Un estudi liderat per l'Hospital de Reus demostra que les vacunes de la Covid van ser cardioprotectores

Es desmenteix, així, que ni les vacunes ni la Covid augmenten el risc de patir mort sobtada durant la pràctica esportiva

  • Els doctors Youcef Azeli i Eneko Barbería han liderat diferents àmbits de l'estudi -

ARA A PORTADA

Publicat el 07 d’abril de 2025 a les 12:53
Actualitzat el 07 d’abril de 2025 a les 12:54

Ni la Covid ni les vacunes que es van administrar per prevenir la Covid-19 augmenten el risc de mort sobtada cardíaca entre les persones que practiquen esport, segons conclou un estudi publicat a la prestigiosa revista Medecine & Science in Sports & Exercise de l’American College Of Sports Medecine, del qual n’és autor principal el Dr. Youcef Azeli, metge del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i del Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya.

L’estudi tenia per objectiu determinar les característiques i les causes de la mort sobtada en l’esport (MSE) abans i després de la pandèmia de la Covid-19 en la població general i demostrar si la Covid o les vacunes tenien alguna relació amb aquestes morts. 

Per esbrinar-ho, es van estudiar les autòpsies de 156 casos d’MSE de tot Catalunya, dutes a terme per l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya i dirigides pel Dr. Eneko Barbería, i es van comparar dos períodes de temps: abans del confinament (des del juny de 2019 al març de 2020) i després del confinament (del març de 2020 al desembre de 2021). 

Mateixa incidència

Els resultats van demostrar que fer esport durant la pandèmia va ser una pràctica segura i que les vacunes van ser cardioprotectores. A Catalunya la cobertura vacunal amb una segona vacuna va arribar al 85% de la població i les dades demostren que hi va haver la mateixa incidència d’MSE en els dos períodes estudiats.

Per al Dr. Azeli “al contrari del que deien moltes fake news, en el sentit que la covid i les vacunes podrien provocar més MSE, aquest estudi demostra que no va ser així i aporta evidències a favor de la seguretat de les vacunes”. Així mateix, estableix que a causa del canvi d’hàbits provocats pel confinament, hi va haver més casos de mort sobtada associada a l’esport en entorns urbans que en entorns rurals. Cal recordar que la MSE és un esdeveniment poc freqüent i que la incidència a Catalunya està entorn d’un cas per 100.000 habitants i any.

Aquest treball és fruit d’una col·laboració multidisciplinària entre especialistes en emergències del SEM i de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, metges forenses de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, cardiòlegs especialitzats en mort sobtada de l’IDIBGI i l’IDIBAPS, especialistes en medicina de l’esport i, també, el Consell Català de l’Esport.