Estalvis de fins al 50% gràcies a l'autogeneració elèctrica

Experts en aquest camp s'han trobat a Tarragona en el marc del Cicle de Conferències BioEconomic® 2014-2015 Smart City Tarragona

Publicat el 07 d’octubre de 2014 a les 13:10
Actualitzat el 04 de març de 2023 a les 23:25

Ponència sobre l'autogeneració d'energia a la Sala de Graus de l'URV. Foto: Oriol Montesó.


El cost de l’energia elèctrica és cada cop més elevat. Amb l’aparició de la crisi fins i tot s’ha generalitzat la pobresa energètica, uns termes que abans eren desconeguts per gran part de la nostra societat. Malgrat aquesta xacra, el mercat elèctric segueix en mans de grans multinacionals que donen feina a exalts càrrecs del Govern espanyol i presenten uns beneficis de deu xifres (al 2013, Endesa va presentar un benefici net de 1.879 MEUR i Iberdrola, 1.503 MEUR durant el primer semestre d’enguany). Davant d'aquest paradigma, l’autogeneració d’energia és una de les poques solucions que poden permetre als usuaris no ser esclaus d’un mercat que beneficia més a les grans subministradores que no pas als ciutadans. Malgrat tot, legislació vigent no posa les coses fàcils a aquells que vulguin produir la seva pròpia energia i la rendibilitat de les inversions, en alguns casos, és encara a massa llarg termini.

Especialistes i empresaris del ram de l’autogeneració elèctrica s’han donat cita a Tarragona en el marc del cicle de conferències que organitzen la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City i l’empresa BioEconomic®. Ha estat durant la primera sessió d’aquest conjunt de trobades que busquen trobar solucions per a millorar la productivitat de la nostra societat de forma sostenible.

Un d’aquests camins a explorar per particulars, empreses i administracions passa per ser capaços de generar electricitat neta i no dependre d’un mercat que es fonamenta en la crema de combustibles fòssils. A la província de Tarragona dues empreses ja han apostat per aquesta via aconseguint estalviar fins a un 50% d'energia. Es tracta de companyies aïllades (un càmping i una granja) que generen gran part de l’energia necessària a partir de plaques fotovoltaiques. «Hi ha moviment», explica el cap de vendes de Sofos energia, Miquel Jarque, «la gent té molt d’interès perquè el cost de l’energia és molt elevat i els bancs estan oberts a aquestes inversions».

Remarca que «tenim les eines i, avui dia, surt millor que quan havíem de vendre l’energia a l’Estat», fent referència a la comunicació que va fer la Generalitat de Catalunya, el passat mes de maig, autoritzant la realització de projectes d’energia solar fotovoltaica amb modalitat d’autoconsum amb injecció zero. D’aquesta manera, una empresa que aposti avui en dia en autoconsum pot veure amortitzada la seva inversió abans dels vuit anys mentre que amb l’anterior model això no es produïa fins als deu anys.

En el cas dels habitatges la rendibilitat de l’autogeneració elèctrica es produeix a més llarg termini per culpa del marc legal espanyol. El problema rau en què els habitatges tenen puntes de consum al matí, al migdia i a la nit fent que l’amortització sigui molt lenta perquè durant moltes hores de sol no s’aprofita l’energia que es genera. Segons Miquel Jarque, la solució implicaria tenir un model com el d’Alemanya, on l’autogenerador d’energia està endollat a la xarxa i té un balanç net d'allò que produeix i consumeix. Mentre a Espanya, el màxim que pot fer, fins al moment, és vendre l’energia que produeix a un preu fins a tres vegades més baix que per al que compra.

Les administracions, en canvi, poden treure ja molt profit de l’autogeneració elèctrica, segons els experts. L’horari de funcionament preeminentment diürn de la majoria dels edificis administratius permet que l’estalvi energètic es pugui rendibilitzar ràpidament. Amb tot, Santiago Castellà, president de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, reconeix que l’elevat cost de les inversions dificulta que l’Ajuntament i altres corporacions hi acabin d’apostar. Segons el president de la fundació, el primer pas és invertir en eficiència energètica —com és el cas d’aïllants— i quan s’aconsegueix un menor consum apostar per l’autogeneració. Castellà ha explicat també que aquest cicle servirà perquè les empreses especialitzades en autogeneració elèctrica proposin projectes a la ciutat aprofitant les seves aspiracions a esdevenir una ciutat intel·ligent i els Jocs Mediterranis.

En aquest sentit, el representant de Sofos ens posa exemples d'altres administracions que ja han posat en marxa projectes d'aquest tipus. És el cas de l’Ajuntament de Barcelona que està en procés de licitar dos projectes d’autogeneració elèctrica en dues biblioteques públiques de la ciutat i d'una altra actuació d’aquest tipus en un túnel de Mallorca.