Els residus engoleixen el Baix Penedès: creixen els abocaments il·legals a la natura

El canal 'Abocadors Baix Penedès' geolocalitza els punts negres de la comarca

Publicat el 16 de maig de 2022 a les 04:00

Cada cop se’n veuen més i són més grans. Es troben al costat de camins rurals, polígons, carreteres o urbanitzacions. El problema dels abocaments il·legals de residus, lluny de disminuir, segueix a l’alça al Baix Penedès.

 

Que la situació ha anat empitjorant amb els anys ho pot certificar Toni Tello. Aquest veí de Llorenç del Penedès ha iniciat un projecte per detectar i geolocalitzar tots els abocadors il·legals que hi ha a la comarca. En poc més d’un mes ja en té prop d’una cinquantena d'identificats.

 

Al canal de Twitter ‘Abocadors Baix Penedès’ va penjant tota la informació al respecte. També té feta una base de dades amb fotos i una descripció dels residus que hi ha a cada abocador. La intenció és fer-ho arribar a les diferents administracions quan estigui complet.

 

Un problema que va a més

No és el primer cop que Tello engega una iniciativa similar, tal com explica a TarragonaDigital. «Surto molt amb bicicleta i fa uns anys ja m’hi vaig posar, però ho feia amb el GPS i sense càmera, era més complicat», apunta. Ara, amb les facilitats que donen els telèfons mòbils per a la geolocalització, ha recuperat la iniciativa.

 

En comparació amb l’altra cop, Tello constata que la situació ha empitjorat molt en pocs anys. «Els abocaments són molt més generalitzats ara, és un escàndol», lamenta el llorencenc. «Alguns són en llocs accessibles, en polígons o a prop d’urbanitzacions, però altres estan molt amagats», certifica.

 

Molts dels abocaments són de runa de «petites obres, amb restes de rajoles, totxos o guix». Fa gairebé un any, petites empreses del sector de la construcció ja van denunciar aquest problema. Lamentaven que l’economia submergida al sector de les reformes o la construcció havia incrementat els abocaments il·legals de runa.

 

El mapa elaborat per 'Abocadors Baix Penedès'.
'Abocadors Baix Penedès' geolocaltza els abocaments que hi ha a la comarca. | Twitter Abocadors Baix Penedès

 

Però Tello també apunta que hi ha una creixent presència de restes de produccions de marihuana ‘indoor’. «Es poden trobar fàcilment ventiladors, focus o sacs de terra que s’han fet servir per a aquesta activitat», remarca. Així li han confirmat des dels Mossos d’Esquadra.

 

A tot això cal sumar-hi residus com mobles, sofàs o neveres, que és molt habitual trobar llençats al medi. La tasca que té al davant és ingent, però ja compta amb l’ajut de diverses persones que s’han sumat a la causa. L’objectiu és que les administracions reaccionin i netegin tots aquests punts d’abocaments il·legals.

 

Sancions i col·laboració ciutadana

Però la situació no té una solució senzilla, tal com remarquen des dels ajuntaments de la comarca. «El que podem fer, i estem fent, és multar els que enxampem llençant els residus», explica l’alcalde de Banyeres, Amadeu Benach. El batlle remarca que per això és indispensable la col·laboració veïnal, per facilitar les matrícules dels vehicles.

 

«Hem posat moltes sancions, algunes de fins a 20.000 euros», afegeix Benach. Amb tot, admet que la situació, lluny de millorar, va a pitjor, i creu que encara serà més complicada en el futur. «Amb la generalització de la recollida porta a porta estem veient com creixen aquests abocaments», afirma l’alcalde de Banyeres.

 

Per això Benach no es mostra partidari de treure totes les bateries de contenidors dels municipis. «S’hi llencen coses que no toquen, però almenys les tenim controlades», afirma. Un dels punts negres del seu municipi és el polígon del Poet, que està sense activitat i acumula una gran quantitat de deixalles.

 

«Estem en procés de recepcionar el polígon i, quan això passi, posarem electricitat i càmeres de vigilància», avança el batlle a aquest diari. Fins aleshores, des de l’Ajuntament han optat per no retirar els residus, perquè «no serveix per a res». «Al cap de poc ja n’hi ha de nous», lamenta Benach.

 

Tancament de camins

Al Vendrell, la regidora de Medi Ambient, Núria Rovira, apunta que l’Ajuntament és conscient de la gran quantitat d’abocadors que hi ha al municipi. «Des que vam engegar la nova app ciutadana hem rebut molta informació al respecte i en tenim molts de localitzats», explica. Quan es pot, s’usa el servei de neteja viària per retirar aquells abocaments que són a prop de zones urbanes.

 

Però per als que es troben en zones rurals, la solució del consistori passa per tancar camins i evitar així l’accés dels vehicles. «És una cosa que ens demanen els mateixos pagesos i que ja hem començat a fer», explica Rovira. També han demanat a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) que subvencionin la retirada de les deixalles, que ara paga l’Ajuntament.

 

«Tenim clar que la solució ha d’arribar per actuacions multinivell i coordinades des de les diferents administracions», afegeix Rovira. En aquest sentit, han demanat a l’ARC que es faci «un mapa col·laboratiu» per identificar tots aquests punts negres. Una iniciativa que ja està duent a terme Toni Tello per iniciativa pròpia.

 

Una nevera llençada al terme del Vendrell.
Mobles, sofàs, neveres o runa d'obra formen part dels abocaments. | BP Diari