El Mas Totosaus de Reus quedarà rehabilitat el mes d'octubre i acollirà el desdoblament del Servei d'Orientació i Atenció a les Famílies. Les obres van començar el mes d'abril passat i les fa Construcciones Asensio amb un pressupost municipal d'uns 200.000 euros. Es preveu una segona fase d'obra per instal·lar una rampa d'accés amb l'objectiu que l'equipament estigui operatiu durant l'any vinent.
Aquest dijous, durant una visita d'obres a l'edifici, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha recordat que el Mas Totosaus pot ser un actiu patrimonial. Es tracta de l'edifici ubicat al carrer de Frida Kahlo, davant del CAP Sant Pere. «És un espai de la ciutat que feia molt de temps que estava aturat, ja d'anteriors governs, i feia falta actuar-hi», ha admès. S'ha optat per ubicar-hi un servei municipal perquè «és un espai molt central a la zona oest de la ciutat».
L'edifici el va projectar el 1906 l'arquitecte Pere Caselles. És per això que, segons ha afirmat Pellicer, «és una peça modernista que s'incorporarà a la ruta modernista i, per tant, és una peça més del valor de la ciutat». Una peça que servirà per «ampliar el model de Mas Pintat a altres llocs de la ciutat».
El Mas Totosaus acollirà un desdoblament dels serveis del Mas Pintat
Així ho ha afirmat el regidor de Salut i de Ciutadania, Òscar Subirats. A la pràctica suposarà «un desdoblament de la tasca que es realitza des del Mas Pintat». El que es farà, a priori, és mantenir l'activitat del SOAF, però ampliant la capacitat per arribar a més famílies.
També es preveu oferir algun servei nou, però el regidor no l'ha concretat «perquè està molt verd». Subirats recorda que el servei treballa en dues línies diferenciades. Una és la d'organitzar xerrades i tallers amb especialistes que puguin ser útils a les famílies, generalment amb canalla petita.
La segona és la creació de grups estables vinculats a partir de les edats dels fills. L'objectiu d'aquest segon model és «fer aquella feina grupal que, entre tots, a partir d'un dinamitzador, poden compartir problemàtiques, angoixes i alegries». Des de la regidoria també es planteja ampliar la plantilla del SOAF arran d'aquest desdoblament.
L'espai permetrà atendre, al Mas Totosaus, una vintena de famílies. L'activitat d'aquest servei es preveu que es posi en marxa durant l'any 2023. La rehabilitació de l'edifici està previst que acabi a l'octubre, i de fet s'ha dissenyat pensant en el nou ús.
La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, apunta que s'estan fent tres tipus d'intervencions. Per una banda, la consolidació estructural de l'edifici, treballant en les façanes, les cobertes i els arranjaments. En segon lloc s'abordaran els acabats interiors i exteriors.

S'ha tret el terra, de rajola hidràulica, de la sala principal per restaurar-lo i tornar-lo a col·locar, a més d'aprofitar per fer el forjat de sota el terra. Fins ara presentava irregularitats importants que havien impossibilitat, des de feia molts anys, que l'antic mas fos útil de nou. El tercer front de treball és el del voltant del Mas Totosaus.
En paral·lel o a posteriori de les obres a l'edifici s'ha previst construir una rampa d'accés que també serveixi per «arranjar la zona» i donar valor a l'espai. L'actuació es vol que serveixi per fer una rentada de cara al carrer de Frida Kahlo, que és l'espai on es troba el mas. En clau persona, l'alcalde admet que el projecte li provoca «una certa emoció, forma part del llegat familiar».
El cas és que, segons ha explicat aquest dijous, «és un mas que van construir els meus besavis». Es tracta, ha detallat, de la mateixa família que tenia la merceria que havia ocupat, antigament, el Cafè de Reus. Pel que fa al mas, «tenia previst un pis nou a dalt, però el besavi va morir i la vídua no va continuar l'obra», ha afegit.
També ha recordat que els seus avis van celebrar-hi el convit quan es van casar. Per a Pellicer, la rehabilitació del Mas Totosaus suposa «acabar una obra dels avantpassats».