Les entitats en defensa de l'aigua demanen «prudència» en l'aixecament de restriccions a Riudecanyes

El debat sobre la gestió de l'aigua al Baix Camp es concentra en en pantà de Riudecanyes i el transvasament del Siurana

Representants d'entitats en defensa de l'aigua a Barcelona.
Representants d'entitats en defensa de l'aigua a Barcelona. | ACN
19 de març de 2025, 09:05
Actualitzat: 9:06h

Les darreres pluges no són suficients per posar fi a la crisi de l'aigua que afecta Catalunya, segons ha alertat el portaveu d'Aigua és Vida, Dante Maschio. "La sequera ni molt menys s'ha acabat, l'escassetat és crònica", ha afirmat Maschio, que insisteix en la necessitat de tenir dades concretes abans de reduir els llindars i adoptar decisions sobre la gestió futura de l'aigua. "Sense dades no ens atrevim a dir si era necessari o no sortir d'aquests estats, en tot cas el que hem demanat és prudència", ha remarcat.

En relació amb el pantà de Riudecanyes, que ha passat a l'estat de prealerta, les entitats adverteixen que la situació encara és preocupant. Recorden que el nivell dels embassaments és un 29% inferior a la mitjana de fa 10 anys, i alerten que aixecar sancions no incentiva el compliment de les restriccions. Consideren que la crisi de l'aigua no es pot gestionar amb mesures pensades per episodis puntuals.

La preocupació per la gestió de l'aigua a Riudecanyes està lligada també al transvasament del riu Siurana. Segons han indicat les entitats, el Govern s'ha compromès a estudiar la derogació d'aquest transvasament un cop s'implanti la regeneració d'aigua a Reus, fet que permetria retornar l'aigua al Priorat.

El portaveu d'Aigua és Vida ha fet aquestes declaracions després d'una reunió entre les entitats de la Cimera Social de l'Aigua i representants del Govern, incloent-hi la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Josep Lluís Armenter, i la Directora General de Transició Hídrica, Concha Zorrilla.

Durant la reunió, es va acordar amb el Govern la revisió del Pla Especial de Sequera amb la participació dels agents socials i la creació de consells de conca com a eines per gestionar de manera participativa la gestió de l'aigua. Maschio ha subratllat que aquesta revisió és obligatòria per llei i que caldrà involucrar-hi els agents socials. També ha remarcat que la planificació de l'aigua ha de tenir en compte les especificitats de cada territori i no només tractar-se a escala de país.

Dades de consum i estalvi de sectors econòmics

Les entitats han reclamat al Govern dades clares sobre el consum d'aigua dels sectors agrícoles, ramaders i industrials. Dante Maschio ha criticat que durant els anys de sequera no s'hagin publicat dades d'aquests sectors, fet que dificulta una gestió adequada. També han exigit dades sobre l'impacte de la temporada turística tant en l'àmbit català com municipal.

Les organitzacions critiquen que les polítiques del Govern se centrin principalment a garantir més oferta d'aigua en lloc d'implementar mesures per reduir-ne el consum. Demanen l'aplicació de polítiques que fomentin l'estalvi, el reaprofitament de les aigües grises i pluvials, i una planificació adequada que estableixi límits en funció dels recursos disponibles.

Peticions territorials i el cas de Riudecanyes

Les entitats han destacat la importància d'accelerar la construcció de l'Estació d'Aigua Regenerada de Reus per garantir l'aigua per als regadius de la zona del Baix Camp. Consideren que, un cop en funcionament, s'hauria de derogar el transvasament del Siurana al Riudecanyes i assegurar que l'aigua es quedi al Priorat. "Creiem que l'aigua del Siurana ha de quedar-se a la conca del Priorat", ha declarat Susana Abella, de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

D'altra banda, Abella ha expressat el seu desacord amb la ubicació de la dessaladora del Foix, argumentant que és una manera encoberta de plantejar la interconnexió de xarxes d'aigua. Alhora, considera que el Consorci d'Aigües de Tarragona ja té prou recursos i no necessita connectar-se a altres dessaladores.

Arxivat a