Els pantans d'arreu de Catalunya evidencien, des de fa setmanes, una alerta per sequera que ja s'ha fet notar a alguns punts del país a través de talls d'aigua. Els embassaments es troben, els últims dies, poc per sobre del 50% de la seva capacitat total de mitjana. En el cas de casa nostra, al Camp de Tarragona, el de Siurana se situa al 30% i el de Riudecanyes al 20% de la capacitat total de cada embassament.
Les dades mostren una situació poc habitual en aquesta època de l'any, tot i que cada vegada menys estranya, i que afecta de manera similar tot el país. Comparades amb les dades d'ara fa un any, la situació del Siurana és especialment preocupant, ja que es trobava al 86% de la seva capacitat.
El de Riudecanyes, en canvi, se situava al 27%. Unes dades comparatives per a les quals cal tenir en compte la diferència de capacitat total de cada embassament. El del Priorat pot emmagatzemar 12,2 hectòmetres cúbics, mentre que el del Baix Camp té un límit de 5,32 hectòmetres cúbics. Tenint en compte la situació general, la poca o inexistent pluja dels darrers mesos explica, en bona part, aquesta imatge.
Una fotografia que s'espera que millori de cara a la primavera, on les pluges habituals a l'època haurien de revertir la situació. S'espera, de fet, que les reserves actuals d'aigua, encara que calgui estar atent a la seva evolució, permetin arribar als mesos més plujosos.
Cal tenir en compte, també, el model del sistema hídric de casa nostra, amb el pantà de Siurana com a principal font d'aigua per al de Riudecanyes. La mitjana catalana segueix la dinàmica del pantà del Priorat, i és que el 18 de febrer del 2021 registrava unes reserves d'aigua del 86% de la capacitat.
A la conca del riu Ebre la situació no presenta una situació gaire més tranquil·litzadora. El pantà dels Guiamets es troba al 37% de la seva capacitat total, una dada que fa un any era el 72%. Igual que el de Riba-roja d'Ebre, que del 76% del 2021 ha passat a trobar-se, ara,