Encartellada caòtica per a una campanya que es preveu decisiva

Els partits completen els primers instants de campanya amb austeritat

Publicat el 11 de setembre de 2015 a les 00:30
Actualitzat el 21 de desembre de 2023 a les 19:08
Caos i improvisació entre els set partits presents en aquest inici de campanya a la Rambla Nova. L'absència dels plafons tradicionals a l'alçada del Teatre Tarragona han fet baixar totes les comitives fins a la coca que acull el monument als castellers. Amb una mica de retard, Ciutadans i Catalunya Sí que es Pot han estat els primers i ràpidament ha anat arribant el PSC, el PP, Unió, Junts pel Sí i la CUP, per aquest ordre però tots més o menys alhora.

En comparació amb anteriors encartellades, aquesta ha estat la més austera amb diferència. Només el PP i Ciutadans ha contractat músics que ha entonat, entre d'altres, l'himne d'Espanya o l'Amparito Roca. Ni pantalles de llum, ni furgonetes, ni equips de música. La resta, com en cada convocatòria electoral: quan uns començaven a cridar, els altres els intentaven xafar amb un altre càntic corporatiu. Les banderes tampoc no han estat una tònica generalitzada, a excepció del PSC i el PP, que han dut els primers les vermelles logotipades i els segons les blaves també logotipades juntament amb banderes espanyoles i catalanes. Pel que fa a Junts pel Sí, amb Jordi Sendra, Albert Batet, Germà Bel, Francesc-Xavier Grau, entre d'altres, al capdavant, han fet un petit recorregut cridant «independència» des dels castellers fins als plafons amb una senyera al capdavant, una fórmula que ja havien utilitzat els convergents en anteriors campanyes. Cal destacar que Unió ha fet la seva primera encartellada per separat de Convergència i un dels símbols que han volgut dur-hi ha estat la bandera de la Unió Europea.

La cara del candidat per Tarragona... i per Barcelona

Molts dels cartells penjats pels partits que es presenten a les eleccions del 27-S compten amb la típica imatge del candidat com element més notori de la composició. La inclusió dels candidats per Barcelona ha estat el que els ha diferenciat: mentre que alguns com Ciutadans o Junts pel Sí tenien un cartell per candidat i n'han penjat diversos, altres com Catalunya Sí que es Pot o Unió Democràtica el candidat per Tarragona és acompanyat pel de Barcelona, en una major o menor proporció. Només el PSC i el PP no han enganxat la cara dels seus caps de llista, a banda és clar de la CUP que com ja té acostumats els electors ha preferit optar per fer gran el lema «Governem-nos» i no posar-hi cap cara.

Poca participació

Vagi o no relacionat amb l'austeritat amb què els partits plantegen les seves campanyes, el cert és que l'evolució de l'assistència de simpatitzants i militants dels partits a la primera encartellada cada cop és menor. Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot - amb una nodrida presència de samarretes i pancartes liles de Podem - i Junts pel Sí han estat els més nombrosos, però no a gaire distància de la resta, amb al voltant de setanta persones cadascun d'aquests tres i de cinquanta cap avall en el cas dels altres quatre. Tal com passa darrerament, també, la primera encartellada no és aprofitada per les candidatures més petites, que actualment no tenen representació, com és el cas de Recortes Cero, PACMA o Guanyem Catalunya.

Encartellen bancs i lemes contra el TTIP

Abans d'arribar a l'encartellada oficial, els membres de la CUP s'han aturat a uns metres del lloc de concentració davant d'una oficina bancària de la Rambla Nova. Tal com ja van fer el 2012, quan es van presentar per primer cop, la candidatura anticapitalista ha fet servir les seus bancàries de plafons electorals. També han aprofitat la primera encartellada per posar-hi cartells contra el TTIP, el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units.














 

Hortènsia Grau (Catalunya Sí que es Pot) i Matías Alonso (Ciutadans), a l'inici de l'encartellada. Foto: Josep M. Llauradó

 

Gerard Bargalló, número 1 de Catalunya Sí que es Pot, durant l'encartellada. Foto: Josep M. Llauradó

 

Carles Castillo (PSC), durant l'encartellada. Foto: Josep M. Llauradó

 

Jordi Sendra i Germà Bel (Junts pel Sí), durant l'encartellada. Foto: Josep M. Llauradó

 

Albert Vallvé i Anna Solé (Unió), durant l'encartellada. Foto: Josep M. Llauradó

 

La CUP ha fet una encartellada prèvia en diverses entitats bancàries. Foto: Josep M. Llauradó

 

Alejandro Fernández (PP), durant l'encartellada. Foto: Josep M. Llauradó

 

La presència de Podem ha estat significativa a la zona de Catalunya Sí que es Pot. Foto: Josep M. Llauradó

 

Els partits han omplert el tram de la Rambla Nova entre el monument als castellers i la font del Centenari. Foto: Josep M. Llauradó

 

 

El Partit Popular ha portat la seva pròpia xaranga, com en altres ocasions. Foto: Josep M. Llauradó

 

Sergi Saladié (CUP), durant l'encartellada. Foto: Josep M. Llauradó