenvolupar al màxim les potencialitats de tots els proveïdors a partir d’una distribució equitativa dels recursos existents i de la gestió conjunta de fluxos de pacients. Un altre dels objectius a mitjà termini és unir esforços per aconseguir la creació de nous serveis de referència a Tarragona, que servirien per donar una atenció més pròxima i per reduir el nombre de pacients que anualment es deriven a centres de Barcelona.
 
Amb aquest acord les tres parts es comprometen a estudiar línies de cooperació en benefici de la ciutadania i dels mateixos professionals de la sanitat, que treballaran plegats tant en l’increment de la resolució de casos com en l’adopció de protocols comuns d’actuació i en matèries docent i de recerca. Les línies de treball conjunt entre ICS, GIPPS i Xarxa de Santa Tecla preveuen, entre d’altres, l’ordenació de fluxos territorials, urgències i emergències, guàrdies mèdiques d’especialitats, atenció oncològica, col·laboracions específiques entre hospitals i centres d’atenció primària per a la gestió integrada de serveis i acords en serveis de suport a l’activitat sanitària i social com ara la logística, la despesa farmacèutica, l’emmagatzematge o els sistemes informàtics.
 
Si bé l’acord entre centres es va oficialitzar ara fa més d’un any (el conveni de col·laboració es va signar el 13 de març de 2013), ha estat en els darrers mesos quan s’han intensificat les reunions entre les direccions dels diferents centres per tal de començar a trobar escenaris de col·laboració amb tres premisses principals: millorar l’atenció sanitària a la ciutat, convertir el model de Tarragona en un referent a Catalunya i potenciar al màxim les capacitats dels professionals dels diferents centres sanitaris i sociosanitari. Aquestes reunions s’han produït també en l’àmbit d’equips tècnics i professionals, que ja han començat a compartir coneixements i informació útil per unificar maneres de treballar que reverteixin en una major resolució de casos i en una estandardització a l’alça de la qualitat assistencial a tots els centres sanitaris de la capital tarragonina.   
 
Els sindicats reclamen més informació
 
L’existència de l’acord entre els tres proveïdors sanitaris de Tarragona existeix des de fa anys, ja que va tenir els seus orígens l’any 2010 amb un pacte de ciutat ratificat per l’Ajuntament de Tarragona i avalat pel departament de Salut del darrer govern de José Montilla, amb la consellera Marina Geli al capdavant. Malgrat això, la recent intensificació de les trobades entre direccions i professionals dels dos hospitals ha posat en alerta les forces sindicals, sobretot les dels representants dels treballadors de l’ICS i de GIPPS, que han iniciat una roda d’actuacions per reclamar a la Generalitat una major transparència en aquest procés de col·laboració entre proveïdors sanitaris. A banda d’algunes accions de protesta a les portes de centres sanitaris i dels serveis territorials de Salut, la setmana passada els representants sindicals van entrar per registre a la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat una sol·licitud per reunir-se amb el delegat Joaquim Nin per tal de conèixer de primera mà en quins termes l’administració catalana preveu aquest acord entre dues institucions de capital públic (ICS i GIPPS) i una institució privada que presta un servei públic a través de la concertació (Xarxa de Santa Tecla). Consultada la delegació del Govern, aquesta ha informat que en un període breu de temps es trobarà amb els sindicats per informar-los sobre els objectius  d’aquest procés i les garanties amb què s’està duent a terme aquesta col·laboració.

Sinergies també en atenció primària

A banda de l’establiment de col·laboració en l’àmbit de l’activitat hospitalària, l’acord entre Xarxa de Santa Tecla, Institut Català de Salut (ICS) i Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GIPSS) preveu també la voluntat de coordinar esforços en la mesura que sigui possible en tots els àmbits d’actuació de cadascuna de les institucions. Això vol dir que l’establiment de sinergies va més enllà de l’activitat hospitalària i passarà també en l’atenció primària, l’atenció sociosanitària, en la recerca i la docència, els serveis logístics i de suport i en el desenvolupament conjunt de serveis i programes assistencials i sociosanitaris per a la població tarragonina. La col·laboració entre tres proveïdors de serveis sanitaris públics, segons recull el conveni signat, marca com a principals objectius «millorar la qualitat assistencial envers la ciutadania, l’increment de l’eficàcia i l’eficiència en la gestió dels centres i els serveis sanitaris i l’optimització i distribució equitativa dels recursos a la zona». 

«Aquí ningú no ha parlat mai de privatització»

Josep Mercadé, responsable de la Regió Sanitària de Tarragona, ha estat entrevistat en els darrers dies a Tarragona Ràdio i Ser Tarragona. Mercadé ha insistit en la necessitat que els diferents proveïdors sanitaris de la ciutat «col·laborin i s’entenguin en benefici del sistema i de la ciutadania, que és la primera interessada en què a Tarragona hi hagi una atenció coordinada, equitativa i de màxima qualitat». Qüestionat sobre les queixes dels sindicats, que acusen l’administració d’estar propiciant un desmembrament de l’ICS en favor d’entitats amb capital privat, Josep Mercadé apunta que «aquí ningú no ha parlat mai de privatització. El que estem fent és propiciar l’entesa i la col·laboració entre els diferents equips professionals que, afortunadament, tenim a la ciutat de Tarragona. Parlem en termes de col·laboració i de voluntats de treball i d’esforç. I creiem que aquesta col·laboració només pot portar coses positives, tant als usuaris de la sanitat com als professionals, que tindran davant seu unes noves perspectives de desenvolupament i la possibilitat de formar part d’un model de màxims i accessible per a tothom». El responsable de Salut al territori adverteix que «s’estan fent grans esforços perquè institucions que històricament han treballat diferent s’entenguin i trobin sinergies que afavoreixin tothom. Si ho aconseguim, la ciutadania ho notarà amb una reducció de les llistes d’espera, amb una atenció més ràpida i eficient i un tracte igualitari i de qualitat per al conjunt de la població. Unint el coneixement i la bona praxi de tots els que fem sanitat aconseguirem que Tarragona sigui un referent a Catalunya», conclou Mercadé.