
Després que l'Ajuntament de Tarragona anunciés que vol reduir parcialment el nombre de conillets d'Índies que estan instal·lats a la rotonda dels Països Catalans, la Plataforma Iniciativa Animalista i l'Associació Animalista Libera! reclama al consistori que no dugui a terme la mesura al·legant, d'una banda, que els animals no representen cap perill ni molèstia per als ciutadans. També asseguren que els centres que l'Ajuntament ha triat per fer la retirada dels animals -Protectora de Tarragona- «no estan preparats ni tenen el personal format necessari», i finalment, que actualment no hi ha prou adoptants per acollir tots els conills que es retiraran.
Comunicat de la plataforma
Des de fa temps a la rotonda de l’Avinguda dels Països Catalans de Sant Pere i Sant Pau viuen conills d’Índies. Aquests animals han estat abandonats sense escrúpols pels seus «propietaris»: els únics culpables i responsables d'aquesta situació, que podem dir que s'ha resolt de manera favorable pels animals que ara viuen a la rotonda.
La seva presència no provoca cap dany a la vegetació ni a l’estructura de la rotonda, i no suposen un problema sanitari, més aviat al contrari, ja que les veïnes i els veïns estan contents de poder contemplar aquest petit i curiós refugi urbà que s'ha creat.
Però ara l’Ajuntament de Tarragona pretén, mitjançant el que han anomenat un pla per buidar la rotonda per tal d’evitar «conseqüències dramàtiques relacionades amb el trànsit». Decisió que ha sorprès i que preocupa moltes persones.
Els animals portaven anys instal·lats a la rotonda i mai ningú els ha vist sortir voluntàriament; és a dir, que en el cas que tingués lloc qualsevol problema de circulació, això es generaria per la distracció o la imprudència dels conductors i no per causes relacionades amb el comportament dels animals.
Les associacions relacionades amb la protecció animal i les persones conscienciades al respecte, sabem, per una part, que tancar un animal que ha conegut la llibertat en una gàbia de dimensions reduïdes és un acte cruel, i que actualment no hi ha adoptants disponibles on emplaçar els animals.
L’Ajuntament explica que ha encarregat la gestió de la reubicació i la reinserció dels animals a la Protectora d’Animals de Tarragona però aquests centres no estan preparats ni tenen el personal format necessari requerit per acollir i donar una bona qualitat de vida a aquests animals.
Per tot això, sol·licitem a l’Ajuntament de Tarragona que:
- es replantegi la retirada parcial d’animals o el buidat total de la rotonda com es comenta a l’article i es permeti que els animals continuïn vivint a la rotonda.
- i en cas de portar endavant aquest pla d’eradicació, s'informi públicament de tot el procés, de les condicions i de la situació dels animals en el centre, dels controls veterinaris externs, i del programa d'adopció amb els resultats i seguiment.
Cal recordar que l'Ajuntament va anunciar que col·laborarà amb la Protectora d’Animals de la ciutat per capturar –ho faria una de les persones voluntàries de l'entitat– puntualment i per grups, alguns exemplars de conills d’índia de la rotonda de l’avinguda Països Catalans, del barri de Sant Pere i Sant Pau, els quals serien lliurats en adopció.
Actualment una trentena d'animals viu en aquesta zona a conseqüència de l'abandó de molts propietaris. Els animals s'han convertit en un atractiu per al barri, especialment per als més petits, i molts veïns els alimenten.
Des de l'Ajuntament es recorda que cal evitar situacions que puguin generar un perill per al trànsit, com ara creuar la carretera per accedir a la rotonda. També fa una crida perquè no s'abandonin més animalons a la zona. Amb tot, des del consistori s’insisteix que ni tenen malalties ni crien en caus que ells mateixos han fet.
Per Google Maps, és la «rotonda de los Conejos»
Si es fa una recerca de la rotonda de l'avinguda dels Països Catalans per Google Maps, el nom que apareix és el de la "rotonda de los Conejos", un exemple de com aquesta colònia d'animals s'identifica ja amb aquesta zona de la ciutat.
