Els pares i mares de Tarragona, dividits, temen que el curs escolar no comenci igual per a tothom

Les aules amb ràtios superiors als 20 alumnes, un dels aspectes que caldrà resoldre abans del 14 de setembre

Publicat el 26 d’agost de 2020 a les 07:45
El pròxim 14 de setembre, els alumnes de primària i secundària tornaran a agafar els llibres per iniciar un nou curs. Inicialment està previst que ho facin presencialment, a les aules, però malgrat la garantia del Govern de la Generalitat que els centres seran segurs moltes mares i pares es mantenen a l'expectativa.

Una de les promeses del govern és rebaixar les ràtios fins a menys de 20 alumnes per professor, una mesura que ja s'està aplicant a molts grups -especialment a primària-, però que el Departament encara ha de concretar com aplicarà.

L'Escola de Sant Pere i Sant Pau, a Tarragona, és un dels centres pendents d'aquestes mesures. Allà el grup més gran que tenen és de 26 alumnes, a P4, tot i que també n'hi ha de més de 20 en altres nivells i tan sols dues classes es troben per sota, a 6è. Jordi Rubio, president de l'AMPA d'aquesta escola, explica que molts pares "no han comprat els llibres" a l'espera que realment comenci el curs amb totes les garanties sanitàries.

"És un moment d'incertesa", comenta Rubio, que alerta que només es podran rebaixar les ràtios amb més mestres. Ell és un dels que no té clar què fer al setembre: els seus dos fills són malalts crònics de malalties respiratòries i demanarà l'opinió del seu metge abans de l'inici de curs. Aquesta escola acull vora 300 alumnes i molts estan "a l'expectativa" de poder tornar a classe.

[noticia]38064[/noticia]

"Hi ha un grup de famílies molt espantades"

Esther Martínez, membre de l'AMPA de l'Escola del Serrallo, també reconeix que hi ha "un grup de famílies molt espantades" davant l'imminent tornada a les aules. Per contra, també n'hi ha que "volen tirar endavant" amb l'inici normal del curs, però totes coincideixen que les consignes del Govern "són contradictòries i van molt tard". En aquest sentit, la roda de premsa oferta ahir pel conseller Josep Bargalló no els va aportar cap novetat.

Martínez incideix en el fet que no està clar com es gestionaran els menjadors. Al Serrallo, la meitat de la canalla es queda a dinar al centre -molta d'ella, becada per l'administració-, per la qual cosa l'AMPA està treballant per oferir un entorn "segur". En el seu cas, hauran de fer inversió en taules plegables i fins i tot en personal, donades les condicions particulars del centre.

A l'escola serrallenca també "hi ha famílies que tenen por" i Martínez creu que "anirien tranquil·les" si el Govern els oferís les mesures concretes. Tot i així, el posicionament de l'AMPA és que l'escola "ha de ser presencial" ja que la virtualitat del curs passat, tot i estar "molt contents" amb la tasca docent, "no s'hi acosta".

[noticia]38061[/noticia]

"Si li passa alguna cosa greu a algun alumne, a qui li demanaran responsabilitats?"

Per la seva banda, Mireia Castells Fuentes, presidenta de l'UMPA Pau Delclòs, es pregunta què passarà en cas que "li passi alguna cosa greu a algun alumne": "A qui demanaran responsabilitats?". En aquesta escola, les ràtios estan al voltant de la mitjana anuncida per Josep Bargalló (16-17), però plantegen que no està clar quines conseqüències tindrà l'absentisme escolar a causa de la Covid-19. "No sabem si es penalitzarà, és difícil mesurar quan és per una cosa o és per l'altra", comenta.

Al Pau Delclòs són vora 430 alumnes i aquest curs comptaran amb quatre mestres més. Alguns pares i mares són partidaris de la tornada a l'escola sobretot per la conciliació laboral i familiar a partir del mes de setembre, però molts ho viuen amb "neguit".

[noticia]38038[/noticia]