Romà Solé Blanco va néixer a Lleida l'any 1961, però és un tarragoní més, ja que va arribar a Tarragona quan tenia dos anys, quan el seu pare va trobar feina a l'Hotel Imperial Tarraco, que acabava d'obrir portes. La falta d'oxigen durant el part li va provocar una paràlisi cerebral que no li va impedir llicenciar-se en Filosofia a la Universitat de Barcelona (UB) i diplomar-se en Antropologia Urbana a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Durant molts anys, ara ja està jubilat, va treballar com a tècnic del Servei Municipal de la Discapacitat, des d'on va posar en marxa la iniciativa Festa per a Tothom.
Ha participat en projectes culturals i literaris i també va estar vinculat a l'Eclèctic Festival, dedicat a les arts escèniques des de la discapacitat i que va tenir sis edicions. Aquest 2024, serà el Perpetuador de les Festes de Santa Tecla, rebent l'homenatge de la ciutat aquest divendres 13 de setembre, a partir de les 19 hores, durant la Crida. En aquest sentit, el Romà ha preparat un discurs en què reivindica la inclusió perquè tothom pugui participar de les festes a Tarragona.
En acabar l'acte, en què també es reconeixeran els Teclers i Tecleres d'Honor, Romà Solé i l'alcalde Rubén Viñuales encendran els Onze Morters de Santa Tecla i la primera tronada. La Crida d'aquest divendres, així com el Pregó del pròxim 21 de setembre, que són dos dels principals actes de les festes de Santa Tecla, seran retransmesos en directe per la televisió pública TAC 12 i, seguint l'aposta per la inclusivitat, es podran seguir en llenguatge de signes.
"És una oportunitat per a visibilitzar les persones amb discapacitat"
Què suposa ser el Perpetuador de les Festes?
Per mi suposa una gran responsabilitat i també és un reconeixement al col·lectiu de la gent amb discapacitat i també a totes les persones que han treballat en aquest àmbit. Vull transmetre el missatge que la discapacitat no és una qüestió de les persones que la tenim ni de les famílies, sinó que és un fet intrínsec a la societat. És fàcil de dir, però de vegades difícil de dur a terme. És una ocasió per a fer-nos visible dins de la nostra aparositat —riu—, és a dir, els que van amb cadira de rodes, jo parlant de manera estranya... Crec que és una oportunitat per reivindicar que tots portem la mateixa samarreta, de color groc fosforito, i visibilitzar les persones amb discapacitat.
Què vas sentir quan et va trucar la consellera Sandra Ramos per comunicar-te la notícia?
Va ser una sorpresa molt gran i també vaig tenir una mica de vertigen, però després de pair-ho vaig pensar que podria impartir doctrina com els capellans als casaments. Estic molt agraït per rebre aquest honor i crec que és un reconeixement a la meva feina i a la meva trajectòria, però, per sobre de tot, considero que és un reconeixement a tots els que hem treballat perquè Santa Tecla sigui una festa per a tothom. En el meu discurs d'aquest divendres, aprofitaré per saludar a les entitats que fan actuacions per a la inclusió de les persones amb discapacitat.
Durant la prèvia a la Crida, on seràs reconegut com a Perpetuador de les Festes, què has rebut de tots aquells que et coneixen?
No tots els que em coneixen m'han dit alguna cosa, obviament, però sí que és cert que moltes persones m'han aturat pel carrer i s'han mostrat contents per mi. M'han donat ànims i la veritat és que he rebut molta alegria per part d'aquells que s'han assabentat de la notícia.
"Amb el naixement de la Geganta Frida vam fer realitat un somni"
Vas ser l'impulsor de la Festa per a Tothom l'any 1991. Com sorgeix aquesta iniciativa?
El Servei Municipal de la Discapacitat va començar aquell any gràcies a un projecte de la federació ECOM, que es feia en alguns ajuntaments de Catalunya. Amb el suport de la oenagé Servei Civil Internacional va néixer Festa per a Tothom com un camp de treball amb voluntaris internacionals. Teníem una furgoneta adaptada i vam detectar que les persones discapacitades que vivien a la residència de Sant Salvador no podien traslladar-se al centre perquè no hi havia transport públic adaptat i era impossible recórrer la distància entre el barri i el centre. I aquests voluntaris ajudaven a traslladar els residents per viure les festes de Santa Tecla. Però l'impuls a aquesta iniciativa va arribar amb l'entrada de DOW com a col·laborador, partner i patrocinador a partir de l'any 2000.
I amb els anys, gràcies a aquesta col·laboració de DOW va néixer la Geganta Frida...
Per nosaltres era un somni passar de participar en les festes de Santa Tecla com a espectadors a fer-ho amb un element festiu. Vam tenir coneixement que hi havia un moviment geganter que apostava per la inclusió, també cal destacar que el Gegant Martí de Premià de Mar va venir a les festes de Santa Tecla abans del naixement de la Geganta Frida. I l'any 2018 el somni es va fer realitat, en el marc del 50è aniversari de la implantació de DOW a Tarragona. Aquest element és patrimoni municipal, però li donem vida a través de la Colla de la Geganta Frida de Tarragona.
Quanta gent formeu part de l'entitat?
Som gairebé mig centenar de persones i tothom és benvingut. La Frida està adaptada per a persones amb cadira de rodes, amb mobilitat reduïda, però també per a persones cegues o sordes. Tothom pot fer de portador. I vull destacar que a banda de participar en els esdeveniments festius de la ciutat, també hem portat la Geganta Frida i el nom de Tarragona a diverses festes d'arreu de Catalunya, un fet que per nosaltres és un gran orgull.
"Més enllà de la Festa per a Tothom, recomanaria el 'Cafè, copa i puro per un duro'"
Enguany, l'Ajuntament impulsa que el carrer Santa Anna sigui el carrer del Silenci, sense pirotècnia durant les cercaviles dels dies 22 i 23 de setembre. Com valora la inclusió de les festes de Santa Tecla?
Crec que s'està fent una bona feina i el carrer del Silenci que s'estrena enguany em sembla una iniciativa fantàstica. Jo mateix, que no tinc sensibilitat als petards i als focs artificials, tinc ganes de gaudir d'aquest espai. Crec que pot ser un descobriment per a moltes persones. És el mateix que amb l'espectacle de drons del Concurs de Castells de Focs Artificials, que tothom en gaudeix. És una qüestió que podríem batejar com a inclusió inversa.
Aquest dissabte 14 de setembre al matí, la Festa per a Tothom omplirà de nou el Balcó del Mediterrani. Enguany tenim alguna novetat?
Doncs aquest any creixem una mica i fem una cercavila festiva amb tots els participants, els grups festius i els voluntaris que començarà a les 11 hores a la plaça Corsini i que després de passar pel carrer Cañellas, enfilarà la Rambla Nova fins al Balcó del Mediterrani. Allà, com és habitual, es farà la recepció, farem ballar la Geganta Frida i immortalitzarem el moment amb la tradicional foto de família.
Més enllà de la Festa per a Tothom, quin acte de Santa Tecla recomanaria el Perpetuador de les Festes?
Doncs jo triaria el 'Cafè, copa i puro per un duro', un acte que des de Festa per a Tothom ens agrada molt i en el qual participem. És un moment tranquil, amb la música de l'orquestra, és com anar a la festa del poble, parles amb la gent i ho gaudeixes molt.