L'Agrupació de Germandats i Confraries de Setmana Santa de Valls ha impulsat una nova etapa, renovada i amb objectius de futur contundents. Al capdavant de l'entitat hi ha Pol Montserrat que des de principis de juny de 2025 és el nou president. comença a formar part de la Germandat de la Crucifixió l’any 2010 amb 16 anys. Els seus pares van preguntar-li si voldria sortir a la Processó del Sant Enterrament i la decisió sobre quina germandat inscriure’s va ser fàcil. La seva família des de fa algunes generacions forma part de la Colla Joves Xiquets de Valls, i aquesta entitat des del 2003 és la que conforma el grup de portants del misteri de la Crucifixió de Jesús.
Des de llavors ha col·laborat activament amb la Germandat de la Crucifixió formant part de la Junta de Govern ostentant diferents càrrecs com vocal i actualment secretari. Igualment, des de l’any 2011 forma part de l’Agrupació de Confraries i Germandats de Setmana Santa, primer com a representant del Grup de Joves, i poc temps després, com a representant de la Germandat de la Crucifixió. Va col·laborar activament en l’organització del 8è Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya que es va celebrar a Valls l’any 2017, en el que juntament amb el que llavors era el president, Jordi Peris, vam recórrer diferents ciutats de Catalunya promocionant l’esdeveniment. Ha tingut diferents càrrecs com el de vicepresident durant la presidència de Carles Grau, i ara, com a president.
Com et trobes l’Agrupació en el moment d’agafar el relleu a Salvador Costa?
Tota la Junta que hem agafat el repte de liderar l’Agrupació de Confraries i Germandats de Setmana Santa ens trobem una entitat molt consolidada, però amb objectius essencials que haurem de desenvolupar perquè als pròxims anys tinguem una Setmana Santa renovada i adaptada als nous temps. Les juntes que ens han precedit han sabut coordinar la nostra Setmana Santa i liderar l’Agrupació de la millor forma en cadascun dels moments. En concret, m’agrada reivindicar el paper que van tenir les primeres juntes, l’any 2003 i els anys posteriors amb tota l’energia que van posar en la represa i amb el manteniment treballant en augmentar la participació, fins a arribar als nostres dies tenint una processó del Sant Enterrament de referència, a l’alçada de la de Reus o Tarragona.
Quin equip t’acompanya en el lideratge?
Amb l’actual junta hem volgut fer una renovació dels lideratges, aglutinant persones amb àmplia experiència, els quals ja formaven part de germandats i confraries als anys 70 i que van participar activament amb la represa l’any 2003, però també amb persones noves que no havien format part de l’Agrupació de Setmana Santa. La Junta la componen tres vicepresidències, el Joan Gasque i Pàmies, membre de la Reial Confraria de Nostra Senyora dels Dolors, l'Anna Solé i Dolcet, membre de la Germandat del Sant Crist de l’església de Sant Joan, l¡Anton Salat i Brunel, membre del Grup d’Armats. Al càrrec de secretari, l'Albert Oliva i Ramal, de la Germandat de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, coneguda a Valls com a Germandat del Sant Crist de Sant Francesc, i al càrrec de tresorera, la Pilar Casas i Ruiz, de la Confraria del Davallament. Així doncs tenim un grup de persones amb perfils i edats molt diverses i que formen part d’una majoria de les germandats i confraries que conformen l’Agrupació de Setmana Santa.
Qui és el full de ruta de la nova etapa de l’Agrupació?
Els principals objectius que ens hem volgut marcar s’agrupen en dos àmbits, el de funcionament intern i el de crear un seqüencia ritual els dies centrals de la Setmana Santa. Pel que fa referencia al funcionament intern, l’Agrupació de Setmana Santa és una federació d'entitats, les quals porten els seus objectius propis i la seva voluntat per treballar conjuntament amb les altres confraries i germandats, i coordinar així els actes propis de la Setmana Santa. Això fa que a les reunions hi assisteixin una vintena de persones amb pensaments i veus diverses, i amb tot que sigui difícil treballar en el si d'aquestes reunions les idees que es vagin proposant. És per aquest motiu que volem canviar el sistema de treball de l’Agrupació, fent que les reunions del plenari siguin estricament de pressa de decisió i que paral·lelament hi hagi uns grups de treball que desenvolupin les idees i les executin. Això farà que l'Agrupació de Setmana Santa es pugui obrir a la participació de més persones, afavorint el treball en equip.
El segon dels objectius marcats, volem crear una seqüencia ritual pels dies centrals de la Setmana Santa que sigui genuïna de la nostra ciutat. Hi ha actes com la processó del Sant Enterrament que es va recuperar de forma exacta al que era l’esperit vallenc, però hi ha altres moments que necessiten que es faci un replantejament, estudiant quina era la tradició de Valls i com es pot adaptar al moment actual. Això també vol dir treballar conjuntament amb els serveis pastorals de les dues parròquies de la ciutat i unir el que és la litúrgia dins els temples i les manifestacions de pietat popular al carrer.
22 anys de la represa de les processons de Setmana Santa a Valls
Seguint el fil de la pregunta anterior, crec que després de 22 anys de la represa de la Setmana Santa al carrer, és necessari actualitzar algun dels actes que es celebren. Posaria com a exemple el cas del Diumenge de Rams, on a Valls es seguia un ritual marcat, el qual voldríem estudiar, adaptar i recuperar. Si parlem de l’acte principal de la nostra Setmana Santa, la Processó del Sant Enterrament, l’any 2003 quan es va recuperar es va fer un excel·lent treball, mantenint l’escènica que la fa ser única i tan especial per tots els vallencs. És la nostra insígnia d’identitat, que es defineix a la perfecció amb el lema, Art i Silenci. Traiem al carrer imatges d’un valor incalculable, com són les talles barroques de Lluís Bonifàs, les de Josep Busquets, Joan Matamala, o tan nostrades com el misteri de la Crucifixió fet per l’Escola del Treball de Valls. I el Silenci que acompanya tota la processó, tan el públic que contempla la desfilada amb profund respecte, i els participants, tots amb vesta negre amb íntim esperit de recolliment, fe i tradició ancestral.
En quin estat de salut es troba la Setmana Santa de Valls?
La Setmana Santa vallenca podem dir que es troba en un bon estat de salut, tot gràcies al treball intern que fan de forma incansable totes les confraries i germandats. Podem comparar-ho amb el d’altres poblacions de la zona? Sí, totes formem part d’un mateix territori, una mateixa diòcesis i ens assemblem més del que ens pensem. En el cas de Valls, la processó del Sant Enterrament i tots els altres actes de carrer de la Setmana Santa, van viure un ascens notable de participació fins els anys 2015, des de llavors vam mantenir unes dades altes fins que va arribar el COVID-19. Va ser en aquest punt quan l’any 2022 torna a sortir la processó al carrer que vam detectar cert descens en la participació. Això va ser perquè la pandèmia va deixar debilitades físicament a moltes persones, la majoria d’edat avançada, les quals van deixar de sortir. Cal dir però, que aquesta última processó s'ha detectat un augment significatiu a les files de la majoria de germandats i confraries, fet remarcable i que des de l’Agrupació continuarem treballant amb totes i cadascuna de les confraries i germandats perquè sigui la tònica per aquests pròxims anys.
Com definiries la Setmana Santa a Valls? Què la identifica i què t’agradaria millorar?
En preguntes anteriors deia que la nostra Setmana Santa, i deixi’m que ho resumeixi amb la processó del Sant Enterrament, que en definitiva és l'acte més important i que uneix a totes les germandats i confraries, és genuí i únic a tot el nostre contorn. No solament per les peces d'art que surten de les esglésies, desfilen pels carrers i copsen al públic que les contempla, sinó per ser una vivència única de fe, tradició i amb una elegància austera que la diferencia de totes les altres. Cal millorar i marcar una clara seqüencia ritual, mantenint tot allò que funciona, millorant tot allò que li dóna sentit i repensant aquells actes que no acaben d’encaixar al que és la Setmana Santa de la nostra ciutat. Amb aquest objectiu clar serà l'única manera en que la pietat popular al carrer durant aquests dies sants podrà tenir continuïtat durant moltes dècades més.
Per últim, quin és el missatge que t’agradaria fer arribar a la ciutadania per tal de guanyar participació en les files de la professó del Sant Enterrament de Valls?
Cal que tota la ciutadania entengui que la Setmana Santa és una mostra més, potser una de les més importants i antigues, de la nostra tradició, de la nostra identitat de vallencs. Els 23 anys que la Processó del Sant Enterrament no va recórrer els carrers de Valls vam perdre una part important de la nostra ciutat. Per sort no la vam perdre del tot i un grup de valents la va treure de l’oblit, però és molt important que no la tornem a perdre, i això ja és responsabilitat de tots. La nostra Setmana Santa és fe i religió, sí, però no ens oblidem que també té una gran part de tradició familiar i costum ancestral que cal mimar i protegir perquè a les futures generacions els arribi intacte, en puguin ser els hereus i perpetuadors.