Stop Creuers ha denunciat que l'aire del Port de Tarragona triplica els límits d'òxid de nitrogen (NOx) que marca l'Organització Mundial de la Salut (OMS), 10 μg/m³. Així mateix, l'entitat assegura que els quatre punts de medició que van instal·lar durant els mesos de setembre i octubre de 2024 també van superar el límit de 20 μg/m³ que marcarà la futura directiva europea l'any 2030 —actualment el límit és de 40 μg/m³—. En aquest sentit, entre els mesuraments a Tarragona, destaca el punt proper al Moll de Balears, amb 50,33 μg/m³.
L'informe, impulsat per Stop Creuers Catalunya i Stop Creuers Tarragona, amb el suport de l'entitat alemanya Nabu, va analitzar els nivells de NOx mesurats als entorns dels ports de Tarragona i Barcelona entre l'11 de setembre i el 9 d'octubre de 2024. En aquest sentit, es van fer servir vuit captadors passius, instal·lats pels membres de la plataforma, seguint les instruccions de Nabu, a les grues històriques (29,2), al parc infantil del Serrallo (27,9), a Port Tarraco (33,8) i a l'espigó del Moll de Balears (50,3).
Per la seva banda, el Port de Tarragona, a través d'un comunicat, ha manifestat que els resultats recollits en els catorze informes presentats des de 2011 i fins enguany (període d'estudi 2010-2024) evidencien que les mitjanes anuals de presència de contaminants majoritaris "mai han superat els límits establerts per la legislació actual". Sobre el diòxid de nitrogen (NO2), el Port ha explicat que, segons el darrer estudi, la mitjana anual és de 18,9 μg/m³, molt per sota del límit de 40 μg/m³.
Stop Creuers critica el Port de Tarragona i la URV
Misael Alerm, membre d'Stop Creuers Tarragona, ha explicat que "no es pot distingir entre els vaixells de càrrega i creuers, però el mesurador amb índex més alt a Tarragona és el que hi ha a tocar de la terminal de creuers". Els responsables de la investigació denuncien "un cop més" la inacció "evident" de les autoritats portuàries i dels ajuntaments de Tarragona i Barcelona per rebaixar els nivells de contaminació, "que malmet greument la qualitat de l'aire dels barris adjacents".
En aquest sentit, lamenten que, "al contrari, els seus objectius només preveuen el creixement del trànsit de grans vaixells per les seves instal·lacions". Davant dels resultats de l'estudi, demanen que es redueixi el nombre de terminals de creuers i el trànsit i els atracaments d'aquests vaixells fins a complir les normatives de l'OMS i el futur límit europeu en els terrenys dels ports i dels barris propers. També volen que es restringeixi l'accés als ports dels vaixells contaminants, prohibir l'ús de fueloils pesants en vaixells amarrats i electrificar "de forma immediata" tots els molls de creuers.
Alhora exigeixen zones de baixes emissions als ports, monitoratges continus de la contaminació dels vaixells i que s'obligui les autoritats a publicar les dades de les emissions en temps real. Sobre les dades del Port i la URV, Alerm ha dit que "si el Port té unes dades, que han encarregat, no ens en podem fiar, perquè tenen interessos. Nosaltres hem fet un estudi independent". Així mateix, sobre la URV ha dit que "no podem assegurar que siguin correctes perquè no els podem contrastar. Depèn del Port, de Repsol i de la petroquímica per moltes coses que fa, segur que tenen un cert interès a mostrar un tipus de dades".
El control de la qualitat de l'aire al recinte del Port de Tarragona
En un comunicat, el Port de Tarragona ha explicat que compta des de l'any 2002 amb diversos equips de control atmosfèric amb l'objectiu de vetllar per la qualitat de l'aire dins del recinte portuari i en els entorns urbans més pròxims. Actualment, disposa de tres equips de control de contaminants majoritaris, set equips per al control de partícules i tres equips de control de compostos volàtils orgànics. Aquests equips mesuren en continu la presència de contaminants atmosfèrics i dades de caràcter meteorològic.
Les dades obtingudes per aquests equipaments són monitorades per l'Autoritat Portuària de Tarragona i també per CROMA (Grup de recerca de cromatografia i aplicacions ambientals de la Universitat Rovira i Virgili). Des de 2010, els investigadors de la URV fan un seguiment de les dades i elaboren un informe anual que permet visualitzar l'evolució de la qualitat atmosfèrica del Port de Tarragona. Els resultats de 2024 evidencien, un any més, que "la presència de contaminants atmosfèrics se situa per sota dels límits establerts per la legislació vigent".
El monitoratge tant de contaminants majoritaris com de contaminants minoritaris i de compostos orgànics volàtils (COV) mostra que ni les mitjanes mensuals ni anuals ni els pics horaris han superat mai els topalls establerts per normes actuals. Sobre aquesta qüestió, els resultats recollits en els catorze informes presentats des de 2011 i fins enguany (període d'estudi 2010-2024) evidencien que les mitjanes anuals de presència de contaminants majoritaris mai han superat els límits establerts per la legislació actual.
Així mateix, i amb l'objectiu d'avançar cap a un port desfossilitzat i neutre d'emissions, l'Autoritat Portuària de Tarragona està treballant per a electrificar els seus molls. El projecte contempla, en primer lloc, l'electrificació del Moll de Balears —que acull l'operativa de creuers— i posteriorment els molls de Cantàbria i Andalusia. Aquesta aposta, que suposarà una inversió de més de 33 milions d'euros entre 2026 i 2028, permetrà augmentar la qualitat de l'aire en el recinte portuari, ja que els vaixells que atracaran en aquests molls s'endollaran a la xarxa elèctrica i podran parar motors durant la seva estada.
Els contaminants majoritaris sempre per sota dels límits legals
Segons ha explicat el Port de Tarragona, la mitjana anual de diòxid de nitrogen a les seves instal·lacions és de 18,9 µg/m3, segons l'estudi elaborat per CROMA. En cap dels dotze mesos, segons l'organisme, s'ha superat el límit legal de 40 µg/m3, sent el mes de desembre, el que presenta un valor més elevat (37 µg/m3). En aquest sentit, els investigadors detallen que en els mesos d'hivern, a causa de temperatures baixes i inversió tèrmica, la concentració de NO2 és més elevada. Per tant, els valors d'aquests contaminants estan més determinats per les condicions atmosfèriques que per determinades operatives.
En aquest sentit, la presència de creuers, que es produeix entre els mesos d'abril i novembre, "no està directament relacionada amb un increment del NO2. De fet, en els mesos amb activitat creuerística es registren els mínims anuals". Pel que fa als màxims horaris, la legislació actual els fixa en 200 µg/m3, podent-se superar un màxim de 18 vegades al llarg de l'any. Al llarg de 2024, no es va arribar a superar mai aquest topall. De fet, el màxim horari registrat va ser de 103 µg/m3 el dia 5 de desembre.
Així mateix, l'evolució interanual confirma la davallada de la presència de NO2 a l'aire iniciada el 2022, quan es va passar d'uns valors que se situaven al voltant de les 30 µg/m3 de mitjana anual, a tenir ara una mitjana al voltant dels 20 µg/m3.
Pel que fa al diòxid de sofre, a l'ozó i al monòxid de carboni, el Port de Tarragona assenyala que la mitjana anual d'aquests compostos està molt per sota dels màxims legals permesos. Així mateix, asseguren que els valors al recinte portuari són més baixes que al centre de la ciutat.