Els tarragonins podran entrar amb vehicles sense distintiu a la ZBE fins al 2027

La multa única serà de 200 euros, 100 amb reducció

La comissió s'ha reunit aquest dijous.
La comissió s'ha reunit aquest dijous. | Josep M. Llauradó
18 de gener del 2024
La ciutat de Tarragona iniciarà l'1 de gener de 2025 les proves de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), però l'aplicació serà "progressiva". Així ho han explicat la regidora Sonia Orts i el tècnic Francisco Javier Domínguez, a la sortida de la reunió de la comissió que debatia les prop de cinquanta esmenes presentades pels grups a la proposta d'ordenança del govern del PSC.

Concretament, els empadronats a la capital no hauran de témer per sancions fins al 2026 o, en cas que siguin de la mateixa zona delimitada a la fase 1, fins al 2027. En cas de conduir un vehicle sense distintiu -prop d'un 30% del parc actual-, la sanció a aplicar seria de 200 euros, que amb la reducció habitual si es paga immediatament seria de 100 euros. Això sí, les sancions per als no empadronats no s'aplicaran fins ben avançat el 2025.

Orts ha valorat positivament la reunió amb els representants dels diferents grups de l'oposició i ha qualificat de "consens" i d'"unànime" la proposta que al febrer es portarà a la comissió de Territori per, en cas de passar el tràmit, votar-se en un futur pròxim al ple.

La ZBE estarà activa els dies laborables en horari discontinu de 7 del matí a 7 del vespre, però hi haurà excepcions que preveu la mateixa ordenança, per garantir l'exercici dels drets individuals i el funcionament dels serveis urgents. La primera fase, que és la que regula l'ordenança, inclou la zona entre l'avinguda Vidal i Barraquer, l'avinguda Catalunya, la Part Alta, el Moll de Costa i l'estació de trens.

Durant els primers dos a quatre mesos es faran proves i s'engegaran campanyes d'informació. Domínguez ha assegurat que no es preveu "cap compensació" pels propietaris de vehicles que no puguin dur a terme la seva activitat habitual, alhora que Orts ha avançat que espera "conscienciació" per part de la ciutadania un cop la ZBE es posi en marxa.

La ZBE és d'aplicació a Tarragona en compliment de la Llei de Canvi Climàtic de la Unió Europea, de 2021, i el Reial Drecret del 27, de desembre de 2022, que estableixen que les ciutats de més de 50.000 habitants hauran d'implantar una zona de baixes emissions amb l'objectiu de reduir les emissions.

El 2024 és l'any en què s'ha de tenir llesta l'ordenança i es posarà en marxa una campanya de comunicació i la implantació de la senyalística. A més, també s'ha de tancar el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) que serveix de marc a aquesta regulació, la redacció del qual es va adjudicar el novembre passat.
 

A licitació els treballs per als dispositius de la ZBE

Per a l'entrada en funcionament, s'han d'instal·lar, configurar i posar en marxa els dispotius tecnològics amb els quals es controlarà l'accés a la ZBE. Al desembre van sortir a licitació els treballs necessaris per a la implantació d'aquests dispositius per un màxim de 2.069.100,00 euros, finançats amb fons europeus Next Generation. Les empreses interessades poden consultar les bases de la licitació a la pàgina de contractació de l'Ajuntament de Tarragona.

El projecte presentat per l'Ajuntament de Tarragona va guanyar el passat mes d'abril 3.328.196,91 euros dels fons europeus per la reactivació econòmica Next Generation per finançar la implantació de la ZBE a la ciutat i la transformació digital i sostenible del transport urbà, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

En concret, es financen a Tarragona amb fons europeus la implantació, posada en marxa i enfortiment de la ZBE, l'intercanviador d'autobusos del carrer del Doctor Battestini i l'adquisició de quatre autobusos impulsats per hidrogen.