Un estudi tarragoní constata que el risc de patir «bullying» es triplica en infants amb TEA

L'estudi de la URV ha recopilat dades de 7.000 alumnes d'infantil i primària de la demarcació de Tarragona i demana mesures concretes contra l'abús escolar amb infants amb transtorns

L'estudi, anomenat EPINED, s'ha realitzat a Tarragona.
L'estudi, anomenat EPINED, s'ha realitzat a Tarragona. | TarragonaDigital
05 de juny del 2024

Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha constatat que el risc de patir assetjament, aïllament o exclusió social pot arribar a triplicar-se en aquells infants que pateixen un trastorn de l'espectre autista (TEA). Segons l'equip d'investigadores, un 18% dels infants sense cap tipus de trastorn diagnosticat han assegurat sentir-se desplaçats i exclosos. Una dada que augmenta fins al 35% en els escolars amb trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) i fins a un 58% en els casos de TEA. El grup de recerca ha alertat que aquest 'bullying' acaba desencadenant trastorns de salut mental amb un "elevat risc de suïcidi" quan aquests infants entren a l'adolescència i a l'etapa adulta.

L'estudi, anomenat EPINED, ha recopilat dades de 7.000 alumnes d'infantil i primària de la demarcació de Tarragona, dels quals se n'han estudiat 700 de manera detallada. D'aquests, un 1,5% tenia TEA i un 5% TDAH. "Els infants amb TEA volen relacionar-se, però no saben com i en el cas dels TDAH són tan moguts i intensos que el trastorn influeix en la seva relació amb els altres" explica Fina Canals, que conjuntament amb Paula Morales-Hidalgo, Núria Voltas i Carmen Hernández han liderat el projecte. Unes conductes que poden ser percebudes com a "estranyes" o "molestes" pels seus companys, han afegit.

"El 'bullying' té conseqüències a llarg termini i augmenta el sentiment de por vers les relacions socials; tenir TEA o TDAH i sentir-te victimitzat incrementa els problemes emocionals", ha afirmat Fina Canals. De fet, les investigadores han detallat que quan aquestes persones creixen i entren a l'adolescència i a l'etapa adulta presenten uns "índexs molt elevats de trastorns de salut mental" i un "elevat risc de suïcidi". Per això, han reivindicat la necessitat que els programescontra l'abús escolar incloguin especificacions per a grups de risc amb mesures concretes.