El polígon Agro-Reus se suma a les iniciatives de ciutat verda i sostenible i acaba d'inaugurar el seu primer "jardinet" amb la intenció de "pol·linitzar" l'àrea industrial. El jardí es troba ubicat en el recinte de l'escola bressol municipal El Lligabosc, al número 39 del carrer d'Apel·les Mestres, i ha obert les portes, aquest dijous 30 de gener, amb un acte simbòlic en què les famílies de la llar d'infants han pogut celebrar, amb un berenar i música, els 15 anys de vida del centre.
Aquesta acció educativa mediambiental compta amb la col·laboració de l'Associació Empresarial dels Polígons Industrials de Reus (APIR) i altres empreses del mateix polígon, així com de la xarxa d'EBM de l'Ajuntament de Reus. El centre, que va entrar en funcionament l'any 2009, és l'escola bressol de propietat municipal més recent fins que es construeixi L'Ametller -ja s'ha adjudicat la redacció del projecte-, que aprofitarà les instal·lacions del CEIP Eduard Toda i té previst acollir 134 infants en vuit aules de cara al 2026.
El regidor de Promoció Econòmica, Josep Baiges, ha conduït la inauguració i ha destacat les complicitats necessàries de les famílies i les regidories d'Educació i Serveis a les Persones. La directora del Lligabosc, Mònica Tortajada, ha destacat "l'amor i les ganes" que han posat des de l'equip educatiu per fer possible aquest petit jardí, que permetrà als "infants gaudir de l'entorn i veure com van creixent les plantes aromàtiques" en un pati on passen moltes hores d'esbarjo i aprenentatge i que ja compta amb elements naturals com vegetació i jocs de fusta.
Un vincle molt estret entre el polígon i l'escola
Tant Tortajada com l'alcaldessa Sandra Guaita han aprofitat l'acte per repassar la trajectòria d'aquesta escola bressol municipal, que es va impulsar des de l'APIR i les mateixes empreses dels polígons Mas de les Ànimes i Agro-Reus davant la necessitat que tenien els treballadors de portar els seus fills a una llar d'infants. Després que l'activitat "s'apagués una mica", la directora del centre ha celebrat que s'ha tornat a reactivar i assegura que s'estan recuperant les relacions amb les empreses del voltant.
Per la seva banda, Guaita ha recalcat la importància d'aquests vincles que uneixen diferents aspectes de la ciutadania -escola bressol, empreses i famílies- i ha agraït que es lluités en aquells moments "en què semblava que l'escola no tenia sentit", però van aguantar per demostrar el contrari. "Comencem a posar verd en tots els racons que tinguem, hem fet ciutats molt dures i volem tornar a fer ciutats més en contacte amb la natura, que aporta molt als infants", ha afegit també l'alcaldessa.
El president de l'APIR, Vicenç Ferré, ha evidenciat els beneficis que tindrà per als nens i nenes el fet de conèixer de primera mà les plantes mediterrànies i aromàtiques que es plantin en aquest jardinet, que és un "clar exemple de com integrar natura en els espais urbans i industrials", ha dit, tot reivindicant els valors de sostenibilitat i respecte del medi ambient.
Així mateix, s'ha mostrat obert a col·laborar en qualsevol proposta que es vulgui impulsar per fer xarxa a Agro-Reus i altres polígons de la ciutat, on ha apuntat que també haurien de "reproduir-se iniciatives com aquesta escola bressol, sempre que hi hagi un considerable volum d'empreses, perquè ajuda molt a les famílies tenir els infants a prop". Durant l'acte, també s'han recordat activitats que, fa uns anys, s'organitzaven conjuntament, com un concurs de pastissos a l'EBM en què els directors de les empreses es convertien en jurats.
Una festa per celebrar el Lligabosc
La inauguració del "jardinet" s'ha fet amb una plantada simbòlica de quatre torretes, amb l'ajut d'alguns dels infants de l'escola. Han assistit a més de la comunitat educativa del Lligabosc, tècniques de l'àrea d'Educació i altres regidors del consistori reusenc.
Des del govern local, s'ha volgut fer un reconeixement a diferents pilars que han permès que l'escola bressol municipal fos una realitat i avui continuï dempeus. Així, s'han lliurat quatre plaques commemoratives a l'equip de govern que va liderar la iniciativa en el seu dia, representat per la regidora Misericòrdia Dosaigües, qui ha reivindicat el valor de les EBM perquè "la principal desigualtat comença amb la desigualtat educativa", fet que els va motivar a fer un esforç col·lectiu i erigir l'escola.
També, s'ha reconegut el treball en xarxa de la part tècnica, representat per Carme Jordan; la part empresarial amb membres de l'APIR (Vicenç Ferré, Xavier Veciana i Teresa Porta); i la comunitat educativa i l'equip docent, representats pel Ximo Vila i la Mònica Tortajada.