Els treballadors del CAP La Granja-Torreforta demanen la dimissió del gerent de l'ICS a Tarragona

Unes declaracions de Rafael Gràcia han provocat la reacció dels més de 60 treballadors del centre sanitari | Des del 2009 alguns serveis estan en barracons, com el de pediatria | Reclamen els més de 165.000 euros de Salut per a incorporar personal i treballar en salut comunitària

Publicat el 28 de juny de 2017 a les 17:54
​Els treballadors del CAP La Granja - Torreforta han protagonitzat un acte de protesta aquesta tarda davant el mateix centre sanitari. Unes declaracions del Rafael Gràcia, gerent territorial de l'ICS al Camp de Tarragona, a un mitjà local que deia que no hi ha manca de personal ni llistes d'espera en el CAP i que la situació actual que hi ha és deguda a problemes de gestió. Aquestes paraules han encès els ànims d'una cinquantena de treballadors, que no han dubtat a demanar la seva dimissió.

Ferran Aiximeno, infermer i portaveu avui dels treballadors, ha destacat que el passat 11 d'abril, el conseller de Salut, Antoni Comín, va destacar que calia reformular els pressupostos i dotar de més diners a alguns centres sanitaris per tal de combatre les desigualtats de salut en la població. En aquest sentit, després de la feina feta per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), per mesurar aquestes desigualtats, Salut va decidir que es destinarien 12,5 milions d'euros addicionals a 155 equips d'atenció primària (EAP).

165.372,53 euros que no arriben

A propòsit d'això, el CAP La Granja-Torreforta havia de rebre enguany, 165.372,53 euros, que, segons Aiximeno, s'havien de destinar a reforçar la plantilla –contractar personal- i facilitar l'orientació a la salut comunitària de l'atenció primària. De moment, el centre no n'ha vist ni cinc i denuncien que la gerència no pensa destinar aquest pressupost addicional al CAP. Aquesta no inversió, afegida a les paraules de Gràcia, han provocat la revolta pacífica davant el centre sanitari.

A banda d'això, Aiximeno també ha destacat que "patim maltractament per part de les nostres gerències, sobretot el nostre CAP que des del 2009 té alguns serveis -com pediatria- en barracons i algunes estructures estan obsoletes". A més, afegeix que se segueix sense cobrir les vacances ni les baixes dels treballadors i això provoca "més estrès, sobrecàrrega de treball, saturació de pacients" i lamenta que la gerència "en comptes de mirar de buscar solucions i tenir aquest pressupost addicional, el que fa és empotar-se l'import i el personal cap a altres centes". Les decisions de Gràcia, segons el treballador, "deixen el CAP en una situació precària per aquest estiu". Actualment el centre compta amb una plantilla de més de 60 persones i segons Aiximeno, en serien necessàries, almenys, quatre més. 


La petició de dimissió -o cessament- de Gracia s'ha fet públicament i no descarten que es faci arribar formalment a la gerència de l'ICS, a Barcelona.

Manifest a favor dels treballadors

Durant la concentració, els treballadors han llegit un manifest a través del qual han recordat que el CAP del barri ha sigut identificat per la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (CONFAVC) com el que té més necessitats, juntament amb un de Sabadell i han recordat que el centre també actua com a Servei d'Urgències les 24 hores, tot i que només hauria d'atendre de 21 h o 8 h. Els treballadors lamenten que no poden atendre ni donar el tracte ni servei que es mereixen els usuaris –pacients a causa de la saturació de feina i la manca de personal.

Un cop llegit el text, els treballadors han informat –després de cridar als quatre vents "Gràcia dimissió"- que el dirigent s'ha disculpat a través d'un escrit que s'ha publicat a una pàgina web interna per al personal. En el text, segons la versió dels treballadors, Gràcia rectificava les seves paraules i desmentia que no hi hagués problemes amb la llista d'espera i afirmava la manca de personal.