Els sindicats aposten per una gestió directa dels serveis municipals i més participació ciutadana

Un debat organitzat per la CUP de Tarragona pretenia conèixer els punts de vista de diferents sindicats de la ciutat

Publicat el 18 de gener de 2017 a les 08:05
Gestió pública, gestió directa, remunicipalització dels serveis públics, qualitat i drets dels treballadors han estat algunes de les paraules que més han ressonat per les fredes parets de la Sala d'actes de l'Ajuntament de Tarragona aquest dimarts a la tarda.

Un debat organitzat per la CUP de Tarragona pretenia conèixer què és el que pensen els sindicats sobre la gestió que s'està fent dels serveis públics, l'externalització d'aquests i quins passos s'haurien de fer millorar la situació.

La idea majoritària dels sindicalistes és aconseguir una gestió de base directa i municipal i afirmen que hi ha una necessitat real d'implicar la ciutadania en allò que es decideix. Aposten per la via participativa.

Els sindicats aposten per la remunicipalització i la gestió directa

Agustí Aragonès (CGT) ha defensat a capa i espasa la sanitat pública i de qualitat i ha carregat contra "la dreta i la pseudoesquerra" que van permetre als anys 80 que el sistema sanitari català fos mix, "facilitant l'entrada a Santa Tecla i Sagessa a la sanitat catalana". El sindicalista ha afirmat que els serveis públics bàsics han de ser públics i que és fals que "la sanitat privada és millor que la pública".

Jesús Grifante (USOC) ha posat de manifest que "tot s'ha de gestionar des de la vessant dels valors" i ha afirmat que si la gestió local fos tota pública, no hi hauria gent deixada de la mà de Déu. A propòsit d'això, ha denunciat que el que s'imposa sempre en la gestió actual és la qüestió monetària.

Jesús Muñoz (Cobas) aposta per la remunicipalització dels serveis bàsics i alhora tots els seus treballadors. Per aconseguir-ho, fa falta consciència d'organitzacions que lluitin per les polítiques socials i voluntat política. Això també és el que ha defensat Manolo Fages (CCOO), qui ha afirmat que "cal un pla estratègic, voluntat política i pressió social x aconseguir gestió directa de serveis". A més a més, ha afegit que no li agrada la paraula remunicipalització "perquè això vol dir que s'ha perdut la seva municipalització, prefereixo dir reversió a la gestió directa". Sense anar més lluny, ha desmentit que "el privat sigui millor que el públic" i lamenta que la situació actual dels ajuntaments i altres ens, que aposten per exterioritzar els serveis. "Les claus són valorar els costos reals dels serveis, els valors socials dels mateixos i un element fonamental, els drets dels treballadors que els presten" ha conclòs.

Per la seva banda, Joan Llort (UGT), ha destacat que defensen els serveis públics de qualitat, eficients i sostenibles i considera que l'èxit s'aconseguirà a través d'una democratització i una municipalització participativa que permeti un correcte seguiment dels serveis. El sindicalista considera que la veritable alternativa a la privatització no és la "remunicipalització a seques, sinó que creiem que és la democratització i una remunicipalització participativa". A banda, ha lamentat la manca de transparència dels ens públics i ha apostat per una revisió de comptes oberts, perquè la gent ha de saber com es gasten els diners i el perquè.

Josep Cartanyà (USTEC i IAC) opta per la retirada de concerts econòmics en educació. Entre altres motius, perquè recorda que "en el moment de les retallades l'escola pública ha patit més que les concertades". En tot moment ha volgut deixar clar que en cap cas s'ha posat en dubte el dret dels treballadors que formen part de les concertades, "avui estem discutint i plantejant un altre model a l'educació". Per altra banda, ha afirmat que el servei públic ha de ser gestionat públicament perquè ningú "ha de treure benefici d'aquest servei".

Per últim, Xavi Milian (COS) ha posat damunt la taula que "la gestió directa dels serveis municipals és una qüestió cabdal" i ha donat el punt de vista de totes els vessants: administració, treballador públic i usuari. A més a més, ha evidenciat la ineficiència i ineficàcia de l'actual gestió i ha alertat de "la situació de regressió molt greu". "Els serveis han de ser públics, eficaços i eficients però no retallant el sou i el nombre de treballadors per obtenir beneficis, com ho entén el capital", ha conclòs.