El procés participatiu per a l'elaboració del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tarragona continua a partir del pròxim 10 de gener amb un nou taller participació a la Part Alta. La cita, que se celebrarà a la Casa Canals, arrencarà a les 18 hores i s'allargarà fins a les 20 hores. En aquest sentit, els interessats a participar es poden inscriure a través del següent enllaç.
Cal recordar que la jornada inaugural del procés es va celebrar el passat 8 de novembre al Palau de Congressos, amb la presència d'unes 350 persones. En aquest sentit, el procés participatiu del POUM també inclou una enquesta general, la possibilitat de fer aportacions lliures en línia a través de la plataforma Participa, tallers sectorials i territorials en format presencial i, a partir del gener, itineraris d’exploració del territori.
Després de passar per les zones de Ponent i Nord el passat mes de desembre, durant el mes de gener arrenca una nova fase del procés participatiu del POUM, que centrarà els seus esforços a conèixer les inquietuds i recollir propostes de futur sobre la Part Alta, l’Eixample, els Barris Marítims i Llevant. La Part Alta inaugurarà el 10 de gener aquesta nova fase de tallers, mentre que el Francolí serà la primera zona a acollir un itinerari participatiu.
«La participació ciutadana no només és necessària sinó imprescindible»
Sobre aquest procés participatiu, el conseller de Territori i Mobilitat de l’Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, ha assenyalat que «per a la construcció d’una Tarragona cohesionada i sostenible, les màximes que han de regir el nou POUM, la participació ciutadana no només és necessària sinó imprescindible perquè el dibuix de la ciutat del futur es faci en sintonia amb les inquietuds i necessitats de tothom».
El procés participatiu s’integra en la fase de l’avanç del POUM, un document que, després d’una fase inicial de treballs d’anàlisi i diagnosi, marca els objectius i propòsits generals d’ordenació del nou POUM i les directrius ambientals que s’han de tenir en compte en la nova planificació.
La finalitat del procés participatiu és recollir idees i suggeriments que permetin contrastar i completar la primera proposta de l’avanç i construir conjuntament una mirada integral de la ciutat. «Els tallers participatius són la millor eina perquè la ciutadania pugui dir la seva i expressar quina és la Tarragona que vol», ha dit Puig
Després de la Part Alta (10 de gener), els tallers del procés participatiu del POUM es faran a Eixample Centre (17 de gener), Eixample Nord (19 de gener), Barris Marítims (24 de gener), Arrabassada i Vileta de Mar (31 de gener), Monnars i urbanitzacions adjacents (2 de febrer) i La Móra - Tamarit (7 de febrer).
Arrenquen els itineraris participatius
Així mateix, la pròxima setmana arrencaran els itineraris participatius, rutes a peu pensades per conèixer sobre el terreny les possibilitats i reptes d’ordenació urbanística. El primer es farà a la zona del Francolí el dissabte 14 de gener, a les 10.30 hores. Els altres dos itineraris previstos tindran lloc a l'Anella Verda i la Budallera (28 de gener) i a l'N-240 i l'Horta Gran (11 de febrer).
Segons ha assenyalat Xavier Puig, «l’objectiu principal d’aquests recorreguts és recollir impressions de la ciutadania i deliberar al voltant d’aquests temes amb una impressió directa des del territori i amb la intenció que serveixi de descoberta d’espais sovint poc freqüentats».