Els joves de Cunit s'involucren en la campanya de donació de sang

L'objectiu és incrementar les reserves, actualment molt baixes, abans de la Setmana Santa

Publicat el 01 d’abril de 2022 a les 08:59

L'Institut Ernest Lluch de Cunit acollirà el dimarts 5 d'abril una jornada de donació de sang, que es farà de les 10.00 a les 20.00 hores. La campanya ha estat impulsada per alumnes de l'ESO i del Centre de Formació d'Adults Dolors Paul, amb el suport de l'Ajuntament. És el resultat d'un programa educatiu que vol involucrar el jovent en la difusió de la necessitat de donar sang.

 

La campanya es fa en un moment que les reserves de sang estan força baixes, i es volen incrementar abans de la Setmana Santa. Els estudiants han fet diferents materials de promoció de la campanya, per a la qual s'esperen unes 160 persones. La reserva d'una llitera es pot fer a donarsang.gencat.cat.

 

La Setmana Santa, uns dies complicats per les donacions

Des del Banc de Sang i Teixits recorden que les reserves de sang «baixen considerablement durant Setmana Santa». Això es deu «al canvi d'hàbits de la població i a les vacances, que fan que la gent s'acosti menys als punts de donació».

 

També apunten que les plaquetes, un dels elements que s'extreu de cada donació de sang, caduquen al cap de cinc dies. Els glòbuls vermells ho fan al cap de 42 dies. Per això, des del Banc de Sang remarquen que és «important mantenir les donacions al llarg de tot l’any, aconseguint unes 1.000 donacions cada dia».

 

Caiguda dels nous donants amb la pandèmia

Un problema afegit ha estat que els dos últims anys de pandèmia «ha estat molt difícil aconseguir que noves persones comencessin a donar sang». El tancament d'escoles, universitats i el teletreball a empreses ha complicat organitzar jornades festives de donació. Com a resultat, els nous donants han caigut a la meitat dels que hi havia abans de la pandèmia.

 

A Cunit, els nous donants el 2020 van ser només cinc, mentre que el 2021 van ser divuit. Xifres inferiors als 26 nous donants de l'últim any prepandèmic, el 2019. L'objectiu és revertir aquesta tendència ara que s'està sortint de la crisi sanitària del coronavirus.