L'Empresa Municipal Mixta d'Aigües de Tarragona (Ematsa) va reduir la seva petjada de carboni global durant el 2023 en un 3,8% respecte de l'any anterior. Pel que fa a les emissions derivades de la seva activitat pròpia, aquestes van baixar un 10,3%, segons ha anunciat la companyia. En aquest sentit, cal recordar que la petjada de carboni és l'indicador de la quantitat de gasos d'efecte hivernacle (GEH) emesos, expressats en unitats de tones CO2 equivalent.
El càlcul que realitza Ematsa, verificat per la certificadora ICDQ, inclou les emissions directes i indirectes pel consum d'energia elèctrica generades per l'activitat de la companyia i altres emissions indirectes, sobre les quals no té control, però que sí que són conseqüència de l'activitat desenvolupada del cicle integral de l'aigua en els municipis de Tarragona, la Canonja, els Pallaresos i el Catllar.
Així, l'any passat es van emetre l'equivalent a 79 g de CO2 per m3 d'aigua facturada, això suposa un total de 2.609 tones de CO2 equivalents i que es corresponen a l'esmentada rebaixa del 3,8% respecte del 2022. Des de 2013, Ematsa està adherida al programa d'acords voluntaris per la reducció de les emissions de GEH de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i avalua la seva petjada de carboni seguint l'estàndard que fixa la Norma ISO14064.
"Aquestes dades són testimoni del nostre compromís continu amb la sostenibilitat"
El president d'Ematsa, Rubén Viñuales, ha valorat de manera positiva les dades, assegurant que "estem satisfets amb els resultats obtinguts durant el 2023. La reducció significativa de les emissions directes i la disminució global de la nostra petjada de carboni són un testimoni del nostre compromís continu amb la sostenibilitat i la reducció de l'impacte ambiental de la seva activitat".
Pel que fa a les emissions directes, destaca la reducció del consum de combustibles fòssils que va disminuir un 15% respecte l'any anterior, el principal motiu es troba en la substitució progressiva de vehicles de combustibles fòssils per elèctrics i híbrids. També es van reduir en un 14,4% les emissions del procés de depuració gràcies a les mesures d'eficiència energètica implantades a les estacions de depuració d'aigua residual
Finalment, el consum de reactius té impacte en les emissions indirectes i aquest va baixar un 2,6%, mentre que l'ús de material hidràulic també va disminuir el seu impacte en un 21,5%.