ERC proposa la creació d'una Agència de la Indústria Química al Camp de Tarragona

Aquest organisme arribaria a tenir poder fiscalitzador, sancionador i fins i tot podria expropiar indústries en cas de mala praxi sistèmica

Publicat el 15 de maig de 2023 a les 17:06
Esquerra Republicana proposa la creació d'una Agència de la Indústria Química, un organisme públic i multidisciplinar, amb representació de diverses administracions (europees, estatals, autonòmiques i municipals) i on hi intervinguin Inspecció de Treball i els Departaments de Medi Ambient i Indústria.

Els republicans consideren que, tot i l'abast estatal de l'Agència, la seu hauria de ser al Camp de Tarragona ja que la zona compta amb la segona indústria del sector més gran d'Europa, una universitat potent en estudis de química, un port que permet la importació d'hidrogen i, a més, al Camp de Tarragona s'hi està implementant un centre especialitzat en descarbonització.

Aquesta agència, segons ERC, ha d'esdevenir l'actor principal del sector i, per tant, hauria de disposar dels mitjans, atribucions, coneixements i capacitat plena per vigilar els processos que es duen a terme als diferents centres químics. Segons la proposta republicana, aquest organisme ha de tenir capacitat de proposar modificacions legislatives als Parlaments i funcions executives. Així, doncs, podria actuar de manera activa en matèria de supervisió, inspecció, atorgament de llicències, certificació, recerca i fins i tot tindria poder fiscalitzador i sancionador. Com explica la senadora republicana per Tarragona Laura Castel: "Aquest organisme, en última instància, ha de tenir la capacitat d'expropiació d'indústries, en cas que operin amb males praxis de manera recurrent i sistèmica."

Una altra de les funcions principals que tindria l'organisme seria la implementació d'un canvi en el sistema d'inspecció. En aquest sentit, els republicans proposen la creació d'un cos específic d'inspectors especialitzats en la seguretat de les indústries químiques. Aquest equip hauria de ser suficientment nombrós i gaudir de més autoritat de la que tenen els inspectors avui dia. Com explica Marc Riu, regidor d'ERC a la Canonja: "Actualment els inspectors han de demanar permís per entrar a les instal·lacions. Han de poder accedir a qualsevol empresa quan vulguin i sense previ avís".

A més a més, els republicans demanen la creació d'un registre d'accidents i que s'informi de totes les incidències del sector a la Unió Europea. Com ha exposat Castel, "Espanya només reporta un 5% de les incidències del sector. Cal més transparència". I tenint en compte que la majoria d'accidents tenen lloc en empreses subcontractades, ERC proposa que se'ls exigeixin els mateixos estàndards de qualitat, formació i responsabilitats que a les altres empreses. En aquesta línia també exposen que es defineixi un "Delicte de risc per a la població" i que s'augmentin les penes per a aquells que actuïn amb mala praxi.

Els republicans també posen èmfasi en els controls dels compostos, que volen més exhaustius. Demanen que s'analitzin més quantitat de compostos i que es tinguin en compte els episodis puntuals de contaminació, més que les mitjanes anuals. Com explica Riu: "És importantíssim per la salut de les persones i a més hem de tenir en compte que és una qüestió de país. Per molt que les indústries es trobin aquí, hi ha estudis que indiquen que els seus efectes poden arribar a centenars de quilòmetres".

En matèria de transició energètica, des d'ERC reconeixen que s'està entrant en un nou escenari. Com explica Jordi Fortuny, regidor de Tarragona: "Estem entrant en un món descarbonitzat, on l'hidrogen cada vegada serà més important en l'obtenció d'energia. És tot nou i, per tant, cal una nova normativa, nous protocols i reglaments per garantir la seguretat de les instal·lacions i del seu entorn". Fortuny també ha remarcat la importància de la formació i recerca continuades i de donar impuls a una indústria pròpia que generi coneixement i una indústria paral·lela a la zona.