Els voluntaris localitzen 49 sensesostre a Tarragona durant el recompte

Cap a les 0:30 h n'hi havia més de 10 localitzats

Publicat el 05 de maig de 2017 a les 02:04
La "fotografia" de la situació està en marxa. Aquesta nit els més de 190 voluntaris han sortit al carrer per localitzar els sensesostre que hi ha a Tarragona. Aquesta acció, basada en el projecte europeu "The European End Street Homelessness", ha arrencat a les 23 h des de diferents punts de la ciutat i ha acaba cap a les 2.30 h. 

Els voluntaris s'han repartit en diferents grups, per cobrir 60 zones: 18 al Centre Cívic de Sant Salvador, 18 al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau, 25 al Centre Cívic de Torreforta, 40 al Centre Sociocultural de la Part Alta, 40 a la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials, 25 al centre de Serveis Socials de Campclar. Per altra banda, per la distància i la dispersió geogràfica, la zona de Llevant l'ha realitzat Creu Roja amb els seus vehicles.

Objectiu del recompte

L'objectiu d'aquesta acció solidària és fer un "mapping de quina és la situació actual", ha explicat la regidora de Serveis a la persona de l'Ajuntament de Tarragona, Ana Santos, qui ha afegit que servirà per "treure conclusions per solucionar les condicions de vida d'aquestes persones i poder treballar en polítiques més inclusives. Un cop fet el recompte, serà el moment de seure i entre totes les entitats que han col·laborat en aquesta acció i fer un estudi per donar solucions. Tal com va explicar el dia 30 de març, la d'avui "és la primera fase de l'acció-intervenció que es pretén portar a terme. La segona consistirà "a poder abordar aquesta "problemàtica habitacional" i oferir solucions.



Santos ha afegit que algunes de les mesures inclusives que es poden adoptar són, per exemple, "buscar la manera de facilitar pisos compartits i autogestionats per aquestes persones i mirar el suport que els donem per fer-ho més efectiu", entre altres.

Aquest és el primer cop que es fa aquest recompte a Tarragona però no serà l'últim, ha afirmat Santos, que considera que s'hauria de fer a la primavera i a la tardor. Preparar aquesta acció ha costat un any de feina "perquè volíem fer-ho bé". La mateixa regidora ha destacat que a Tarragona sempre es necessiten més recursos personals perquè ´és una ciutat dispersa, molt complicada urbanísticament.

A banda, també ha volgut afegir que Tarragona és una ciutat "crida" per les persones sensesostre per la platja, el clima suau i les bones comunicacions. Alguns només estan de pas per la ciutat. Segons Santos, hi ha ajuntaments que envien a les persones que es dirigeixin als serveis sensesostre de l'ajuntament de Tarragona, perquè és una "infraestructura potent, poc coneguda però molt potent".

Cap a les 00.30 h, els voluntaris del centre i de la Part Baixa ja n'havien localitzat més de 10. Quan s'ha tancat el recompte, cap a les 2.30 h, els voluntaris han aportat les seves dades i s'han comptabilitzat 49 sensesostre: 40 homes, dues dones i set que no s’han pogut identificar.

Els voluntaris

En Jaume Jiménez, voluntari de Creu Roja, li ha tocat cobrir la zona de Llevant, un espai que se'l coneix força, ja que cada diumenge el sol recórrer per identificar persones sensesostre i donar assistència. Afirma que serà una nit tranquil·la perquè fins ara no han tingut cap problema i a molts ja els coneixen, ja que hi treballem a través de la Unitat d'Emergència Social i també a través del centre de dia Tomàs Grau. 
 

Albert Moragues, Jorgina Màrmol i Alba Fornós, tres voluntaris del recompte Foto: Jonathan Oca


L'Alba Fornós és una estudiant de Treball social de la URV que s'ha estrenat en el món del voluntariat amb aquesta acció. Va decidir que ella i el seu amic s'apuntarien perquè li va semblar una molt bona iniciativa. De tot plegat espera extreure'n una experiència personal satisfactòria i positiva.

La Jorgina Màrmol no va dubtar en participar en aquest recompte perquè li va semblar molt interessant, "sempre he sentit parlar dels sensesostre però de ningú en concret i crec que cal recomptar-los i saber que hi són". La jove ha afegit que "treballar a favor seu em motiva". A tot això afegeix que si no en trobessin cap, seria un bon senyal però "poc realista, els ajudaria més que les trobem avui".

I l'Albert Moragues també és un voluntari que té les directrius molt clares, "cal respectar el lloc de descans d'aquestes persones, anar caminat i no acostar-nos, intentar veure si és home o dona, si té animals, si dormen sols però des de lluny, des de la nostra perspectiva".

Les consignes dels organitzadors d'aquest recompte eren que els voluntaris no havien d'interactuar en cap moment amb les persones que localitzessin i que estiguessin dormint al carrer, només havien d'anotar el sexe, si tenen animals de companyia, les condicions i el lloc.



Els impulsors i col·laboradors del recompte

Aquest projecte és fruit de la col·laboració de l'Ajuntament de Tarragona, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana i Protecció Civil, l'Institut Municipal de Serveis Social i el Pla Local d'Inclusió i Cohesió social de Tarragona han impulsat una iniciativa de ciutat conjuntament amb l'Associació Joventut i Vida, Associació Pax Mundo, Càrites Interparroquial de Tarragona, Creu Roja, ECAS, Federació d'Associacions de veïns àrea de Llevant, Federació d'Associacions veïnal de Tarragona, Federació segle XXI, Fundació Arrels, Fundació Bonanit, Fundació Formació i Treball, Càtedra d'Inclusió Social de la URV, Càtedra d'habitatge de la URV i l'Oficina de voluntariat de la URV.