Aquest dimecres 6 de març comença el període de preinscripcions a les escoles públiques de Catalunya i, a Reus, el focus continua sobre l'escola la Vitxeta. Després de setmanes de 'lluita' i reclamacions per part de l'Associació de Mares i Pares del centre així com dels sindicats del personal docent a la demarcació, sembla que el departament d'Ensenyament es manté definitivament en la decisió de tancar una línia d'I3 de l'escola reusenca.
De fet, segons l'informe que van presentar des de CGT Baix Camp-Priorat, el total de línies públiques d'Infantil que es tancaran al Camp de Tarragona ascendeix a 13 grups. Aquest dimarts 5 de març, representants de l'AMiPA de la Vitxeta i dels comitès dels treballadors es van reunir amb el director dels Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament de la Generalitat a Tarragona, Joan Manel Audí.
Tant les famílies com els tècnics van posar sobre la taula els respectius arguments i la presidenta de l'AMiPA, Mercè Vallverdú, afirma que "és una decisió que tenen molt tancada, no estan disposats a cedir gens". Consideren que "sembla bastant inamovible", però traslladaran les conclusions a la resta de pares i mares del centre, oberts a suggeriments, per decidir què fer a partir d'ara.
La zonificació escolar
Vallverdú assegura, també, que "no s'atura aquí la batalla" i, davant l'argument d'Ensenyament que la baixada de natalitat requereix aquests tancaments de línies, des de l'AMiPA continuaran insistint en la modificació de la zonificació escolar, aspecte a què ja es va comprometre l'Ajuntament de Reus de cara al curs 2025-2026.
"El departament diu que si no es tanca la línia de la Vitxeta, se n'ha de tancar una altra i nosaltres això no ho volem; volem que es mantinguin totes les línies públiques de la ciutat, no un intercanvi", lamenta la presidenta de l'associació.
Per això, valora que és necessari mantenir la lluita contra la segregació en tots els centres públics reusencs. Exemplifica que hi ha famílies que viuen a 10 minuts caminants de la Vitxeta, però aquesta no els toca per zona a causa de la baixa densitat del barri, i són derivades a altres escoles. Revisar la zonificació "donaria aire fresc a escoles que estan molt tensionades perquè acullen molta immigració, són d'alta complexitat i tenen situacions complicades en haver d'absorbir moltes famílies nouvingudes", apunta Mercè Vallverdú.
El departament reduirà les ràtios
El departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya va comunicar el passat dilluns 4 de març que el pròxim curs escolar 2024-2025 tot el segon cicle d’educació infantil (I3, I4 i I5) tindrà una ràtio inferior a 20 alumnes per aula. Així, serà el tercer curs consecutiu on s’aplica aquesta mesura que es va posar en marxa per tal de beneficiar l’alumnat i millorar el benestar docent.
La consellera Anna Simó va destacar que "les famílies trobaran un sistema educatiu més divers i menys segregat que fa 5 anys quan vam signar el Pacte contra la segregació, amb una escolarització més equitativa i amb uns centres educatius millor finançats per escolaritzar l’alumnat vulnerable". El 90,7% dels grups dels centres públics sortiran amb una ràtio de 20 alumnes o menys per aula a infantil.
Aquesta decisió, malgrat tot, no suposa una millora en el cas de Reus. Des de l'AMiPA de la Vitxeta recorden que "l'any passat les escoles públiques ja van sortir amb una ràtio de 19 i, per tant, la baixada és en algunes ciutats, pot ser en la majoria dels centres de Catalunya", però a la capital del Baix Camp és més aviat un empitjorament.